اداره ی فضولی مال غیر در حقوق ایران بارویکردی بر حقوق مصر

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
اداره ی فضولی مال غیر در حقوق ایران بارویکردی بر حقوق مصر
عنواناداره ی فضولی مال غیر در حقوق ایران بارویکردی بر حقوق مصر
رشتهحقوق خصوصی
دانشجوزهرا آهکی لاکه
استاد راهنمارضا سیمبر
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۵
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد بین المللی بندر انزلی



اداره ی فضولی مال غیر در حقوق ایران بارویکردی بر حقوق مصر عنوان پایان نامه ای است که توسط زهرا آهکی لاکه، با راهنمایی رضا سیمبر در سال ۱۳۹۵ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین المللی بندر انزلی دفاع گردید.

چکیده

اداره فضولی مال غیر یک نهاد حقوقی است که ماده ۳۰۶ قانون مدنی مقررات آن را بیان می کند. در قانون مدنی تعریفی از این نهاد حقوقی ارایه نگردیده، ولی می توان گفت اداره فضولی مال غیر یک واقعه حقوقی است که شخصی داوطلبانه مال شخص دیگری را که در معرض تلف و نابودی است و مالک نیز محجور یا غایب و یا به هر دلیل ناتوان از اداره و حفظ آن بوده و ضرورت دخالت فوری وجود داشته باشد، به قصد احسان اداره و حفظ نماید. از شرایط تحقق اداره ی مال غیردر حقوق ایران، از جمله دخالت مدیر فضولی در اموال دیگری و وجود قصد احسان به دیگری و ناتوانی مالک اموال از اداره و ضرورت داشتن اداره ی فضولی مال غیر است و در حقوق مصر قصد و آگاهی شخص اداره کننده مال غیر در انجام کار اضطراری بدون اینکه الزامی به این کار داشته باشد و با حسن نیت است. مدیر فضولی باید علاوه بر پرهیز از هرگونه تعدی و تفریط و عدم ترک عملیات، حساب زمان تصدی خود را بدهد. مالک در صورتی مسوول پرداخت و انجام تعهدات مدیر فضولی می شود که اموال او به نحو احسن اداره و اقدامات اداره کننده را تنفیذ کند. اداره ی فضولی مال غیر دارای ماهیتی مستقل است و نمی توان برای توجیه ماهیت آن از سایر تاسیسات حقوقی از جمله وکالت، شبه عقد و یا ایقاع کمک گرفت و در حقوق مصر ماهیتش مانند عقد وکالت است. در حقوق مصر این نهاد حقوقی دارای قلمروی وسیع تر از اداره ی مال غیر در حقوق ایران بوده و شامل هر نوع تصرفات مادی و حقوقی فوری و ضروری به نفع مالک می شود. اداره ی مال غیر در حقوق مصر عبارت است از اینکه شخصی با قصد خود و آگاهی، اداره ی کار اضطراری شخص دیگر را از طرف او عهده دار شود بدون اینکه الزامی به انجام چنین کاری داشته باشد. در این تحقیق می توان این گونه نتیجه گرفت که ماده ۳۰۶ قانون مدنی دارای ابهاماتی است که مباحث مربوط به مدیر فضولی و مالک و شخص ثالث در قانون مدنی ایران روشن نشده است و اداره ی مال غیر را شامل هر نوع تصرفات مادی و حقوقی در اموال و حتی به غیر اموال نیز باتوجه به مبنای ماده و خصوصا بحث امور حسبی سرایت داد. همچنین اعمالی که مدیر در جهت اداره ی اموال غیر انجام می دهد محدود به انجام امور اداری صرف نیست شامل انتقال نیز می شود. همچنین مواد قانون مدنی مصر در این خصوص، مفصل تر و دقیق تر وظایف و تکالیف مدیر فضولی و مالک را قبل و بعد از فوت آن ها را بررسی نموده است و نیاز است که حقوق مدنی ایران در این خصوص مواد مواد بیشتر و کامل تر و جامع تری را طرح و تصویب بنماید. در این تحقیق از روش تحلیلی توصیفی و ارجاع به منابع کتابخانه ای استفاده شده است.

ساختار و فهرست پایان نامه

چکیده۱مقدمه۲الف– بیان مساله تحقیق۷ب– سابقه تحقیق۱۲ج– اهداف تحقیق۱۴د– نوآوری تحقیق۱۴ه–پرسش یا پرسش های تحقیق۱۵و– فرضیه های تحقیق:۱۵ز– روش تحقیق :۱۶ح– ساختار تحقیق۱۶فصل اول: ماهیت و مفاهیم مرتبط با اداره ی فضولی مال غیر۱۷۱–۱–مفهوم فضولی واداره ی مال غیر و اصطلاحات مرتبط۱۹۱–۱–۱–مفهوم فضولی۱۹۱–۱–۲– مفهوم اداره ی فضولی مال غیر۲۰۱–۱–۳–اصطلاحات مرتبط با اداره ی فضولی مال غیر۲۱۱–۱–۳–۱–اموال۲۱۱–۱–۳–۲–غایب و محجور۲۸۱–۱–۳–۳– اختصاص حکم اداره ی مال غیر به اموال و غیر اموال۳۲۱–۲– مبانی اداره ی فضولی مال غیر۳۴۱–۲–۱–مبنای حقوقی قاعده اداره ی مال غیر۳۴۱–۲– ۲– مبنای فقهی قاعده ی اداره مال غیر۳۸۱–۲–۳– مبنای تاریخی۴۰فصل دوم: شرایط تحقق اداره فضولی مال غیر و شباهت و تفاوت آن با معامله فضولی۴۴۲–۱– شرایط تحقق اداره ی فضولی مال غیر۴۵۲–۱–۱–دخالت فضولی۴۶۲–۱–۱–۱–مداخله در امور غیر مالی۴۷۲–۱–۱–۲–مداخله در پرداخت دین دیگری۵۷۲–۱–۲–قصد اداره اموال دیگری۶۱۲–۱–۳–ناتوانی مالک از اداره۶۴۲–۱–۳–۱–ناتوانی قانونی۶۴۲–۱–۳–۱–ناتوانی عارضی۶۵۲–۱–۴–ضرورت اداره۶۵۲–۲–تفاوت ها و تشابهات معامله فضولی و انتقال مال غیر۶۷فصل سوم: آثار اداره ی فضولی و وظایف و تکالیف مدیر فضولی و مالک در حقوق ایران و مصر۷۳۳–۱– تعهدات مدیر فضولی در حقوق ایران و مصر۷۴۳–۱–۱–پرهیز از هرگونه تعدی و تفریط۷۵۳–۱–۲–عدم ترک عملیات اداره۷۶۳–۱–۳–تکالیف مدیر فضولی در مقابل اشخاص ثالث۷۷۳–۱–۴–اثر موت مدیر فضولی۷۸۳–۲–تعهد مالک در حقوق ایران و مصر۷۹۳–۲–۱–تعهدات مالک در مقابل مدیر فضولی۸۱۳–۲–۱–۱–پرداخت هزینه های ضروری۸۱۳–۲–۱–۲–پرداخت دستمزد کارهای اجرایی۸۱۳–۲–۱–۳–جبران خسارت مدیر فضولی۸۲۳–۲–۲–تعهدات مالک در مقابل اشخاص ثالث۸۳نتیجه گیری ۸۵منابع ۸۷Abstract۹۰

کلیدواژه ها

  • اداره ی مال غیر
  • معامله ی فضولی