نظریه شماره 7/1400/254 مورخ 1400/04/16 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تاثیر ارزش مال مسروقه در قابل‌گذشت بودن جرم سرقت و تعیین مجازات اشد: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/1400/254|شماره پرونده=1400-186/2-254 ک|تاریخ نظریه=1400/04/16}} '''استعلام''': ۱- در خصوص بزه های سرقت و کلاهبرداری و تخریب که در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری برای قابل گذشت محسوب شدن بزه های مزبور نصاب خاصی تعیین شده است...» ایجاد کرد)
 
 
(۲ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/1400/254|شماره پرونده=1400-186/2-254 ک|تاریخ نظریه=1400/04/16}}
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/1400/254|شماره پرونده=1400-186/2-254 ک|تاریخ نظریه=1400/04/16|موضوع نظریه=[[حقوق کیفری]]|محور نظریه=[[جرایم و مجازات‌ها]]}}


'''استعلام''': ۱- در خصوص بزه های سرقت و کلاهبرداری و تخریب که در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری برای قابل گذشت محسوب شدن بزه های مزبور نصاب خاصی تعیین شده است در مواردی که بزه های مزبور با مشارکت دو نفر یا بیشتر ارتکاب می یابد آیا ملاک برای تعیین نصاب مزبور ارزش مال موضوع جرم است یا این که به نسبت سهم هر یک محاسبه می شود ؟ به عنوان مثال، در فرضی که دو نفر با مشارکت یکدیگر مرتکب سرقت شوند، آیا ارزش مال مسروق می بایست چهل میلیون یا کمتر از چهل میلیون باشد (سهم هر یک بیست میلیون یا کمتر از بیست میلیون) تا قابل گذشت باشد یا این که ارزش مال مسروق می بایست بیست میلیون باشد و صرف نظر از این که شرکای جرم چند نفر باشند غیر قابل گذشت محسوب می شود؟
'''چکیده نظریه شماره 7/1400/254 مورخ 1400/04/16 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تاثیر ارزش مال مسروقه در قابل‌گذشت بودن جرم سرقت و تعیین مجازات اشد''': درخصوص جرم [[سرقت تعزیری]] [[جرم قابل گذشت|قابل گذشت]]، ارزش [[مال مسروقه]] نبايد بيشتر از بيست میلیون باشد و این ارزش براساس [[سهم]] هریک از [[شریک|شرکا]] در [[بزه]] تعیین نمی‌گردد بلکه ارزش کل مال ملاک است. همچنین در مقایسه میان [[جزای نقدی]] [[جرم درجه چهار|درجه چهار]] و مجازات [[حبس]] [[جرم درجه شش|درجه شش]]، جزای نقدی [[مجازات اشد]] محسوب میگردد.


۲- در مواردی که به لحاظ تعدد جرم از دادگاه مجازات های متعدد صادر می شود و مجازات ها از نوع حبس و جزای نقدی می باشد و جزای نقدی درجه چهار بوده و حبس درجه شش می باشد در تعیین مجازات اشد برای اجرا، مجازات حبس درجه شش شدید است، یا جزای نقدی درجه چهار
== استعلام ==
۱- در خصوص بزه های [[سرقت]] و [[کلاهبرداری]] و [[تخریب]] که در [[قانون کاهش مجازات حبس تعزیری]] برای قابل گذشت محسوب شدن بزه های مزبور نصاب خاصی تعیین شده است در مواردی که بزه های مزبور با [[شرکت در جرم|مشارکت]] دو نفر یا بیشتر ارتکاب می یابد آیا ملاک برای تعیین نصاب مزبور ارزش مال موضوع جرم است یا این که به نسبت سهم هر یک محاسبه می شود ؟ به عنوان مثال، در فرضی که دو نفر با مشارکت یکدیگر مرتکب سرقت شوند، آیا ارزش مال مسروق می بایست چهل میلیون یا کمتر از چهل میلیون باشد (سهم هر یک بیست میلیون یا کمتر از بیست میلیون) تا قابل گذشت باشد یا این که ارزش مال مسروق می بایست بیست میلیون باشد و صرف نظر از این که شرکای جرم چند نفر باشند [[جرم غیرقابل گذشت|غیرقابل گذشت]] محسوب می شود؟
 
