حق العمل کاری با نگاهی به لایحه ی جدید قانون تجارت

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
حق العمل کاری با نگاهی به لایحه ی جدید قانون تجارت
عنوانحق العمل کاری با نگاهی به لایحه ی جدید قانون تجارت
رشتهحقوق خصوصی
دانشجوفاطمه ادیبان
استاد راهنمااحمد تاجی
استاد مشاورامیر خواجه زاده
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۴
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود



حق العمل کاری با نگاهی به لایحه ی جدید قانون تجارت عنوان پایان نامه ای است که توسط فاطمه ادیبان، با راهنمایی احمد تاجی و با مشاوره امیر خواجه زاده در سال ۱۳۹۴ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود دفاع گردید.

چکیده

یکی از طرق و وسایل معاملات تجارتی حق العمل کاری و آن انجام خرید و فروش یا هر نوع عمل تجارتی با اخذ کارمزد به حساب دیگری و از طرف دیگری است. کسی را که انجام خرید و فروش را به عهده ی دیگری محول می دارد آمر و دیگری را عامل یا حق العمل کار می نامند. قرارداد حق العمل کاری، در شمار عقود است. اوصاف این عقد عبارتند از: معاوضه ای، عهدی، لازم و مغابنه ای و امانت و نیابت نیز به عنوان آثار فرعی عقد محسوب می شود. هر یک از طرفین عقد حق العمل کاری در برابر یکدیگر حقوق و تعهداتی دارند. به نحوی که حقوق یک طرف، تعهدات طرف دیگر محسوب می شود. مطالبه ی حق العمل و سایر مخارجی که حق العمل کار در راستای ایفای وظایف خود متحمل شده و هم چنین حق حبس حق العمل کار از جمله حقوقی است که حق العمل کار در برابر آمر دارد. متقابلا نیز حق العمل کار در برابر آمر متعهد به رعایت مصلحت آمر و عدم تعدی و تفریط در انجام ماموریت است. هم چنین وی متعهد است آمر را از جریان اقدامات خود به خصوص انجام ماموریتش مطلع نموده و حساب مدت تصدی خود را به آمر ارایه دهد. تعهد حق العمل کار مبنی بر انجام معامله به نام خود و به حساب دیگری، یکی از عناصر مهم و جوهری در تشکیل و تحلیل قرارداد حق العمل کاری و نیز تمایز آن با سایر قراردادهای مشابه است.قرارداد حق العمل کاری به اعتقاد اکثریت قریب به اتفاق حقوقدانان ماهیت نمایندگی و وکالت را دارد. اما با توجه به تفاوت آشکاری که میان این قرارداد و عقد وکالت وجود دارد، توصیف این نهاد در پرتو عقد وکالت صحیح نمی باشد. از این رو باید با توجه به اوصاف و عناصر وجودی قرارداد مذکور، ماهیت مناسب آن تعیین شود. به نظر می رسد عقد اجاره ی اشخاص بتواند ماهیت مناسبی برای این قرارداد باشد و این قرارداد را با نظام حقوقی ایران منطبق نماید. از آنجا که مبحث معاملات و فعالیت های تجاری به دلیل شرایط ویژه ی حاکم بر آن، در هر کشوری چه در حوزه ی داخلی و چه در حوزه ی بین المللی بسیار حایز اهمیت است، بدین جهت، تنظیم دقیق قوانین مربوط بدان و تحلیل آن به پیشرفت حقوق تجارت کمک شایان توجهی خواهد کرد. لذا هر چند قانون تجارت مصوب سال ۱۳۱۱ در بردارنده ی مقرراتی در این زمینه است، لیکن ضرورت های جدید و ابهامات و اشکالات موجود در مقررات مزبور موجب گردیده قانون گذار ایران در لایحه ی تجارت دست به ابداعات و اصلاحاتی در زمینه ی مقررات مزبور بزند. با توجه به آنچه گفته شد نگارنده در این تحقیق بر آن است تا به بررسی حق العمل کاری با نگاهی به لایحه ی جدید قانون تجارت بپردازد.

