نظریه شماره 7/99/1889 مورخ 1400/03/08 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره رسیدگی به اعتراض ثالث رأی دادگاه حقوقی یک سابق در مقام تجدیدنظر رأی دادگاه صلح: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۱۳ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/99/1889|شماره پرونده=99-127-1889 ح|تاریخ نظریه=1400/03/08}}
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/99/1889|شماره پرونده=99-127-1889 ح|تاریخ نظریه=1400/03/08|موضوع نظریه=[[آیین دادرسی مدنی]]_[[حقوق مدنی]]|محور نظریه=[[اعتراض شخص ثالث]]_[[اجرت‌المثل]]}}'''چکیده نظریه شماره 7/99/1889 مورخ 1400/03/08 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره رسیدگی به اعتراض ثالث رأی دادگاه حقوقی یک سابق در مقام تجدیدنظر رأی دادگاه صلح سابق:''' رسیدگی به این امر بر عهده [[دادگاه تجدیدنظر استان]] است که جانشین [[دادگاه]] حقوقی یک سابق در رسیدگی تجدیدنظر محسوب می‌شود.


== استعلام ==
== استعلام ==
۱_ نظر به این که سابقا دادگاه حقوقی یک در مقام تجدیدنظرخواهی نسبت به دادنامه ای از دادگاه صلح اظهارنظر نموده است ودر حال حاضر شخصی به عنوان معترض ثالث نسبت به دادنامه ی اخیر دادخواست اعتراض ثالث مطرح نموده این موضوع مورد اختلاف است که دادگاه جانشین دادگاه حقوقی یک سابق در حال حاضر کدام دادگاه می باشد؟ (شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی یا شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان)
۱_ نظر به این که سابقا دادگاه حقوقی یک در مقام [[تجدیدنظر خواهی|تجدیدنظرخواهی]] نسبت به [[دادنامه|دادنامه‌ای]] از [[دادگاه صلح]] [[اظهارنظر ماهوی|اظهارنظر]] نموده است و در حال حاضر [[شخص|شخصی]] به عنوان معترض ثالث نسبت به دادنامه‌ی اخیر [[دادخواست]] [[اعتراض شخص ثالث|اعتراض ثالث]] مطرح نموده است، این موضوع مورد اختلاف است که دادگاه جانشین دادگاه حقوقی یک سابق در حال حاضر کدام دادگاه می‌باشد؟ ([[شعبه]] اول دادگاه عمومی حقوقی یا شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان)


۲_ در مطالبه اجرت المثل ایام زندگی مشترک توسط زوجه بار اثبات تبرعی بودن یا نبودن عمل انجام شده بر عهده کدام یک از زوجین می باشد و آیا اجرت المثل ایام زندگی مشترک با نحله قابل جمع می باشد؟
۲_ در [[مطالبه]] [[اجرت المثل|اجرت‌المثل]] ایام زندگی مشترک توسط [[زوجه]]، بار [[اثبات]] [[تبرعی]] بودن یا نبودن عمل انجام‌شده بر عهده کدام یک از زوجین می‌باشد و آیا اجرت‌المثل ایام زندگی مشترک با [[نحله]] قابل جمع می‌باشد؟


== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
۱_ رسیدگی به اعتراض ثالث به رأیی که دادگاه حقوقی یک سابق در مقام تجدید نظر نسبت به رأی دادگاه صلح سابق صادر کرده است، بر عهده دادگاه تجدید نظر استان است که جانشین دادگاه حقوقی یک سابق در رسیدگی تجدید نظر محسوب می شود.
۱_ رسیدگی به اعتراض ثالث به [[رأی|رأیی]] که دادگاه حقوقی یک سابق در مقام تجدیدنظر نسبت به رأی دادگاه صلح سابق صادر کرده است، بر عهده دادگاه تجدیدنظر استان است که جانشین دادگاه حقوقی یک سابق در رسیدگی تجدیدنظر محسوب می‌شود.


