حسن نیت فاعل فعل زیان بار: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''حسن نیت فاعل فعل زیان بار''' نام مقاله ای از صدیقه صمدی و سید پدرام خندانی بوده که در دوره هفتم شماره بیست و چهارم (پاییز 1393) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است. == چکیده == یکی از حلقه های مهم اتصال بین حقوق و اخلاق...» ایجاد کرد)
 
(+ 9 categories using HotCat)
 
خط ۲۳: خط ۲۳:
* [[ماده 337 قانون تجارت]]
* [[ماده 337 قانون تجارت]]
* [[ماده 346 قانون تجارت]]
* [[ماده 346 قانون تجارت]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1393]]
[[رده:مقالات دوره هفتم شماره بیست و چهارم فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]]
[[رده:فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]]
[[رده:مقالات حقوق خصوصی]]
[[رده:مقالات صدیقه صمدی]]
[[رده:سید پدرام خندانی]]
[[رده:حسن نیت]]
[[رده:مسئولیت مدنی]]
[[رده:جهل]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۵۶

حسن نیت فاعل فعل زیان بار نام مقاله ای از صدیقه صمدی و سید پدرام خندانی بوده که در دوره هفتم شماره بیست و چهارم (پاییز 1393) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است.

چکیده

یکی از حلقه های مهم اتصال بین حقوق و اخلاق، بررسی نقش حسن نیت در حقوق است. اگرچه تاریخچه این بحث در مغرب زمین از یکصد سال می گذرد، اما در ادبیات مکتوب حقوقی و فقهی ما بیش از چند سال نیست. عمده تلاش ها در پژوهش های داخلی و خارجی معطوف به تبیین این موضوع در قراردادها بوده است و می توان گفت که در مورد کاربرد اصل حسن نیت در الزامهای خارج از قرارداد و به ویژه مسئولیت مدنی و بالاخص ضمان قهری، پژوهش مستقلی صورت نگرفته است. شاید حاکمیت تفکر رایج در این باب مبنی بر عدم تاثیر قصد، علم و جهل فاعل در ضمانات، عمده ترین دلیل این امر باشد. نشانه های حاکمیت این اندیشه را در جای جای نظریات بسیاری از حقوقدانان داخلی و خارجی که در سده اخیر گرایش روزافزونی به معیارهای تحققی و فاصله گرفتن از موازین هنجاری و معنوی داشته اند، می توان مشاهده کرد. مساله ی اصلی این است که آیا ضمان قهری و مسئولیت مدنی در مفهوم خاص، تنها مبتنی بر مؤلفه های عینی و خارجی اعم از ماهیت عمل و آثار مترتب بر آن است و یااین که عناصر فاعلی و به و یژه وضعیت ذهنی، روانی و معنوی فاعل نیز در این باب نقش دارد؟ در این پژوهش با واکاوی مفهوم و حقیقت حسن نیت و نسبت آن با سوءنیت و تحلیل مبانی آن و با جستجوی نقش و کارکرد جوهره آن در مبانی، ارکان، و عوامل رافع مسئولیت مدنی، این نتیجه حاصل شده است که تصور عدم تاثیر حسن نیت در حوزه ی مسئولیت مدنی از پشتوانه ی تحقیقی دقیق و مستحکمی برخوردار نیست و وضعیت روانی، علمی و حتی نفسانی فاعل در مسئولیت مدنی یا وضعیت حقوقی زیاندیده جز در موارد استثنایی که مصالح دیگر از قبیل نظم عمومی پادرمیانی می کنند، تأثیرات مهمی از نوع مانعیت و یا رافعیت دارد و در پایان بر این تأکید شده است که در جهت حفظ نظم حقوقی، نقش قاعده حسن نیت در قبال قوانین موضوعه، نقش تکمیلی و تفسیری خواهد بود.

کلیدواژه ها

  • علم
  • حسن نیت
  • مسئولیت مدنی
  • جهل

مواد مرتبط