بانک مرکزی و کنوانسیون مصونیت قضایی دولت ها بر اموال

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بانک مرکزی و کنوانسیون مصونیت قضایی دولت ها بر اموال
عنوانبانک مرکزی و کنوانسیون مصونیت قضایی دولت ها بر اموال
رشتهحقوق تجارت بین الملل
دانشجوسارا یزدان پناه
استاد راهنماحسن سلیمانی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۵
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان



بانک مرکزی و کنوانسیون مصونیت قضایی دولت ها بر اموال عنوان پایان نامه ای است که توسط سارا یزدان پناه، با راهنمایی حسن سلیمانی در سال ۱۳۹۵ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان دفاع گردید.

چکیده

بانک مرکزی به عنوان مسیول حفظ ثبات پولی و مالی در هر کشوری نقشی مهم و اساسی بر عهده دارد. برای آنکه بانک مرکزی بتواند وظایف و کارکردهای خود را به درستی انجام دهد لازم است که از استقلال کافی برخودار باشد. مقصود از استقلال بانک مرکزی این است که تصمیمات سیاست پولی باید به طور مستقل و به دور از فشارهای دولت اتخاذ شوند، دارایی ها و تعهدات بانک مرکزی از دارایی ها و تعهدات دولت جدا باشند، و کارکردهای بانک مرکزی، از کارکردهای دستگاه های دولتی تفکیک شده باشند. یکی از لوازم استقلال بانک مرکزی این است که آرا و تصمیمات قضایی صادره علیه دولت ها بر علیه بانک های مرکزی قابل استناد نباشند. با این حال، اشخاصی که در دعاوی بین المللی موفق به تحصیل رای علیه دولتهای خارجی می شوند، بسیار تمایل دارند که آرای صادره را از محل دارایی های بانکهای مرکزی اجرا نمایند. این امر، بدان دلیل است که بانکهای مرکزی، معمولا وظیفه اداره دارایی های خارجی دولتها و خصوصا ذخایر ارزی را بر عهده دارند و به این جهت، همواره دارایی های نقدی قابل توجهی در حساب های خود نزد بانکهای خارجی دارند. اما اجرای رای از محل دارایی های خارجی بانکهای مرکزی، آثار سوء جدی بر سیاست های این بانکها بر جای می گذارد و موجب می شود که تبعات تورمی سوء و بسیار زیانباری حاصل شود. به عنوان مثال، در مواردی که داراریی های خارجی بانکهای مرکزی به عنوان پشتوانه پول در نظر گرفته شده باشند، توقیف این دارایی ها و اجرای آراء از محل آنها می تواند منجر به افزایش تورم در کشور شود و از رهگذر این امر، تمامی اشخاص و نهادهای موجود در داخل کشور زیان خواهند دید. همچنین در مواردی که دارایی های ارزی بانک مرکزی به عنوان مبنای تامین مالی تجاری خارجی باشند و واردات کالاها و اقلام اساسی از محل آنها تامین شود، توقیف آنها می تواند منجر به کمبود کالاهای اساسی در داخل کشور شود. از این رو، در رویه قضایی بسیاری از کشورها، مصونیت بانکهای مرکزی، به رسمیت شناخته شده است و مورد عمل قرار می گیرد. علاوه بر این، در کنوانسیون سازمان ملل متحد در رابطه با مصونیت قضایی دولتها و اموال آنان نیز به مصونیت بانکهای مرکزی در کشورهای خارجی اشاره شده است و این امر به رسمیت شناخته شده است. لازم به ذکر است که کنوانسیون مزبور، به نوعی تدوین حقوق بین الملل عرفی به شمار می آید و قواعد مندرج در آن، تجلی رویه کشورها می باشند. در این تحقیق تلاش شده است تا مصونیت بین المللی بانکهای مرکزی و آثار و احکام آن در رویه کشورهای مختلف مورد بررسی قرار گیرد و به طور خاص، مفاد کنوانسیون سازمان ملل متحد در خصوص مصونیت دولتها و اموال آنان مورد توجه قرار گرفته است و میزان مصونیتی که برای بانکهای مرکزی در این کنوانسیون در نظر گرفته شده است، مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین در مواردی که به نظر می رسید کاستی هایی در کنوانسیون سازمان ملل متحد وجود دارد، به آنها اشاره شده است و پیشنهاداتی برای اصلاح این کاستی ها با توجه به کارکردهای بانک مرکزی و استقلال آنها ارایه شده است.

