رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۵۸): تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۱۱۹/۴۲۳۴/۸۹ مورخ ۱۹/۴/۹۱ استانداری مرکزی و دریافت ۲۵% اراضی فاقد .......... که توسط شهر شازند بطور رایگان اخذ می شود .'''{{جعبه اطلاعات آراء هیات تخصصی دیوان عدالت اداری|موضوع=ابطال بخشنام...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۱۱۹/۴۲۳۴/۸۹ مورخ ۱۹/۴/۹۱ استانداری مرکزی و دریافت ۲۵% اراضی فاقد .......... که توسط شهر شازند بطور رایگان اخذ می شود .'''{{جعبه اطلاعات آراء هیات تخصصی دیوان عدالت اداری|موضوع=ابطال بخشنامه شماره ۱۱۹/۴۲۳۴/۸۹ مورخ ۱۹/۴/۹۱ استانداری مرکزی و دریافت ۲۵% اراضی فاقد .......... که توسط شهر شازند بطور رایگان اخذ می شود .|کلاسه پرونده=۹۱/۱۳۰۴|تاریخ رأی=يکشنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۳|شماره دادنامه=۵۸}}بسمه تعالی
'''رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه هیات امناء دانشگاه شیراز مربوط به اخذ وجه بابت آزمون میان ترم و پایان ترم از دانشجویان ورودی سال ۱۳۹۲'''{{جعبه اطلاعات آراء هیات تخصصی دیوان عدالت اداری|موضوع=ابطال مصوبه هیات امناء دانشگاه شیراز مربوط به اخذ وجه بابت آزمون میان ترم و پایان ترم از دانشجویان ورودی سال ۱۳۹۲|کلاسه پرونده=ه ع/ ۹۵/۸۸۳|تاریخ رأی=سه شنبه ۳۰ خرداد ۱۳۹۶|شماره دادنامه=۵۸}}هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی


*دادنامه : ۵۸
شماره پرونده : ه ع/ ۹۵/۸۸۳ دادنامه : ۵۸ تاریخ : ۳۰/۳/۹۶


مرجع رسیدگی : هیأت تخصصی اراضی ، محیط زیست و صنایع
شاکی : آقای مجید حسنی دخت فرزند غلامرضا و به نمایندگی از یازده نفر دانشجوی دیگر


شاکی : ۱ رضا ۲ اسماعیل هر دو شهرت غلامی ۳ محمد رضوی
طرف شکایت : هیات امناء دانشگاه شیراز – دانشکده آموزشهای الکترونیکی دانشگاه شیراز


طرف شکایت : ۱ استانداری استان مرکزی ۲ شهرداری شازند
موضوع شکایت و خواسته : ابطال مصوبه هیات امناء دانشگاه شیراز مربوط به اخذ وجه بابت آزمون میان ترم و پایان ترم از دانشجویان ورودی سال ۱۳۹۲


گردشکار
متن مقرره مورد شکایت


== خلاصه دادخواست شاکی با ذکر دلیل مغایرت مصوبه با قانون یا شرع ==
خطاب به وزیر ارتباطات و فناوری


استانداری مرکزی بخشنامه ای به به شهرداری شازند ارسال داشته که به شماره ۵۹۸۳/۱۱/۲۵۱۱۵ مورخ ۱۹/۴/۹۱ ثبت دبیرخانه شهرداری گردیده است . با عنایت به اینکه اراضی شهر شازند برابر فسق های کشاورزی اصلاحات اراضی همه مشاع هستند لذا به هیچ وجه مشمول مبند ۳ قانون اصلاح ماده ۱۰۱۰ قانون شهرداری مصوب ۱۳۹۰ نمی شود زیرا در قانون مذکور اعلام شده که اراضی دارای سند ششدانگ که بیش از ۵۰۰ متر مربع مساحت دارند باید ۲۵% آن را به شهرداری واگذار نمایند ولی شهرداری شازند اعلام نموده که ۲۵% اراضی که قصد تفکیک دارید باید بدون هیچگونه وصی شهرداری واگذار گردد . در صورتیکه در کجای قانونی چنین اجازه ای به استانداری و شهرداری داده شده که بابت تفکیک زمین ۲۰ یا ۵۰ درصد آن را بطور رایگان تملک نماید و بطور خلاصه اقدام استانداری و شهرداری را مخالف مقررات ذیل اعلام کرده است .
دستور بیست ودوم ( موضوع مصوبه مورخ ۱۹/۱۰/۱۳۹۲ کمیسیون دائمی –تعیین نرخ امتحانات مرکز آموزشهای الکترونیکی دانشگاه شیراز مصوبه هیات امناء دانشگاه شیراز: به استناد بند ب ماده ۲۰ قانون برنامه پنجم توسعه و بند و ماده ۷ قانون تشکیل هیات های امناء دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی ،با هزینه شرکت در امتحان (میان ترم و پایان ترم ) در شهرهای ایران، حوزه های مرکز آموزش های الکترونیکی دانشگاه شیراز (به غیر از شیراز) به مبلغ ۰۰۰/۲۰۰ ریال به ازای هر امتحان موافقت به عمل آمد،همچنین مرکز می تواند با تائید هیات رئیسه دانشگاه شیراز به مدت دو سال تا ده درصد مبلغ مذکور را افزایش دهد.


۱ ماده ۱۰۱ اصلاحی قانون شهرداریها
*دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت (حسب مورد با تصریح به مغایرت با قانون یا شرع یا خروج از حدود اختیارات)


۲ دادنامه های شماره ۱۸۶ مورخ ۳۰/۸/۷۱ و ۴۸ مورخ ۲۵/۲/۸۷ و ۳۸۶ مورخ ۲۹/۱۰/۸۱ و ۱۹۶ مورخ ۲۰/۶/۷۹ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
مصوبه در تاریخ ۱۴/۷/۹۳ اظهار غیر مکتوب گردیده و برای دانشجویان سال ۹۲ به طور غیر قانونی و به صورت تخلف اداری عطف به ماسبق گردیده است. موضوع قبلا توسط بازرسی وزارت علوم بررسی و منجر به صدور نامه شماره ۲۲۲۸۸۳/۱۱۵-۲۲/۱۰/۹۴ گردید که صراحتا در آن درج شده که قانون عطف به ماسبق نمی شود و به دانشگاه دستور استرداد وجوه دریافتی از دانشجویان را داده ولی دانشگاه از اجرای این دستور استنکاف ورزیده است ، اعلام می کنم که پس از طرح شکایت اینجانب جهت قانونی نمودن اقدام غیرقانونی خودشان مبادرت به تصویب این مصوبه نموده اند که محکوم به بطلان است ۰


== خلاصه مدافعات مشتکی عنه ==
مصوبه به استناد ماده ۴ قانون مدنی واصل ۱۶۹ و ۱۷۰ قانون اساسی وبراساس مواد ۳۰۱ و ۳۰۲ و ۲۶۵ قانون مدنی موجب ایفاء ناروا گردیده و از طرفی عطف به ماسبق نمی شود، خلاف قانون است وقابل ابطال می باشد.


از متن ماده ۱۰۱ اصلاحی قانون شهرداری نکات ذیل استنباط می گردد :
این اقدام دانشگاه برخلاف اختیارات دانشگاه شیراز بوده است و این مصوبه شهریه قبل از سال و بالتبع قبل از شهریور ۱۳۹۲ می بایست باشد و قبل از پذیرش دانشجو به تصویب هیات امناء وتایید وزارت علوم رسیده باشد.


