نقش شرکت های فراملی در شکل گیری حقوق تجارت بین الملل
عنوان | نقش شرکت های فراملی در شکل گیری حقوق تجارت بین الملل |
---|---|
رشته | حقوق بین الملل |
دانشجو | هانیه انصاری |
استاد راهنما | مهدی شهلا |
مقطع | کارشناسی ارشد |
سال دفاع | ۱۳۹۵ |
دانشگاه | دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی |
نقش شرکت های فراملی در شکل گیری حقوق تجارت بین الملل عنوان پایان نامه ای است که توسط هانیه انصاری، با راهنمایی مهدی شهلا در سال ۱۳۹۵ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی دفاع گردید.
چکیده
شاید به درستی نتوان تفکیک روشنی بین شرکت های چندملیتی و فراملیتی و فراملی انجام داد اما آنچه امروزه از میان تمامی این نام ها برگزیده شده است، شرکت های فراملی است. شرکت های فراملی متضمن نهادهایی در دو یا چند کشوراند، که صرف نظر از فرم حقوقی و زمینه هایی که در آن به فعالیت مشغول اند، سیاست های منسجمی را از طریق یک یا چند مرکز تصمیم گیری اجرا می کنند و در این تشکیلات نهادهای مذکور پیوندهای مشترکی مانند مالکیت دارند. این شرکت ها مالکیت، کنترل، نظارت و هدایت تولید را در بسیاری از کشورها در دست دارند و امروز بیش از ۲۵ درصد از تولید جهانی در اختیار آن هاست.امروزه طی نظریات مختلف، عده ای از حقوق دانان در تلاش اند که این شرکت ها را هم پایه دولت ها، واجد شخصیت حقوقی و واضع حقوق بدانند. این نظریه تا حدودی مورد تایید قرار است و بسیاری باور دارند دیدگاه کلاسیکی که از حقوق بین الملل مطرح می شد، دستخوش تغییر بوده و این شرکت ها از جایگاه مهمی در عرصه حقوق تجارت بین الملل برخوردار شده و موفق به درهم ریختن تشکیلات سنتی و قدیمی حقوقی به ارث رسیده از حقوق بین الملل کلاسیک شده اند.آنچه به این دیدگاه دامن می زند نظریه کثرت در حقوق بین الملل و بحث نظام های حقوق خودبسنده است. این مسیله که آیا شرکت های فراملی را مانند دولت ها دارای شخصیت حقوقی می دانیم و آن ها را جزء تابعان نوین حقوق بین الملل می شماریم یا خیر، اثر بسیار مهمی در تبیین قدرت قانون گذاری آن ها دارد. در دنیای کنونی حقوق بین الملل با نوعی تورم در هنجارها، رژیم های حقوقی، نهادها و حتی تابعان ش روبرو است. با وجود انتقادهای فراوانی که بر مسیله کثرت در حقوق بین الملل شده این موضوع غیرقابل اجتناب است، چرا که با توسعه حقوق بین الملل و افزایش موضوعات تخصصی آن و لزوم پرداخت دقیق و تخصصی به آن ها، هر چه که تخصصی شدن بیشتر اهمیت می یابد از وحدت حقوق بین الملل فاصله می گیریم.در اثبات این موضوع که چرا و چگونه شرکت های فراملی را باید در اعداد تابعان نوین حقوق بین الملل شمرد، بحث از نظام های حقوقی خودبسنده به میان می آید. این نظام ها با اثبات کثرت در حقوق بین الملل و لزوم تخصصی شدن حوزه های مختلف آن، راه را برای تبدیل شرکت های فراملی به تابعان حقوق بین الملل فراهم کرده اند. فراملی ها در چارچوب پاره ای نظام های حقوق بین الملل به تابعان این نظم حقوقی بدل شده–اند. هرچند شرکت های فراملی هرگز مستقیما بر کرسی وضع قواعد حقوق بین الملل تکیه نزده اند و از قاعده–سازان این نظم حقوقی نیستند، اما آشکارا در عرصه بین الملل متمتع از حق هستند و به لطف نظام های حقوقی خودبسنده، حق استیفا نیز تحصیل کرده اند.در حال حاضر شرکت های فراملی را دارای قدرت ضابطه مندسازی در حقوق تجارت بین الملل می دانیم و دیدگاه تک محور دولت ها تنها بازیگران حقوق بین الملل، دیگر مورد پذیرش نیست. در این زمینه شرکت های فراملی را دارای آثار متعددی می دانیم و به نوعی این شرکت ها در هر زمینه ای که وارد شوند، این آثار حقوقی را بر جای می گذارند. از جمله نقش مهمی که در انواع موافقت نامه های بین المللی ایفا می کنند از تعیین قانون حاکم تا تعیین شروط قراردادی و .. ، همچنین این شرکت ها در تشکیل کنفرانس های بین المللی بالاخص کنفرانس های دریایی و قواعد مربوط به آن، یکنواخت سازی قوانین تجاری، کدهای رفتاری، اینکوترم ها و .. منشاء اثر هستند.کلمات کلیدی: شرکت های فراملی، حقوق تجارت بین الملل، نظام های خودبسنده، تابعان حقوق بین الملل، قاعده مند سازی.
