اسقاط خیارات در حقوق مدنی و رویه قضایی ایران

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
اسقاط خیارات در حقوق مدنی و رویه قضایی ایران
عنواناسقاط خیارات در حقوق مدنی و رویه قضایی ایران
رشتهحقوق خصوصی
دانشجوانسیه ربیع زاده
استاد راهنماسید حسین سادات حسینی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۵
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان



اسقاط خیارات در حقوق مدنی و رویه قضایی ایران عنوان پایان نامه ای است که توسط انسیه ربیع زاده، با راهنمایی سید حسین سادات حسینی در سال ۱۳۹۵ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان دفاع گردید.

چکیده

اسقاط خیارات، ممکن است در ضمن عقد یا پس از آن صورت گیرد. سقوط تمام یا بعضی از خیارات در ضمن درج این شرط در بسیاری از معاملات رایج است. در این پژوهش قلمرو و شمول وارد بر اصل قابل اسقاط بودن خیارات و مستثنیات مربوطه مورد مطالعه قرارگرفته است. اسقاط برخی از خیارات در ضمن عقد با تناقضاتی مواجه است که ایرادات فقهی و حقوقی مختلفی برآن مترتب می باشد. از جمله اسقاط مالم یجب، مغایرت با نظم عمومی و نهی از غرر در معاملات را میتوان به عنوان شرایط تغییردهنده عبارت اسقاط خیارات در عقود پذیرفت بدین نحو که مغایرت شرط ضمن عقد با نظم عمومی نامشروع و باطل است و از سوی دیگر غرر در معاملات باعث بطلان عقد و شرط میشود، بنابراین خیار تدلیس به دلیل مغایرت با نظم عمومی و خیار رویت به دلیل نهی از غرر در معامله غیر قابل اسقاط هستند. همچنین از اثار مهم اسقاط کافه خیارات، عدم انحلال عقد و پایبندی هرچه بیشتر به آنرا می توان برشمرد. با توجه به ماهیت اسقاط خیارات که در زمره ایقاعات است، هرچند با اراده یکی از طرفین اعمال می شود، لیکن اثر آن به طرف دیگر نیز سرایت نموده و در روابط فی مابین طرفین صرفا اثر گذار است.

ساختار و فهرست پایان نامه

فهرستچکیده۱مقدمه۲فصل اول۷مطالعات پیشینیان۷۱–۱ تحقیقات انجام شده در ایران۷۱–۲ قابلیت اسقاط خیارات در حقوق ایران۱۰۱–۳ اسقاط خیارات در فقه امامیه۱۱۱–۴ ماهیت اسقاط خیارات از نگاه حقوقدانان۱۵۱–۵ چگونگی اسقاط خیارات از منظر قانون و حقوقدانان۱۵فصل دوم۲۱شناخت، ماهیت و قلمرو اسقاط خیارات۲۱۲–۱ معنی شرط اسقاط و مقایسه آن با موارد مشابه۲۱۲–۱–۱ معنی اسقاط۲۲۲–۱–۱–۱ معنی لغوی:۲۲۲–۱–۱–۲ معنی فقهی و حقوقی اسقاط:۲۲۲–۱–۲ مقایسه شرط اسقاط با موارد مشابه۲۳۲–۱–۲–۱ تعریف سقوط و مصادیق آن:۲۳۲–۲–۱–۱ موارد سقوط حق خیار بدون اراده و قصد انشای هر یک از طرفین:۲۶۲–۱–۲–۲ ماهیت سقوط:۲۸۲–۱–۲–۳ ابراء:۲۹۲–۲ ماهیت شرط اسقاط و موقعیت های متعدد زمانی اسقاط۳۲۲–۲–۱ ماهیت اسقاط:۳۲۲–۲–۲ موقعیت های زمانی جهت اسقاط:۳۴۲–۲–۲–۱ اسقاط خیار بعد از عقد:۳۴۲–۲–۲–۲ اسقاط خیار در ضمن عقد:۳۶۲–۲–۲–۳ اسقاط خیار قبل از عقد:۴۰۲–۳ بررسی امکان نفوذ شرط اسقاط و قلمرو آن:۴۲۲–۳–۱ بررسی امکان نفوذ شرط اسقاط خیارات۴۲۲–۳–۱–۱ قاعده:۴۲۲–۳–۱–۲ الستثنایات شرط اسقاط خیارات:۵۲۲–۳–۱–۳ اثرشرط اسقاط کافه خیارات و ایراد اسقاط مالم یجب:۵۴۲–۳–۲ قلمرو تاثیر اسقاط خیارات:۵۹۲–۳–۲–۱ اصل حاکمیت اراده یا آزادی اراده:۵۹۲–۳–۲–۲ استثنایات اصل حاکمیت اراده:۶۰فصل سوم۶۳بررسی آثار شرط اسقاط خیارات و امکان بلااثر نمودن آن۶۳۳–۱ آثار شرط اسقاط خیارات۶۳۳–۲ امکان بلا اثر نمودن شرط اسقاط خیارات۶۹۳–۲–۱ تاثیر اسقاط خیارات بر نظم عمومی۷۰۳–۲–۲ مخالفت با مقتضای ذات عقد:۷۱۳–۲–۳ نهی از غرور در معاملات:۷۲۳–۲–۴ مغایرت با اصول موازنه در عقود معوض۷۳۳–۲–۵ اسقاط خیار رویت و تخلف وصف در ضمن عقد:۷۵۳–۲–۶ خیار تاخیر ثمن در ضمن عقد:۷۶۳–۲–۷ اسقاط خیار تدلیس در ضمن عقد۷۷۳–۲–۸ اسقاط خیار غبن ولو فاحش و افحش:۷۸۳–۲–۹ اسقاط خیار عیب در ضمن عقد:۸۱۳–۲–۱۰ اسقاط خیار تعذر تسلیم در ضمن عقد:۸۲۳–۲–۱۱ اسقاط خیار تفلیس:۸۳۳–۳ آراء وحدت رویه و نظرات مشورتی در مورد اسقاط کافه خیارات۸۴فصل چهارم۸۵بحث و نتیجه گیری۸۵منابع۹۱پیوست:۹۵چکیده انگلیسی۹۶فهرست۹۷

کلیدواژه ها

  • اسقاط
  • خیارات