ساختار و فهرست پایان نامه

عنوان صفحهچکیده ۱مقدمه۲۱– بیان مساله۳۲– اهمیت و ضرورت انجام تحقیق۳۳– مرور ادبیات و سوابق مربوطه۳۴– جنبه ی جدید بودن و نوآوری در تحقیق۴۵– اهداف تحقیق۴۶– سوالات تحقیق۴۷– فرضیه ها۴۸– تعریف واژه ها و اصطلاحات فنی و تخصصی۵۹– روش شناسی تحقیق۷۱۰– ساختار تحقیق۷فصل اول: مفهوم حق العمل کاری و انواع و اوصاف آنمبحث اول: مفهوم حق العمل کاری۹گفتار اول: تعریف لغوی و اصطلاحی حق العمل کاری۹گفتار دوم: فواید حق العمل کاری۱۱گفتار سوم: قلمرو حق العمل کاری۱۲گفتار چهارم: شرایط انعقاد قرارداد حق العمل کاری۱۳مبحث دوم: انواع حق العمل کاری۱۵عنوان صفحهگفتار اول: حق العمل کاری خریدوفروش۱۵گفتار دوم: کارگزاری حمل ونقل۱۶گفتار سوم: کارگزاری ترخیص کالا از گمرک۱۷بند اول: تعریف حق العمل کار و شرایط عمومی حق العمل کاری در گمرک۱۸بند دوم: شرایط اخذ پروانه ی حق العمل کاری گمرکی۱۹بند سوم: دسته بندی حق العمل کاران گمرکی۲۰بند چهارم: مدت اعتبار و تمدید کارت حق العمل کاری گمرکی۲۰بند پنجم: شرایط لازم برای مستخدمین حق العمل کاران گمرکی۲۱بند ششم: تخلفات حق العمل کاران گمرکی و مجازات آن ها۲۲بند هفتم: ضوابط انتخاب حق العمل کاران گمرکی۲۳گفتار چهارم: حق العمل کاری در بورس(کارگزاران بورس)۲۴مبحث سوم: عناصر متشکله ی قرارداد حق العمل کاری۲۵گفتار اول: طرفین معامله۲۵گفتار دوم: وجود موضوع حقوقی۲۹بند اول: نوع معاملات۲۹بند دوم: خصایص معاملات۳۱بند سوم: وجود حق العمل۳۳بند چهارم: انعقاد معامله توسط حق العمل کار به نام خود و به حساب آمر۳۵الف) انعقاد معامله به نام حق العمل کار۳۵۱– لزوم انعقاد معامله به نام حق العمل کار۳۵۲– تحلیل حقوقی انعقاد معامله به نام حق العمل کار۳۶ب) انعقاد معامله به حساب آمر۳۸عنوان صفحهمبحث چهارم: اوصاف قرارداد حق العمل کاری۴۰گفتار اول: عقدی بودن حق العمل کاری۴۱گفتار دوم: معوض بودن حق العمل کاری۴۱گفتار سوم: مغابنه ای بودن حق العمل کاری۴۴گفتار چهارم: عهدی بودن حق العمل کاری۴۵گفتار پنجم: لازم بودن حق العمل کاری۴۷فصل دومساختار و ماهیت حقوقی حق العمل کاریمبحث اول: ساختار و تحلیل قرارداد حق العمل کاری۵۲مبحث دوم: مقایسه ی حق العمل کاری با سایر نهادهای مشابه۵۸گفتار اول: نمایندگی و حق العمل کاری۵۸گفتار دوم: دلالی و حق العمل کاری۶۳گفتار سوم: قایم مقام تجارتی و حق العمل کاری۷۰گفتار چهارم: عاملیت و حق العمل کاری۷۳گفتار پنجم: وکالت و حق العمل کاری۷۸گفتار ششم: عقد اجاره ی اشخاص و حق العمل کاری۸۴فصل سومآثار حق العمل کاریمبحث اول: تعهدات و حقوق حق العمل کار در برابر آمر۹۳گفتار اول: تعهدات حق العمل کار در برابر آمر۹۳بند اول: رعایت مصلحت آمر و حدود قرارداد حق العمل کاری۹۳بند دوم: مطلع کردن آمر از اقدامات۹۹عنوان صفحهبند سوم: ارایه حساب مدت تصدی به آمر۱۰۰بند چهارم: وکیل و امین آمر بودن۱۰۱گفتار دوم: حقوق حق العمل کار در برابر آمر۱۰۲بند اول: مطالبه ی حق العمل۱۰۲بند دوم: مطالبه سایر مخارجی که حق العمل کار نموده است۱۰۶بند سوم: حق حبس۱۰۷بند چهارم: حق فروش مال التجاره به طریق مزایده۱۱۰بند پنجم: حق طرف معامله واقع شدن (معامله با خود)۱۱۲مبحث دوم: حقوق و تعهدات حق العمل کار در برابر طرف معامله۱۱۴گفتار اول: اختیار حق العمل کار مبنی بر طرح دعوا علیه طرف قرارداد۱۱۵گفتار دوم: اثر ایراد اشتباه در شخصیت طرف قرارداد۱۱۶گفتار سوم: اثر تدلیس آمر در معامله ی حق العمل کار با طرف معامله۱۲۲مبحث سوم: تعهدات و حقوق طرف معامله در برابر آمر۱۲۷نتایج۱۳۰پیشنهادها۱۳۵

کلیدواژه ها

  • غذا سنتی
  • گردشگران غذا
  • جشنواره غذا
  • شخص ثالث
  • مقام معظم رهبری
  • آمریکا
  • قانون تجارت