۲- در مواردی که به لحاظ [[تعدد جرم]] از [[دادگاه]] [[مجازات متعدد|مجازات های متعدد]] صادر می شود و مجازات ها از نوع حبس و جزای نقدی می باشد و جزای نقدی درجه چهار بوده و حبس درجه شش می باشد در تعیین مجازات اشد برای اجرا، مجازات حبس درجه شش شدید است، یا جزای نقدی درجه چهار؟


== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
۱- همان گونه که در جرایم تعزیری، شریک جرم فاعل مستقل محسوب شده و در تفهیم اتهام به شرکای جرم هم، سرقت کل مال مسروقه یا کلاهبرداری نسبت به کل مال به هر یک از شرکا تفهیم می شود و در مانحن فیه مسؤولیت مدنی شرکا مد نظر نیست؛ بنابراین در مواردی که قابل گذشت بودن جرم مشروط به نصاب ریالی معینی است؛ همانند جرایم سرقت و کلاهبرداری که در استعلام آمده است، نصاب مورد نظر قانونگذار برای قابل گذشت بودن جرایم معنونه، ارزش کل مال موضوع جرم است و نه ارزش سهم هریک از شرکای جرم.
۱- همان گونه که در جرایم تعزیری، شریک جرم [[فاعل مستقل]] محسوب شده و در [[تفهیم اتهام]] به شرکای جرم هم، سرقت کل مال مسروقه یا کلاهبرداری نسبت به کل مال به هر یک از شرکا تفهیم می شود و در [[مانحن فیه]] [[مسئولیت مدنی|مسؤولیت مدنی]] شرکا مد نظر نیست؛ بنابراین در مواردی که قابل گذشت بودن جرم [[مشروط]] به [[حد نصاب|نصاب]] ریالی معینی است؛ همانند جرایم سرقت و کلاهبرداری که در استعلام آمده است، نصاب مورد نظر [[قانونگذاری|قانونگذار]] برای قابل گذشت بودن جرایم معنونه، ارزش کل مال موضوع جرم است و نه ارزش سهم هریک از شرکای جرم.
 
۲- در فرض تعدد جرایم ارتکابی مختلف، دادگاه مجازات هر یک از جرایم ارتکابی را مطابق ضوابط مقرر در [[ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی|بندهای ب و پ ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی]] تعیین می کند و چون مطابق بند ث ماده مذکور، فقط مجازات اشد مندرج در [[دادنامه]] قابل اجرا است، لذا مجازات های تعیین شده در دادنامه با عنایت به شاخص های مقرر در [[ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی|ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲]] و [[تبصره]] های آن با هم مورد مقایسه قرار می گیرد تا مجازات اشد مشخص شود. بر این اساس در فرض سؤال، جزای نقدی درجه چهار از حبس درجه شش شدیدتر است؛ چنانچه همه مجازات های تعیین شده در دادنامه از نظر نوع، میزان و [[آثار جرم|آثار]] یکسان باشد، موضوع مجازات اشد در این حالت منتفی است (موضوعیت ندارد) و یکی از مجازات های تعیین شده به [[اجرای حکم|مرحله اجرا]] در می آید.
 
== مواد مرتبط ==
 
* [[ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی]]
 
== جستارهای وابسته ==


۲- در فرض تعدد جرایم ارتکابی مختلف، دادگاه مجازات هر یک از جرایم ارتکابی را مطابق ضوابط مقرر در بندهای ب و پ ماده ۱۳۴ (اصلاحی ۲۳/۲/۱۳۹۹) قانون مجازات اسلامی تعیین می کند و چون مطابق بند ث ماده مذکور، فقط مجازات اشد مندرج در دادنامه قابل اجرا است، لذا مجازات های تعیین شده در دادنامه با عنایت به شاخص های مقرر در ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و تبصره های آن با هم مورد مقایسه قرار می گیرد تا مجازات اشد مشخص شود. بر این اساس در فرض سؤال، جزای نقدی درجه چهار از حبس درجه شش شدیدتر است؛ چنانچه همه مجازات های تعیین شده در دادنامه از نظر نوع، میزان و آثار یکسان باشد، موضوع مجازات اشد در این حالت منتفی است (موضوعیت ندارد) و یکی از مجازات های تعیین شده به مرحله اجرا در می آید.
* [[شرکت در جرم]]
* [[جرم قابل گذشت]]
* [[جرم غیرقابل گذشت]]
* [[تعدد جرم]]
* [[مجازات اشد]]


