بررسی نهاد ایجاب و زوال آن در حقوق ایران و کنوانسیون وین 1980

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بررسی نهاد ایجاب و زوال آن در حقوق ایران و کنوانسیون وین ۱۹۸۰
عنوانبررسی نهاد ایجاب و زوال آن در حقوق ایران و کنوانسیون وین ۱۹۸۰
رشتهحقوق خصوصی
دانشجونازیلا نوذری
استاد راهنماصالح خدری
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۶
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد صفادشت



بررسی نهاد ایجاب و زوال آن در حقوق ایران و کنوانسیون وین ۱۹۸۰ عنوان پایان نامه ای است که توسط نازیلا نوذری، با راهنمایی صالح خدری در سال ۱۳۹۶ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد صفادشت دفاع گردید.

چکیده

ایجاب، با وجود اهمیت و تاثیر آن درتشکیل قراردادها، درفقه و نیز قانون مدنی ما بدرستی تعریف نشده است. دربرخی متون فقهی، ایجاب را با الفاظی که ممکن است با آنها واقع شود تفسیر کرده و ملاک تشخیص آن از قبول را الفاظ صادره از سوی متعاقدین می دانند. برخی دیگر نیز، تنها تمایز ایجاب از قبول را تقدم آن دانسته و گفته اند: ایجاب اولین چیزی است که از سوی یکی از طرفین قرارداد صادر می شود، خواه آنطرف بایع باشد وخواه مشتری باشد. به هرحال قبول نیز چیزی خواهد بود که درمرحله بعدی اتفاق می افتد.در این میان گروه سومی نیز هستند که ضمن تعیین شیوه های جداسازی بایع از مشتری، ایجاب را همان چیزی می دانند که از بایع صادر می شود. بنابراین الفاظ صادره، تقدم و تاخر و بالاخره سمت متعاقدین، سه عاملی هستند که در بین کلمات دکترین حقوقی فقها و برای شناسایی ایجاب قابل مشاهده است. اما به رغم این اختلاف، مفهوم حقوقی ایجاب و آنچه از آن اراده شده و می–شود مبهم نیست. می توان گفت ایجاب اعلام اراده کسی است که طرف قرارداد را برمبنای معینی به انجام دادن معامله دعوت می کند. به گونه ای که اگر پیشنهاد مورد قبول طرف قرارگیرد او به مفاد آن پایبند شود، خواه پیشنهاد ناظر به شخص معین یا عموم مردم باشد. این تعریف مورد پذیرش و تاکید کنوانسیون سازمان ملل متحد راجع به قراردادهای بین بین المللی کالا (۱۹۸۰) نیز قرارگرفته است. با این حال نقش نهاد ایجاب، میزان تاثیر در شکل گیری و شرایط زوال آن در تشکیل عقد، به رغم بداهت و شهرتی که پیدا کرده، محل بحث است. در نظام حقوقی ایران و کنوانسیون بیع بین المللی کالا، گستره فراوانی از مباحث گوناگون، حول نهاد ایجاب قابل طرح و بیان می باشد، تعریف ایجاب و گونه شناسی آن، نقش ایجاب در تشکیل قراردادها و اینکه ایجاب از چه زمانی حیات حقوقی یافته و صلاحیت می یابد تا با پیوستن قبولی به او، موجب تشکیل قرارداد بود، زمان تاثیر و پیدایش اعتبار برای ایجاب، استرداد ایجاب و شناخت و تحلیل عوامل از بین رفتن آن، از جمله مباحث مهم در حقوق ایران و کنوانسیون می باشد که این دو نظام حقوقی در برخی از موارد یاد شده با نگاه اشتراکی و در برخی دیگر با رویکرد افتراقی نسبت به یکدیگر به نهاد ایجاب و و زوال آن نگریسته اند. با توجه به مطالب معنونه، در این پژوهش تلاش داریم، با رویکردی توصیفی تحلیلی، نهاد ایجاب، شرایط و احکام، آثار و همچنین اسباب زوال ایجاب در حقوق ایران و کنوانسیون ۱۹۸۰ مورد تبیین و تدقیق قرار گیرد. یافته های پژوهش نشان می–دهد که موضع حقوق ایران در زمینه موضوع مطروحه، نزدیک با کنوانسیون است و گویا هر دو نظام حقوقی تا حدودی با یکدیگر مطابقت دارند و تفاوت عمده ای میان این دو در این زمینه به چشم نمی خورد.

