احراز مفهوم مسلوب‌الارادگی در نظام حقوق کیفری ایران و انگلستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''احراز مفهوم مسلوب‌الاردگی در نظام حقوق کیفری ایران و انگلستان''' نام مقاله ای از صدرا زارعی و جواد ریاحی و محمد حسین رجبیه بوده که در دوره دهم شماره سی و هشتم (زمستان 1396) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است. == چکیده == یکی از...» ایجاد کرد)
 
(+ 8 categories using HotCat)
خط ۲۱: خط ۲۱:
* [[ماده 307 قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده 307 قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده ۴۹۹ قانون مجازات اسلامی (۱۳۹۲)|ماده 499 قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده ۴۹۹ قانون مجازات اسلامی (۱۳۹۲)|ماده 499 قانون مجازات اسلامی]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1396]]
[[رده:فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]]
[[رده:مقالات دوره دهم شماره سی و هشتم فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]]
[[رده:مقالات جواد ریاحی]]
[[رده:مقالات محمد حسین رجبیه]]
[[رده:مقالات حقوق کیفری]]
[[رده:مسئولیت کیفری]]
[[رده:عوامل رافع مسئولیت]]

نسخهٔ ‏۲ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۲۳:۰۰

احراز مفهوم مسلوب‌الاردگی در نظام حقوق کیفری ایران و انگلستان نام مقاله ای از صدرا زارعی و جواد ریاحی و محمد حسین رجبیه بوده که در دوره دهم شماره سی و هشتم (زمستان 1396) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است.

چکیده

یکی از مهم‌ترین دفاعیاتی که ممکن است در دسترس و اختیار متهمان قرار گیرد، دفاع مبتنی بر مسلوب‌الارادگی است. اولین موضوع در ارتباط با مسلوب الارادگی، چگونگی احراز این مفهوم و رسیدن به آن است. در حالیکه مسلوب‌الارادگی در نظام حقوقی انگلستان در مجموعه دفاعیات، مطرح می گردد، در نظام حقوقی ایران، مصادیق مبتنی بر مسلوب‌الارادگی را باید در بحث موانع مسئولیت کیفری بررسی کنیم. در حقوق انگلستان احراز مسلوب‌الارادگی یا ناشی از جنون است و یا سایر عوامل خارج از جنون. در ایران احراز مسلوب‌الارادگی را باید در عوامل درونی فرد و یا بیرون از خود فرد جستجو کرد. در مورد تشخیص جنون، قواعد مک ناتن در حقوق انگلستان، علی رغم ایراداتی که به آن وارد است، به ضوابط علمی روانپزشکی نزدیکی بیشتری دارد، در حالیکه ضابطه قانونی ارائه شده در ماده 149 قانون مجازات اسلامی ایران از آموزه‌های روان‌پزشکی مدرن، فاصله زیادی دارد و باید مورد بازنگری قرار گیرد. رسیدن به مفهوم واقعی مسلوب‌الارادگی از چالش های هر دو نظام حقوقی است که راه های متفاوتی را برای حصول و رسیدن به این مفهوم طی می کنند. تعابیر متفاوت قانونگذار و پزشکی قانونی از مسلوب‌الارادگی در ایران ، از مهمترین چالش هایی است که در حال حاضر وجود دارد و بایستی مرتفع گردد.

کلیدواژه ها

  • خواب
  • مسئولیت کیفری
  • بیهوشی
  • جنون
  • مستی
  • دفاع
  • مسلوب‌الارادگی

مواد مرتبط