نقدي بر موضع حقوق كيفري ايران در رابطه با دفاع مشروع: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''نقدي بر موضع حقوق كيفري ايران در رابطه با دفاع مشروع''' نام مقاله ای از صادق سلیمی بوده که در دوره اول شماره اول (آذر 1386) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است. == چکیده == دفاع مشروع یکی از عوامل توجیه کننده ی جرم است که با از بی...» ایجاد کرد)
 
(+ 8 categories using HotCat)
 
خط ۱۵: خط ۱۵:
* [[ماده ۱۵۷ قانون مجازات اسلامی|ماده 157 قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده ۱۵۷ قانون مجازات اسلامی|ماده 157 قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده ۱۵۸ قانون مجازات اسلامی|ماده 158 قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده ۱۵۸ قانون مجازات اسلامی|ماده 158 قانون مجازات اسلامی]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1386]]
[[رده:مقالات شماره اول دوره اول فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]]
[[رده:فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]]
[[رده:مقالات حقوق کیفری]]
[[رده:مقالات صادق سلیمی]]
[[رده:دفاع مشروع]]
[[رده:حقوق کیفری]]
[[رده:حق دفاع]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۱ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۵۳

نقدي بر موضع حقوق كيفري ايران در رابطه با دفاع مشروع نام مقاله ای از صادق سلیمی بوده که در دوره اول شماره اول (آذر 1386) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است.

چکیده

دفاع مشروع یکی از عوامل توجیه کننده ی جرم است که با از بین بردن رکن قانونی جرم، توسل به زور علیه دیگری را مباح می کند. فلسفه ی وجودی دفاع مشروع، دفع هرگونه تعرض به «حق» است؛ از این رو، اصولاً موضوع مورد دفاع همواره یک «حق» است. فعلیت یا قریب الوقوع بودن و غیرقانونی بودن حمله و تناسب و ضرورت دفاع شرایط اصلی دفاع مشروع هستند. در مواد 2-61 و 30-625 قانون مجازات اسلامی مقررات دفاع مشروع آمده است. در این نوشتار به تحلیل و نقد این مواد پرداخته شده است. برخی مندرجات این مواد با یک دیگر متضادند، برخی مطالب تکراری و برخی نادرست هستند. حق توسل به زور برای جلوگیری از فرار متهم پیش بینی نشده است. اغلب دادگاه ها تمایلی به ورود در مبحث دفاع مشروع ندارند؛ از این رو رویه ی قضایی نیز در این زمینه بسیار ضعیف و ناکارآمد است. در بخش نتیجه گیری مقاله ضمن جمع بندی، پیشنهادهایی مطرح شده است.

کلیدواژه ها

  • دفاع مشروع
  • دفاع از خود
  • حق دفاع

مواد مرتبط