۱ ..................... به نوع کاربری نشده لذا کلیه اراضی با هر کاربری ملاک عمل می باشد .
*خلاصه مدافعات طرف شکایت


۲ برای کسر سطح معابر و قدر و سهم شهرداری هیچیک از اراضی مستثنی نشده اند لذا برای تمامی اراضی کسر سطح معابر و قدر سهم و شهرداری مد نظر قانونگذار بوده که در تبصره ۳ میزان آن برای اراضی با مساحت بیش از ۵۰۰ متر مشخص ولی برای اراضی کمتر از ۵۰۰ متر اشاره ای به درصد واگذاری نشده است و این امر دلیلی به مستثنی شدن اراضی کمتر از ۵۰۰ متر و یا دارای سند عادی با هر متراژی نمی باشد .
خلاصه دفاعیات طرف شکایت در لوایح تقدیمی متعدد اینست که: ۱- دانشکده آموزش های الکترونیکی دانشگاه شیراز با شهریه مصوب یکی از دانشکده های زیر مجموعه دانشگاه شیراز بوده که در محل پردیس دانشگاه شیراز مشغول فعالیت می باشد و به جز کلاسهای آن که غیرحضوری و از طریق سیستم اینترنت به صورت مجازی برگزار می شود کلیه فعالیت های دیگر اعم از اداری و آموزشی از جمله امتحانات آن (میان ترم و پایان ترم) در محل دانشکده واقع در شیراز برگزار می شود، ۲- به منظور کمک به دانشجویان ساکن در شهرهای دیگر، دانشکده اقدام به برگزاری آزمون های میان ترم و پایان ترم در بعضی از نقاط کشور ازجمله تهران،کرمان، اهواز، بابل، اصفهان، تبریز، مشهد که امکانات و شرائط لازم جهت برگزاری را داشته باشند نموده است، ۳- برگزاری آزمون خارج از شهرستان شیراز یک اقدام فوق برنامه بوده که با درخواست دانشجویان و تقبل هزینه های آن توسط دانشجویان صرفا جهت کمک به آنها صورت پذیرفته و به هیچ وجه جزء الزامات دانشکده نبوده و دانشجویان نیز ملزم به شرکت در خارج از شیراز نمی باشند. لذا دانشجویان با اختیار خود و پرداخت هزینه می توانند از این امکانات استفاده نمایند و یا در محل آزمون واقع در پردیس دانشگاه شیراز بدون پرداخت هیچگونه هزینه ای شرکت کنند، این امر چندین سال است که بدون هیچ گونه مشکل و صرفا جهت کمک به دانشجویان درحال اجرا بوده و دانشجویانی که مایل باشند در شهرستانهای دیگر در آزمون شرکت نمایند با هماهنگی قبلی و پرداخت هزینه آزمون به این کار اقدام می کنند، ۴- برابر بند ب ماده ۲۰ قانون برنامه پنجم توسعه، تعیین نرخ برگزاری آزمون های خارج از شیراز بر اساس مصوبه هیات امناء است و طبق مندرجات دفترچه انتخاب رشته، هزینه آزمون های خارج از شیراز به عهده دانشجویان بوده و با توجه به خودگردان بودن دانشکده آموزشهای الکترونیکی واینکه درآمد آن صرفا از محل شهریه دریافتی از دانشجویان می باشد برگزاری آزمون خارج از شیراز منوط به پرداخت هزینه از طرف دانشجو می باشد، از طرفی غیرمنطقی و غیرعادلانه است که هزینه برگزاری آزمون در شهرهای دیگر بر عهده سایر دانشجویان که از این مزایا استفاده نمی کنند قرار گیرد، ضمن آنکه هزینه پرداختی توسط دانشجویان غیر بومی به مراتب کمتر از هزینه عزیمت به شیراز و اقامت چندین روزه در آن که با توجه به پراکنده بودن امتحانات دربازه زمانی بیست روزه است، می باشد، انتخاب محل آزمون کاملا اختیاری بوده و دانشجویانی که قصد پرداخت هزینه را نداشته باشند می توانند در شهر شیراز به صورت رایگان آزمون دهند.