۲_ مبنای قانونی تعیین نحله بند ب تبصره ۶ ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب ۱۳۷۱ مجمع تشخیص مصلحت نظام است که به موجب آن، نحله برای مواردی مقرر شده است که قانونا امکان تعیین اجرت المثل ایام زوجیت میسر نباشد؛ بنابراین با تحقق شرایط قانونی، نحله بدل از اجرت المثل تلقی می شود و نهادهای یادشده قابل جمع نیستند. رأی وحدت رویه شماره ۷۷۹ مورخ ۱۵/۵/۱۳۹۸ دیوان عالی کشور نیز بر بدل بودن نحله از اجرت المثل ایام زوجیت تصریح دارد.
۲_ مبنای قانونی تعیین نحله، [[ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق|بند ب تبصره ۶ ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب ۱۳۷۱]] [[مجمع تشخیص مصلحت نظام]] است که به موجب آن، نحله برای مواردی مقرر شده است که قانونا امکان تعیین اجرت‌المثل ایام [[زوجیت]] میسر نباشد؛ بنابراین با تحقق شرایط قانونی، نحله بدل از اجرت‌المثل تلقی می‌شود و نهادهای یادشده قابل جمع نیستند. [[رأی وحدت رویه شماره ۷۷۹ مورخ ۱۵/۵/۱۳۹۸ دیوان عالی کشور]] نیز بر بدل بودن نحله از اجرت‌المثل ایام زوجیت تصریح دارد.


== مواد قانونی ==
== مواد قانونی ==
* [[ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق]]


== جستارهای وابسته ==
== جستارهای وابسته ==
* [[دادگاه تجدیدنظر استان]]
* [[تجدیدنظر خواهی|تجدیدنظرخواهی]]
* [[دادنامه]]
* [[دادگاه صلح]]
* [[دادخواست]]
* [[اعتراض شخص ثالث]]
* [[مطالبه]]
* [[اجرت المثل|اجرت‌المثل]]
* [[زوجه]]
* [[اثبات]]
* [[نحله]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۴۰۰]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۴۰۰]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه (حقوقی)]]
[[رده:نظریه 1]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۳ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۵۷

نظریه مشورتی 7/99/1889
شماره نظریه۷/۹۹/۱۸۸۹
شماره پرونده۹۹-۱۲۷-۱۸۸۹ ح
تاریخ نظریه۱۴۰۰/۰۳/۰۸
موضوع نظریهآیین دادرسی مدنی_حقوق مدنی
محور نظریهاعتراض شخص ثالث_اجرت‌المثل

چکیده نظریه شماره 7/99/1889 مورخ 1400/03/08 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره رسیدگی به اعتراض ثالث رأی دادگاه حقوقی یک سابق در مقام تجدیدنظر رأی دادگاه صلح سابق: رسیدگی به این امر بر عهده دادگاه تجدیدنظر استان است که جانشین دادگاه حقوقی یک سابق در رسیدگی تجدیدنظر محسوب می‌شود.

استعلام

۱_ نظر به این که سابقا دادگاه حقوقی یک در مقام تجدیدنظرخواهی نسبت به دادنامه‌ای از دادگاه صلح اظهارنظر نموده است و در حال حاضر شخصی به عنوان معترض ثالث نسبت به دادنامه‌ی اخیر دادخواست اعتراض ثالث مطرح نموده است، این موضوع مورد اختلاف است که دادگاه جانشین دادگاه حقوقی یک سابق در حال حاضر کدام دادگاه می‌باشد؟ (شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی یا شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان)

۲_ در مطالبه اجرت‌المثل ایام زندگی مشترک توسط زوجه، بار اثبات تبرعی بودن یا نبودن عمل انجام‌شده بر عهده کدام یک از زوجین می‌باشد و آیا اجرت‌المثل ایام زندگی مشترک با نحله قابل جمع می‌باشد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱_ رسیدگی به اعتراض ثالث به رأیی که دادگاه حقوقی یک سابق در مقام تجدیدنظر نسبت به رأی دادگاه صلح سابق صادر کرده است، بر عهده دادگاه تجدیدنظر استان است که جانشین دادگاه حقوقی یک سابق در رسیدگی تجدیدنظر محسوب می‌شود.

۲_ مبنای قانونی تعیین نحله، بند ب تبصره ۶ ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب ۱۳۷۱ مجمع تشخیص مصلحت نظام است که به موجب آن، نحله برای مواردی مقرر شده است که قانونا امکان تعیین اجرت‌المثل ایام زوجیت میسر نباشد؛ بنابراین با تحقق شرایط قانونی، نحله بدل از اجرت‌المثل تلقی می‌شود و نهادهای یادشده قابل جمع نیستند. رأی وحدت رویه شماره ۷۷۹ مورخ ۱۵/۵/۱۳۹۸ دیوان عالی کشور نیز بر بدل بودن نحله از اجرت‌المثل ایام زوجیت تصریح دارد.

مواد قانونی

جستارهای وابسته