چالش های قوه قضاییه در ایفای وظایف مقرر در اصل 156 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر حقوق و آزادی های فردی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
چالش های قوه قضاییه در ایفای وظایف مقرر در اصل ۱۵۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر حقوق و آزادی های فردی
عنوانچالش های قوه قضاییه در ایفای وظایف مقرر در اصل ۱۵۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر حقوق و آزادی های فردی
رشتهحقوق عمومی
دانشجومحسن برزویی
استاد راهنمانادر مردانی1
مقطعدکتری
سال دفاع۱۳۹۹
دانشگاهدانشگاه شیراز



چالش های قوه قضاییه در ایفای وظایف مقرر در اصل ۱۵۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر حقوق و آزادی های فردی عنوان رساله ای است که توسط محسن برزویی، با راهنمایی نادر مردانی 1 در سال ۱۳۹۹ و در مقطع دکتری دانشگاه شیراز دفاع گردید.

چکیده

نظر به نقش مهم و تاثیر گذار قوه قضاییه در ساختار حکومت جمهوری اسلامی ایران، لذا قانون گذار وظایف متعددی را به ویژه به موجب اصل یکصد و پنجاه و ششم قانون اساسی، بر عهده این قوه محول نموده است. لیکن اهمیت و گستردگی قلمرو وظایف محوله، تحقق کامل امورات را با موانع و مشکلاتی به ویژه در حوزه حقوق شهروندی و آزادی های فردی همراه می سازد. از طرفی در راستای استقرار عدالت و فصل خصومت و حل مشکلات قضایی، دعاوی اشخاص نه تنها کاهش نیافته، بلکه علیرغم تلاش مسیولین امر، رو به افزایش و تزاید بوده و انتظارات گسترده تری در زمینه اجرای عدالت و برقراری امنیت و احیاء حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی های فردی، مورد خواست و مطالبه مردم می باشد. در نتیجه به لحاظ تعدد وظایف قوه قضاییه و اینکه برخی از وظایف در متون حقوقی، صرفا معطوف به قوه قضاییه گردیده و ظرفیت سایر قوا در برخی از وظایف مهم، مانند احیاء حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی های مشروع و اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمین، نادیده گرفته شده، لذا برخی از وظایف در درجه اهمیت کمتری قرار گرفته است. همچنین عدم وضع قوانین متناسب و مرتبط با حقوق و آزادی های فردی، افزایش جرایم، طولانی شدن فرآیند رسیدگی به پرونده–های دعاوی و اطاله دادرسی، حجم ورودی پرونده ها به محاکم، تورم قوانین، پیچیده تر شدن روابط افراد و تشدید اختلافات، تزلزل و نوسانات فراوان در زیر ساخت های اقتصادی، عدم شفافیت و ناهماهنگی در سیاست های حاکم بین قوا به ویژه در حوزه حقوق و آزادی های فردی و در زمینه پیشگیری از وقوع جرم، عدم توفیق در تحقق فرهنگ صلح و سازش، عدم توجه به فرهنگ ریش سفیدی، ضعف در برنامه های آموزشی و عدم توفیق در انتقال دانش و فرهنگ سازی در مراکز آموزشی و به ویژه در مقاطع پایه، تعدد نهادهای قانون گذاری، عدم تمایل به برون سپاری بخشی از امور، عدم استقلال مالی، از موانع و چالش های پیش روی دستگاه قضایی است. از این رو استقلال و اقتدار قضایی، و مشارکت و همراهی تمام قوا در اجرای برخی از وظایف اساسی، و هدف گذاری مشترک و طولانی مدت و بهره گیری از ظرفیت تمامی دستگاه ها، و همچنین وضع قوانین کارآمد و جامع، توام با پیش بینی ضمانت اجرای مناسب، و تغییر در الگوی ارایه خدمت، می تواند از حجم موانع موجود کاسته، و موفقیت بیشتری برای قوه قضاییه در ایفای وظایف محوله در پی داشته باشد.

کلیدواژه ها

  • چالش
  • حقوق شهروندی
  • قانون اساسی
  • حقوق و آزادی های فردی
  • قوه قضاییه
  • حقوق عامه
  • عدالت