محدودیت های کمّی اصل آزادی تجارت در پرتو قوانین و آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''محدودیت های کمّی اصل آزادی تجارت در پرتو قوانین و آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری''' نام مقاله ای از زهرا البرزی و محمد امامی و سید مجتبی واعظی بوده که در شماره بیست و دومم (بهمن 1401) دانشنامه حقوق اقتصادی منتشر شده است. == چکیده == امرو...» ایجاد کرد)
 
(+ 12 categories using HotCat)
خط ۲۳: خط ۲۳:
* [[ماده 22 قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور]]
* [[ماده 22 قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور]]
* [[ماده 3 قانون مقررات صادرات و واردات]]
* [[ماده 3 قانون مقررات صادرات و واردات]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1401]]
[[رده:مقالات دانشنامه حقوق اقتصادی]]
[[رده:مقالات شماره بیست و دومم نشریه دانشنامه حقوق اقتصادی]]
[[رده:مقالات زهرا البرزی]]
[[رده:مقالات محمد امامی]]
[[رده:مقالات سید مجتبی واعظی]]
[[رده:آزادی اقتصادی]]
[[رده:آزادی تجارت]]
[[رده:محدودیت کمّی]]
[[رده:دیوان عدالت اداری]]
[[رده:مقالات حقوق عمومی]]
[[رده:مواد قرمز]]

نسخهٔ ‏۱۶ مارس ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۳۲

محدودیت های کمّی اصل آزادی تجارت در پرتو قوانین و آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری نام مقاله ای از زهرا البرزی و محمد امامی و سید مجتبی واعظی بوده که در شماره بیست و دومم (بهمن 1401) دانشنامه حقوق اقتصادی منتشر شده است.

چکیده

امروزه مفهوم آزادی اقتصادی به مثابه یکی از شروط لازم جهت دستیابی به رشد و توسعه پایدار از اهمیت ویژه­ای برخوردار است لذا شناخت مفهوم و مؤلفه­های موضوع موصوف و نیز محدودیت­ها و موانع تحمیل شده بر آن، از ضروریات هر نظام حقوقی می­باشد تا از طریق کاهش یا حذف موانع، به رشد و رونق اقتصادی نائل آید. لذا در مقاله حاضر، محدودیت­های کمّی اصل آزادی تجارت بعنوان یکی از مؤلفه­های آزادی اقتصادی با روش توصیفی-تحلیلی تبیین، و رویکرد نظام حقوقی ایران از رهگذر تدقیق در قوانین، مقررات و آرای ابطالی هیات عمومی دیوان عدالت اداری بررسی گردید. نتیجه­ی حاصله حاکی از آن است که قانون اساسی و قوانین عادی مرتبط همچون قانون اجرای سیاست­های کلی اصل 44، قوانین برنامه توسعه، قانون صادرات و واردات و قانون امور گمرکی در راستای حمایت از توسعه­ی تجارت خارجی، تسهیل فرآیندهای ناظر بر مجوزها،کاهش تشریفات گمرکی و نیز رفع موانع غیرتعرفه­ای وضع شده­اند. علیرغم رویکرد مقنن، بعضاً قوه مجریه از طریق وضع مقرره موجب ایجاد یا توسعه­ی محدودیت و ممنوعیت­های تجاری می­گردد اما دیوان عدالت اداری  به عنوان نهاد ناظر بر مصوبات دولتی با تکیه بر حاکمیت قانون، غالباً با تقسیر مضیق از محدودیت­های قانونی و استناد به اصول کلی حقوقی چون حق مکتسب از آزادی­های افراد صیانت کرده است.

کلید واژه ها

  • آزادی اقتصادی
  • آزادی تجارت
  • محدودیت کمّی
  • دیوان عدالت اداری

مواد مرتبط