مفقود شدن مال از منظر فقه و حقوق ایران

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مفقود شدن مال از منظر فقه و حقوق ایران
عنوانمفقود شدن مال از منظر فقه و حقوق ایران
رشتهحقوق خصوصی
دانشجومحمد ابراهیم کاظمی
استاد راهنمامرتضی براتی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۶
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان



مفقود شدن مال از منظر فقه و حقوق ایران عنوان پایان نامه ای است که توسط محمد ابراهیم کاظمی، با راهنمایی مرتضی براتی در سال ۱۳۹۶ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان دفاع گردید.

چکیده

اشیاء پیدا شده که در اصطلاح فقهی "لقطه" نامیده می شوند به اموالی اطلاق می گردد که از دسترس مالک آن خارج گردیده و مالک از آنها اطلاعی ندارد و اعراض مالک از آنها مسلم نباشد. و اشخاص دیگری آن را یافته باشند. همچنین مال پیدا شده باید دارای ویژگی هایی باشد که به آن مال لقطه بگوییم.در اموال اعراض شده ممکن است مالک قابل شناسایی نباشد . ی با توجه به عرف زمان و انسان می تواند تشخیص دهد مال پیدا شده را کسی گم کرده است یا کسی از آن اعراض کرده. وقتی کسی مالی می یابد همان کسی که مال را برداشته مسیول است. و اگر کوتاهی نکرده و تصرف هم ننموده است، چیزی بر او واجب نیست. کسی که حیوان ضاله را پیدا میکند تکلیف و وظایفی دارد و در قبال آن مسیول است . حیوانی که داخل خانه می شود مثل پرندگان و صاحب آن شناخته شده نیست به آن مجهول المالک می گویند. اگر مالی که در دست انسان است گم شده باشد در صورتی که اطمینان داشته باشد که مالک آن راضی به تصرف او در آن میباشد، جایزاست به هر طوری که میداند او راضی است در آن تصرف کند. پس از یاس از پیدا شدن صاحبش باید آن مال را به فقیر صدقه بدهد. هرگاه چیزی را که پیدا کرده نشانه ای که به واسطه آن بتوان صاحبش را پیدا کند، در صورتی که قیمت آن چیز به مقدار یک درهم برسد، باید از روزی که آن را پیدا کرده تا یک سال در محل اجتماع مردم اعلان کند. چنانچه در نگهداری آن کوتاهی کرده، یا در آن تصرف کرده است، عوض آن را برای صاحبش ضامن است.که به تمامی این موارد در چهار فصل به روش تحلیلی و تطبیقی در این پایان نامه پرداخته شده است.

ساختار و فهرست پایان نامه

فهرست مطالبعنوان صفحه مقدمه۱– بیان مسیله۱۲– ضرورت تحقیق۲۳– سوابق تحقیق۲۴ سوالات تحقیق۴۵– فرضیه ها ی تحقیق۴۶– اهداف تحقیق۴۷– روش تحقیق۵۸– ساختار تحقیق۵فصل اول: کلیات و مفاهیممبحث اول: لقطه در شرع و قانون۷گفتار اول: مفهوم لقطه۹بند اول: تعریف لقطه در فقه۹بند دوم: تعریف لقطه در حقوق۱۱گفتار دوم: اقسام لقطه۱۳بند اول: لقطه حیوان۱۳بند دوم: لقطه غیر حیوان۱۵بند سوم: تفاوت دفینه با لقطه۱۶گفتار سوم: مفهوم مجهول المالک۱۸بند اول: اقسام مجهول المالک۱۹بند دوم: وجوه اشتراک و افتراق لقطه و مجهول المالک۲۱بند سوم: امکان تعریف در لقطه و عدم امکان تعریف مجهول المالک۲۳فصل دوم: تکلیف اشیا پیدا شدهگفتار اول: شرایط مال پیدا شده۲۶بند اول: تعریف مال گم شده۲۷بند دوم: اگر مال پیدا شده نشانه نداشته باشد۲۸بند سوم: اگر مال پیدا شده دارای نشانه باشد۲۹گفتار دوم: وظایف پیدا کننده لقطه۳۰بند اول: تعریف لقطه به مدت یک سال۳۲بند دوم: حکم مال کمتر از درهم۳۴گفتار سوم: منافع و هزینه های مال پیدا شده۳۵بند اول: نگهداری امانی لقطه۳۶بند دوم: تسلیم لقطه به ولی امر۳۸بند سوم: اگر پیدا شده محتاج علاج باشد۳۹گفتار چهارم: پیدا کردن مال در حرم۳۹بند اول: صدقه دادن لقطه حرم۴۰بند دوم: تسلیم لقطه حرم به حاکم۴۳بند سوم: مال ماخوذ در غیر حرم۴۶بند چهارم: کراهت اخذِ مال پیدا شده در حرم۴۶فصل سوم: حیوان ضالهگفتار اول: شرایط حیوان ضاله۵۰بند اول: شرایط حیوان ضاله در فقه۵۰بند دوم: شرایط حیوان ضاله در حقوق۵۱گفتار دوم: حکم تکلیفی۵۳بند اول: به لحاظ حیوان۵۳الف) حیوان ممتنع در غیر آبادی۵۴ب) حیوان غیر ممتنع در غیر آبادی۵۵بند دوم: حیوان گم شده در آبادی۵۶گفتار دوم: وظایف پیدا کننده حیوان ضاله۵۷بند اول: گرفتن ضاله به قصد حفظ۵۸الف) گواه گرفتن۵۸ب) ضمان ضاله۵۸بند دوم: تکلیف پیدا کننده حیوان ضاله۵۸گفتار سوم: هزینه ها و منافع حیوان ضاله۶۰بند اول: استیفای نفقه از منافع ضاله۶۱گفتار چهارم: لقطه پرنده۶۱فصل چهارم: احکام لقطهگفتار اول: حکم تکلیفی التقاط۶۴بند اول: حکم برداشتن لقطه۶۶بند دوم: آیا جواز التقاط مختص به غیر حیوان است یا شامل حیوان نیز می شود؟۶۹گفتار دوم: لقیط کودک سر راهی۷۰بند اول: اموال لقیط و به فرزند گرفتن لقیط۷۱بند دوم: دیدگاه فقها درباره لقیط۷۳بند سوم: جنایت بر لقیط صغیر۷۵الف) قذف لقیط بالغ۷۶ب) قبول اقرار لقیط بعد از بلوغ و رشد۷۷ج) ادعای بنوت لقیط۷۸بند چهارم: اختلاف لقیط و ملتقط در انفاق و قدر آن۷۸الف) عدم ضمان ملتقِط و امین بودن وی۷۹ب) تنازع دو ملتقط۷۹ج) فرضِ بودن لقیط در ید یکی از متنازعین۸۰د) مناقشه در توصیف مدعی متاع و مدعی لقطه۸۱گفتار سوم: پیدا کردن مبلغ زیادی پول در کشور غیر مسلمان۸۱گفتار چهارم: احکام ورود حیوان به خانه۸۱نتیجه گیری۸۳پیشنهادات۸۵منابع و ماخذ۸۷

کلیدواژه ها

  • احکام لقطه
  • ضاله حیوان
  • مال گم شده،
  • مجهول المالک
  • ضاله غیر حیوان