ساختار و فهرست پایان نامه

فهرست مطالبعنوان صفحهچکیده۱۱ مقدمه۲۲ بیان مسیله۳۳ پیشینه ی پژوهش۴۴ سوال پژوهش۴۵ فرضیه های پژوهش۵۶ اهداف پژوهش۵۷ نوآوری پژوهش۵۸ روش پژوهش و گردآوری اطلاعات۵بخش نخست: تعریف، جایگاه و کارکردهای بانک مرکزی و مباحثی ابتدایی درخصوص کنوانسیون مصونیت قضایی دولت ها بر اموال فصل نخست: تعریف، جایگاه و کارکردهای بانک مرکزی مبحث نخست: تعریف بانک مرکزی و بررسی جایگاه قانونی آن۷گفتار نخست: تعریف بانک مرکزی و تاریخچه ی آن در ایران۷گفتار دوم: بررسی جایگاه قانونی بانک مرکزی ۱۰مبحث دوم: کارکردها و سایر مسایل مربوط به بانک مرکزی ۱۲گفتار نخست: کارکردهای بانک مرکزی ۱۲گفتار دوم: سایر مسایل مربوط به بانک مرکزی ۱۸فصل دوم: مباحثی ابتدایی درخصوص کنوانسیون مصونیت قضایی دولت ها بر اموال مبحث نخست: تاریخچه ی شکل گیری کنوانسیون مصونیت قضایی دولت ها بر اموال ، اهم مفاد آن و دامنه ی شمول و قلمرو قانون مصونیت قضایی ۲۹گفتار نخست: تاریخچه ی شکل گیری کنوانسیون مصونیت قضایی دولت ها بر اموال و اهم مفاد آن۲۹گفتار دوم: دامنه ی شمول و قلمرو قانون مصونیت قضایی ۳۵مبحث دوم: مصونیت دولت در کنوانسیون مصونیت قضایی دولت ها بر اموال ۴۲گفتار نخست: مفهوم مصونیت دولت۴۲گفتار دوم: مبنای مصونیت دولت۴۴بخش دوم: استقلال بانک مرکزی ، تحریم اقتصادی و ارتباط آن ها با مسیله ی مصونیت قضاییفصل نخست: استقلال بانک مرکزی مبحث نخست: ضرورت و آثار استقلال بانک مرکزی ۵۲گفتار نخست: ضرورت استقلال بانک مرکزی ۵۲گفتار دوم: آثار استقلال بانک مرکزی ۵۵مبحث دوم: معیار استقلال بانک مرکزی و مصونیت دارایی های بانک مرکزی در حقوق بین الملل۶۰گفتار نخست: معیار استقلال بانک مرکزی ۶۰گفتار دوم: مصونیت دارایی های بانک مرکزی در حقوق بین الملل۶۲فصل دوم: تحریم بانک مرکزی مبحث نخست: مبنای حقوقی تحریم و سابقه ی بلوکه کردن اموال ایران۶۹گفتار نخست: مبنای حقوقی تحریم۶۹گفتار دوم: سابقه ی بلوکه کردن اموال ایران۷۴مبحث دوم: بررسی صلاحیت اعمال تحریم بانک مرکزی و نقش استقلال این بانک در اعمال تحریم۸۰گفتار نخست: بررسی صلاحیت اعمال تحریم بانک مرکزی ۸۰گفتار دوم: نقش استقلال بانک مرکزی در اعمال تحریم۸۲نتیجه گیری و پیشنهاد۸۶منابع و مآخذ۹۵

کلیدواژه ها

  • بانک مرکزی
  • مصونیت
  • عرف بین المللی
  • سازمان ملل متحد
  • اعمال تصدی
  • اعمال حاکمیتی