۳ بسیاری از املاک واقع در شهرهای مختلف کشور فاقد سند رسمی بوده که با تقسیم نامه غیر رسمی بین افراد تفکیک و مبایعه صورت گرفته که با توجه به فراگیر بودن روح قانون قطعا اینگونه اراضی نیز مجزا از سایرین نبوده و عدم واگذاری سطوح شوارع و سهم خدمات عمومی مدنظر قانونگذار نمی باشد .
*رأی هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی


و چنانچه بر اساس تبصره ۳ صرفا قائل به اجرای قانون برای اراضی دارای سند ششندانگ مالکیت .................. ضمن آنکه املاک مذکور بلاتکلیف می ماند موجب گسترش تفکیک های غیر رسمی و ساخت و سازهای غیر قانونی خواهد شد و ضمن عدم رعایت اصول شهرسازی ، سطوح معابر و قدر سهم ................. از بین خواهد رفت .
باتوجه به بند ب ماده ۲۰ قانون برنامه پنجم توسعه و مخصوصا بند و ماده ۷ قانون تشکیل هیات های امناء دانشگاه ها وموسسات آموزش عالی و پژوهشی مصوب ۲۳/۱۲/۶۷ شورای عالی انقلاب فرهنگی که تصویب نحوه وصول درآمدهای اختصاصی و مصرف آن را از اختیارات هیات امناء دانشگاه ها برشمرده است و اقدام دانشکده آموزش های الکترونیکی دانشگاه شیراز (که به صورت خودگردان اداره می شود ) در اخذ وجه برای شرکت در آزمون های میان ترم و پایان ترم در شهرهای احصاء شده به غیر از شهر شیراز ناشی از اختیارات مذکور بوده است و موضوع منصرف از مفاد ماده ۴ قانون مدنی می باشد، لذا مصوبه مورد شکایت مغایر با قانون و خارج از اختیار نبوده و قابل ابطال نمی باشد. این رای به استناد بند ب ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری ظرف بیست روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات دیوان عدالت اداری قابل اعتراض می باشد.


۴ نامه شماره ۳۲۱۱۹/۴/۸۹ استانداری در شورای اسلامی شهر شازند تصویب نگردید و بر همین مبنا و صرفا بر مبنای ماده ۱۰۱ قانون شهرداریها در خصوص انعقاد قرار داد تفکیکی و اخذ حق سرانه و طرق و معابر اقدام شده است .
حسن مهدوی


امضاء تهیه کننده گزارش : دیزجی
نائب رئیس هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی
 
موضوع در جلسه مورخ ۴ / ۵ / ۹۳ هیأت تخصصی اراضی ، محیط زیست و صنایع مطرح ، نظریه هیأت به شرح آتی اعلام
 
می گردد .
 
== اعضاء هیأت به اتفاق آراء عقیده دارند ==
 
نظر به اینکه بخشنامه مورد شکایت در حد پیشنهاد بوده و در شورای شهر شهرستان شازند تصویب نگردیده و به همین خاطر بر مبنای ماده ۱۰۱ اصلاحی قانونی شهرداریها اقلام گردیده اولا اجرای بخشنامه مذکور قبل از تصویب زمانی وسیله شهرداری لازم الاجرا نیست . ثانیا شهرداری هم طی نامه ای صراحتا اعلام نموده که بخشنامه را در اجرای اقدامات ملحوظ نظر قرار نداده است . ثالثا در مورد ............. ۲۵ درصد اراضی واگذاری وسیله شکات موضوع قابل سریدگی و در شعبه و از صلاحیت هیأت تخصصی خارج است علیهذا با توجه به مراتب فوق رأی به رد شکایت شکات صادر و اعلام می دارد . رأی صادره مطابق ماده ۸۴ قانون تشکیلات دیوان ظرف بیست روز وسیله ریاست محترم دیوان و یا ده نفر از قضات دیوان از تاریخ صدور این رأی قابل رسیدگی در هیأت عمومی است .
 
جعفری ورامینی
 
رئیس هیأت تخصصی اراضی ، محیط زیست و صنایع


دیوان عدالت اداری
دیوان عدالت اداری
خط ۵۱: خط ۳۹:




کدمنبع: 10071
کدمنبع: 10934
[[رده:آراء هیات تخصصی دیوان عدالت اداری سال ۱۳۹۳]]
[[رده:آراء هیات تخصصی دیوان عدالت اداری سال ۱۳۹۶]]

منوی ناوبری