ساختار و فهرست پایان نامه
مقدمه ۳۱فصل اول: تعریف و شناخت جایگاه شرکت های فراملی ۸۱–۲بخش اول: تعریف ۹۱–۳بخش دوم: جایگاه شرکت های فراملی در حقوق تجارت بین الملل ۱۳۱–۴بخش سوم: شخصیت حقوقی شرکت های فراملی ۱۵۱–۴–۱نظریه سنتی کلاسیک ۱۶۱–۴–۲مفهوم شخصیت حقوقی ۱۸۱–۴–۳ اقسام شخصیت حقوقی ۲۰۱–۴–۴دیدگاه نوین ۲۲۱–۵بخش چهارم: تابعیت شرکت های فراملی ۲۶۱–۵–۱اهمیت و آثار تابعیت اشخاص حقوقی ۲۸۱–۵–۲اصول پذیرفته شده در مورد تابعیت اشخاص حقوقی ۲۹۱–۵–۱–۱اصل لزوم تابعیت اشخاص حقوقی ۲۹۱–۵–۱–۲اصل وحدت تابعیت ۳۰۱–۵–۱–۳اصل تغییر پذیری تابعیت اشخاص حقوقی ۳۴۱–۶بخش پنجم: تابعان حقوق بین الملل ۳۵۱–۶–۱کثرت در حقوق بین الملل ۳۹۱–۶–۲تاثیر نظام های خودبسنده ۴۳۲فصل دوم: شرکت های فراملی و قواعد تجاری بین المللی ۴۷۲–۵بخش اول: نقش شرکت های فراملی در ایجاد رویه های تجا …………… Lex Mercatoria ۵۰۲–۵–۱ادبیات موضوع ۵۱۲–۵–۱–۱بین الملل ۵۱۲–۵–۱–۲تجارت ۵۱۲–۵–۱–۳حقوق بازرگانی فراملی ۵۳۲–۵–۱–۴Lex Mercatoria ۵۶۲–۵–۲ منابع حقوق بازرگانی بین المللی ۵۹۲–۵–۳علل پیدایش عرف و عادات تجاری ۶۲۲–۶بخش دوم: نقش شرکت های فراملی در شکل گیری موافقت نامه های بین–المللی ۶۴۲–۶–۱قراردادهای نفتی ۶۶۲–۶–۲قراردادهای سرمایه گذاری ۶۸۲–۶–۳عهدنامه های مودت ۷۲۲–۷بخش سوم: نقش شرکت های فراملی در سازوکارهای پولی و مالی ۷۳۲–۸بخش چهارم: اشخاص خصوصی واضعین قواعد حمل ونقل بین المللی ۷۵۲–۸–۱اتحادیه ای شدن کلی حمل ونقل هوایی؛ یاتا (موسسه حمل ونقل هوایی بین المللی) ۷۶۲–۸–۲قراردادهای چندجانبه بین خطوط ۷۸۲–۸–۳کنفرانس های دریایی ۷۹۲–۹بخش پنجم: یکسان سازی قوانین ۸۰۲–۹–۱کدهای رفتاری ۸۲۲–۹–۲اینکوترم ها ۸۴۲–۹–۳ خسارت آلودگی های ناشی از مواد نفتی توسط اشخاص خصوصی ۸۵۲–۱۰بخش ششم: قانون حاکم ۸۷نتیجه گیری ۹۱منابع
کلیدواژه ها
- شرکت های فراملی
- حقوق تجارت بین الملل