ساختار و فهرست پایان نامه

فصل اول: کلیات تحقیق۱–۱– بیان مسیله ۳۱–۲– تعریف واژه ها و اصطلاحات فنی و تخصصی ۳۱–۲–۱ اراده ظاهری ۳ ۱–۲–۲ ایجاب ۳ ۱–۲–۳ قبول ۴ ۱–۲–۴ زوال ایجاب ۴ ۱–۲–۵ کنوانسیون ۵۱–۲–۶ کنوانسیون بیع بین الملل کالا ۱۹۸۰ ۵۱–۳– بیان مساله ۶ ۱–۴– پیشینه پژوهش ۹۱–۵– فرضیه ها ۱۳۱–۶– اهداف تحقیق ۱۴۱–۷– جنبه نو آوری و جدید بودن تحقیق ۱۴۱–۸– روش تحقیق ۱۵۱–۹– روش گردآوری اطلاعات ۱۵۱–۱۰– ابزار گردآوری اطلاعات ۱۵۱–۱۱– روش تجزیه و تحلیل اطلاعات ۱۵فصل دوم: تبیین مفهوم ایجاب و شرایط آن در حقوق ایران و کنوانسیون بیع بین الملل کالا ۲–۱– ماهیت ایجاب ۱۷۱–۱–۲ توافق و تراضی ۱۷۲–۱–۲ مفهوم ایجاب ۲۱۲–۱–۳ ایجاب از منظر کنوانسیون بیع بین المللی کالا ۲۴۲–۲– شرایط تحقق و نفوذ ایجاب ۲۵۲–۲–۱ خصوصیات ایجاب ۲۵۲–۲–۲ اقسام ایجاب ۳۵۲–۲–۳ جایگاه ایجاب عام در اندیشه فقهای امامیه ۳۷۲–۲–۴ جایگاه ایجاب عام در نظام حقوقی ایران ۳۹۲–۲–۵ جایگاه ایجاب عام در کنوانسیون بین المللی بیع کالا ۴۱فصل سوم: آثار ایجاب در حقوق ایران و کنوانسیون بیع بین المللی کالا۳–۱– زمان نفوذ و اعتبار ایجاب در حقوق ایران و کنوانسیون بیع بین الملل ۴۶۳–۱–۱ زمان نفوذ و اعتبار ایجاب در حقوق ایران ۴۶۳–۱–۲ زمان نفوذ و اعتبار ایجاب در کنوانسیون ۵۰ ۳–۲– آثار ایجاب قبل از قبول در حقوق ایران و کنوانسیون بیع بین المللی ۵۱۳–۲–۱ آثار ایجاب قبل از قبول و پذیرش در حقوق ایران ۵۲۳–۲–۲ آثار ایجاب قبل از قبول در کنوانسیون بیع بین المللی کالا ۵۷۳–۳– آثار ایجاب بعد از قبول در حقوق ایران و کنوانسیون بیع بین المللی کالا ۵۹۳–۳–۱ شرایط قبول در ایجاب ۶۰۳–۳–۲ چگونگی تاثیر قبول با ایجاب در کنوانسیون ۶۵۳–۳–۳ آثار ایجاب پس از قبول در حقوق ایران ۷۰۳–۳–۴ رابطه وصول قبول به ایجاب و شرط نفوذ عقد ۷۵فصل چهارم: اسباب زوال ایجاب در حقوق مدنی ایران و کنوانسیون بیع بین المللی کالا۴–۱– اسباب زوال ایجاب از دیدگاه حقوق مدنی ایران ۷۸۴–۱–۱ رجوع از ایجاب ۷۸۴–۱–۲ پایان مهلت اعتبار ایجاب ۸۳۴–۱–۳ زوال ایجاب به واسطه رد آن از سوی مخاطب ۸۴۴–۱–۴ زوال ایجاب به واسطه ایجاب متقابل ۸۴۴–۱–۵ فوت یا حجر موجب قبل از قبولی ایجاب ۸۵۴–۲– اسباب زوال ایجاب در کنوانسیون بیع بین المللی کالا ۸۷۴–۲–۱ عدول از ایجاب ۸۷۴–۲–۲ رد ایجاب از ناحیه مخاطب ۹۵۴–۲–۳ انقضای مدتی که برای اعلام قبول معین شده است ۹۶۴–۲–۴ زوال ایجاب به واسطه ایجاب متقابل ۹۷فصل پنجم: نتیجه گیری و پیشنهادات ۵–۱– جمع بندی ۱۰۰۵–۲– نتیجه گیری ۱۰۳ منابع و ماخذ فهرست منابع فارسی پیوستها چکیده انگلیسی

کلیدواژه ها

  • ایجاب،
  • رجوع از ایجاب
  • شرایط ایجاب
  • زوال ایجاب
  • کنوانسیون بینبین المللی کالا.
  • ایجاب متقابل