جستجوی عدالت معاوضی و واقعی، و اراده باطنی در بیع شرط (مطالعه تطبیقی در فقه اسلامی و حقوق معاصر): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''جستجوی عدالت معاوضی و واقعی، و اراده باطنی در بیع شرط (مطالعه تطبیقی در فقه اسلامی و حقوق معاصر)''' نام مقاله ای از سیدعزت الله عراقی و محی الدین رستگار جویباری است که در دوره یک شماره دوم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده...» ایجاد کرد)
 
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱۶: خط ۱۶:
* [[ماده 34 قانون ثبت اسناد و املاک|ماده 34 قانون ثبت]]
* [[ماده 34 قانون ثبت اسناد و املاک|ماده 34 قانون ثبت]]
* [[ماده 459 قانون مدنی]]
* [[ماده 459 قانون مدنی]]
[[رده:مقالات سید عزت الله عراقی]]
[[رده:مقالات محی الدین رستگار جویباری]]
[[رده:مقالات فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید]]
[[رده:مقالات شماره دوم  فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید]]
[[رده:مقالات حقوق تطبیقی]]
[[رده:مقالات حقوق خصوصی]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1393]]
[[رده:فقه و حقوق]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۱۶:۴۵

جستجوی عدالت معاوضی و واقعی، و اراده باطنی در بیع شرط (مطالعه تطبیقی در فقه اسلامی و حقوق معاصر) نام مقاله ای از سیدعزت الله عراقی و محی الدین رستگار جویباری است که در دوره یک شماره دوم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده است.

چکیده

اصل عدالت رئالیستی و معاوضی و اصالت ارادة باطنی از اصول مبنایی حقوق قراردادهای مدرن و دارای اهمیت فوق‌العاده در اندیشة حقوقی و قضایی معاصر و راهگشا در موارد مشکل می‌باشند. این تحقیق به تطبیق این اصول بر یکی از موارد دشوار و بحث­انگیز حقوق قراردادها در کشورمان، یعنی بیع شرط می­پردازد. تلاش شده با تحلیل سه دیدگاه مهم در حکم این معامله، بین این دیدگاه­ها به نفع عدالت واقعی و عینی، سازش برقرار شود. این فرضیه مطرح شده که نظریۀ صحت بر ماهیت طبیعی بیع شرط حمل شود که با اقتضای عدالت ایده­آلیستی و نگاه فورمالیستی قابل انطباق است و نظریۀ بطلان ناظر به صورت انحراف آن از اصل عدالت معاوضی و ارادۀ باطنی مشترک، دانسته شود. امکان احراز قضایی قصد واقعی، به واسطه امارات و اصول، از نظر فقهی تبیین گردیده که مقتضای عدالت رئالیستی و واقعی در موارد دشوار و قابل ترجیح بر مبنای مکتب تحققی در حقوق قراردادها می­باشد. هدف این است که، از حکم طبیعت اولیۀ این معامله و اصل آزادی اراده، به عنوان ابزاری برای تحمیل قراردادهای ناعادلانه بر علیه طرف آسیب­پذیر قرارداد استفاده نشود.

کلیدواژه‌ها

  • عدالت معاوضی و واقعی
  • بیع شرط و معامله با حق استرداد
  • شرط ذخیره مالکیت
  • شرط بازخرید

مواد مرتبط