کنوانسیونهاى ضد تروریزم و مسأله صلاحیت دولتها در تعقیب و مجازات متهمان به ارتکاب اعمال تروریستى

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

کنوانسیونهاى ضد تروریزم و مسأله صلاحیت دولتها در تعقیب و مجازات متهمان به ارتکاب اعمال تروریستى نام مقاله ای از سیامک کرم زاده است که در دوره صفر شماره چهارم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده است.

چکیده

کنوانسیونهاى ضد تروریزم و مسأله صلاحیت دولتها در تعقیب و مجازات متهمان به ارتکاب اعمال تروریستى موضوع ایجاد صلاحیت (کیفرى)نسبت به متهمان اعمال تروریستى یکى از مشکلات موجود در مبارزه با تروریزم بین الملل است. در حال حاضر دولتها ملزم به استرداد متهمان یا محاکمه آنها نیستند و تکلیف دولتها در استرداد متهمان بر اساس معاهده استرداد صورت مى‏گیرد. مجرمان سیاسى از استرداد مستثنا هستند و قلمرو بعضى از دولتها به صورت مکان امنى براى مجرمان سیاسى در آمده است. براى حل این مشکل تمامى کنوانسیونهاى ضد تروریزم مقرراتى را در مورد تعقیب و مجازات مجرمان وضع نموده‏اند و تلاش دارند، با ایجاد صلاحیت براى کشورها نسبت به متهمان اعمال تروریستى راه را بر فرار متخلفان سد کنند.

این کنوانسیونها که بر سیستم اجرایى غیر مستقیم تأکید دارند، بر اصل استرداد یا مجازات، پایه‏گذارى شده‏اند. بر این اساس، دولتهاى عضو موظفند تا متهمان در قلمرو خود را محاکمه و یا به دولت عضو دیگرى که تقاضاى استرداد دارد، تسلیم کنند.علاوه بر این، در صورت لزوم، کنوانسیون مربوطه به عنوان یک معاهده استرداد عمل خواهد کرد و جرایم مندرج در کنوانسیون، جرایم قابل استرداد محسوب خواهند شد، هر چند با انگیزه‏هاى سیاسى انجام شده باشند. این مطالعه سعى دارد تا ضمن بررسى سیستم اجرایى موجود در کنوانسیونهاى ضدترورریزم و ویژگیهاى آن، میزان تأثیر و توفیق چنین سیستمى را در برخورد با تروریزم بین الملل مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد

کلیدواژه‌ها

  • تروریزم
  • کنوانسیون های ضد تروریزم
  • صلاحیت کیفری
  • استرداد
  • مجازات