[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۴۰۰]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۴۰۰]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه (کیفری)]]
[[رده:شرکت در جرم]]
[[رده:مجازات ها]]
[[رده:تعدد جرم]]
[[رده:نظریه 2]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۵ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۱:۴۵

نظریه مشورتی 7/1400/254
شماره نظریه۷/۱۴۰۰/۲۵۴
شماره پرونده۱۴۰۰-۱۸۶/۲-۲۵۴ ک
تاریخ نظریه۱۴۰۰/۰۴/۱۶
موضوع نظریهحقوق کیفری
محور نظریهجرایم و مجازات‌ها

چکیده نظریه شماره 7/1400/254 مورخ 1400/04/16 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تاثیر ارزش مال مسروقه در قابل‌گذشت بودن جرم سرقت و تعیین مجازات اشد: درخصوص جرم سرقت تعزیری قابل گذشت، ارزش مال مسروقه نبايد بيشتر از بيست میلیون باشد و این ارزش براساس سهم هریک از شرکا در بزه تعیین نمی‌گردد بلکه ارزش کل مال ملاک است. همچنین در مقایسه میان جزای نقدی درجه چهار و مجازات حبس درجه شش، جزای نقدی مجازات اشد محسوب میگردد.

استعلام

۱- در خصوص بزه های سرقت و کلاهبرداری و تخریب که در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری برای قابل گذشت محسوب شدن بزه های مزبور نصاب خاصی تعیین شده است در مواردی که بزه های مزبور با مشارکت دو نفر یا بیشتر ارتکاب می یابد آیا ملاک برای تعیین نصاب مزبور ارزش مال موضوع جرم است یا این که به نسبت سهم هر یک محاسبه می شود ؟ به عنوان مثال، در فرضی که دو نفر با مشارکت یکدیگر مرتکب سرقت شوند، آیا ارزش مال مسروق می بایست چهل میلیون یا کمتر از چهل میلیون باشد (سهم هر یک بیست میلیون یا کمتر از بیست میلیون) تا قابل گذشت باشد یا این که ارزش مال مسروق می بایست بیست میلیون باشد و صرف نظر از این که شرکای جرم چند نفر باشند غیرقابل گذشت محسوب می شود؟

۲- در مواردی که به لحاظ تعدد جرم از دادگاه مجازات های متعدد صادر می شود و مجازات ها از نوع حبس و جزای نقدی می باشد و جزای نقدی درجه چهار بوده و حبس درجه شش می باشد در تعیین مجازات اشد برای اجرا، مجازات حبس درجه شش شدید است، یا جزای نقدی درجه چهار؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱- همان گونه که در جرایم تعزیری، شریک جرم فاعل مستقل محسوب شده و در تفهیم اتهام به شرکای جرم هم، سرقت کل مال مسروقه یا کلاهبرداری نسبت به کل مال به هر یک از شرکا تفهیم می شود و در مانحن فیه مسؤولیت مدنی شرکا مد نظر نیست؛ بنابراین در مواردی که قابل گذشت بودن جرم مشروط به نصاب ریالی معینی است؛ همانند جرایم سرقت و کلاهبرداری که در استعلام آمده است، نصاب مورد نظر قانونگذار برای قابل گذشت بودن جرایم معنونه، ارزش کل مال موضوع جرم است و نه ارزش سهم هریک از شرکای جرم.

۲- در فرض تعدد جرایم ارتکابی مختلف، دادگاه مجازات هر یک از جرایم ارتکابی را مطابق ضوابط مقرر در بندهای ب و پ ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی تعیین می کند و چون مطابق بند ث ماده مذکور، فقط مجازات اشد مندرج در دادنامه قابل اجرا است، لذا مجازات های تعیین شده در دادنامه با عنایت به شاخص های مقرر در ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و تبصره های آن با هم مورد مقایسه قرار می گیرد تا مجازات اشد مشخص شود. بر این اساس در فرض سؤال، جزای نقدی درجه چهار از حبس درجه شش شدیدتر است؛ چنانچه همه مجازات های تعیین شده در دادنامه از نظر نوع، میزان و آثار یکسان باشد، موضوع مجازات اشد در این حالت منتفی است (موضوعیت ندارد) و یکی از مجازات های تعیین شده به مرحله اجرا در می آید.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته