رای دادگاه درباره درخواست افزایش خواسته توسط وارد ثالث (دادنامه شماره ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۰۳۰۱۳۲۷)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۲۲۰۳۰۱۳۲۷
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۱۰/۲۱
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعدرخواست افزایش خواسته توسط وارد ثالث
قاضیرضاخشنودی
رسول امیری

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره درخواست افزایش خواسته توسط وارد ثالث: افزایش خواسته مربوط به خواهان دعوی اصلی است؛ بنابراین وارد ثالث نمی تواند ضمن افزایش خواسته، نقص دادخواست وارد ثالث را رفع کند.

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دعوی آقای س. س. با وکالت و. و ب. هر دو الف. به طرفیت ف. ق.گ. و م. س. و م. س. به خواسته خلع ید نسبت به یک باب منزل مسکونی با منضمات و ملحقات به پلاک ثبتی ... از ... به انضمام خسارات دادرسی با این توضیح که موکل مالک قانونی شش دانگ ملک موضوع دعوی است و خواندگان بدون اذن محل را تصرف نموده و سکونت دارند با وجود مراجعات مکرر تاکنون حاضر به تحویل آن نشده اند. آقای ع.ن. با وکالت آقای ا.ک. به عنوان وارد ثالث به طرفیت طرفین دعوی اصلی اعلام نمود پلاک فوق متعلق به موکل اینجانب بوده حسب اسناد موجود به خواهان دعوی اصلی منتقل گردیده بنا به مراتب آقای س. میبایست به طرفیت موکل اینجانب تحت عنوان تحویل مبیع طرح دعوی نماید مضافا خوانده، سندی در دست ندارد که حتی یک لحظه تسلط بر مبیع داشته. دادگاه این نکته را متذکر می شود که از طرف آقای م. س. به طرفیت ن. و س. دعوی ابطال سند رسمی ... دفتر اسناد رسمی ... و الزام به تنظیم سند پلاک ... را موده که در مراحل رسیدگی دعوی آقای س. تحت عنوان خلع ید در شعبه ۱۲۲ مطرح بوده و جهت رسیدگی توام پیوست پرونده گردیده که با استرداد دعوی از طرف آقای م. س. مختومه گردیده اما بررسی محتویات پرونده ها و اظهارات و لوایح طرفین خواسته خواهان دعوی اصلی س. س. مقرون به واقع تشخیص می گردد چرا که پاسخ استعلام ثبتی مالکیت نامبرده را ثابت می کند از طرف دیگر وکیل خواهان دعوی وارد ثالث در متن و شرح دادخواست ضمن تایید مالکیت خواهان دعوی اصلی اعلام می کند خواهان باید علیه موکل طرح دعوی تحویل مبیع می کرد نه علیه افراد دیگر و خلع ید. این عبارت نشان می دهد که خواهان دعوی اصلی در هر حال مالک آن و متصرفین فعلی نه فروشنده هستند و نه با اذن مالک قبلی یا فعلی تصرف کرده اند. بنا به مراتب با احراز خواسته خواهان دعوی اصلی به استناد مواد ۳۰۸ و ۳۱۱ قانون مدنی و ۵۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی حکم به الزام خواندگان به خلع ید از پلاک موضوع دعوی و پرداخت هزینه های دادرسی برابر تمبر ابطالی و حق الوکاله برابر تعرفه قانونی در حق خواهان صادر می نماید و نسبت به دعوی وارد ثالث به لحاظ مطالب پیش گفته به استناد ماده ۱۹۷ قانون آیین دادرسی مدنی حکم به بی حقی خواهان صادر می نماید. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدید نظر استان تهران می باشد.

رئیس شعبه ۱۲۷ دادگاه عمومی تهران - سیداحمد جاویدی اقدم

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

تجدیدنظرخواهی آقای ع. ن. با وکالت آقای الف. ک. به طرفیت خانم ف. ق.گ. و آقایان ۱- م. س. ۲- م. س. ۳- س. س. نسبت به قسمتی از دادنامه های شماره ۶۱۶ و ۶۱۷ مورخه ۱۳۹۳/۰۵/۲۹ صادره از شعبه ۱۲۷ دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم به خلع ید خانم ف. ق.گ. و آقایان ۱- م. س. ۲- م. س. از یک باب خانه (آپارتمان) با منضمات و ملحقات به پلاک ثبتی ... از ... به انضمام خسارت دادرسی صادر شده است وارد و موجه نمی باشد زیرا حسب استعلام وضعیت ثبتی خواهان بدوی مالک رسمی پلاک متنازع فیه می باشد ادعای جعل مبایعه نامه عادی و درخواست ابطال آن مستقیما در دعوی موثر نیست. تا زمانی که سند رسمی اعتبار قانونی دارد محاکم ناگزیر از استناد به آن می باشند. تصویر مصدق گزارش فرماندهی انتظامی تهران بزرگ (فوریت های پلیسی ۱۱۰) دلالت بر تصرفات خواندگان دعوی اصلی در ملک متنازع فیه دارد. از جهت دیگر موارد مذکور در لایحه تجدیدنظرخواهی با هیچ یک از موارد منصوص در ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی منطبق نمی باشد. رسیدگی شکلی دادگاه بدوی با رعایت اصول و قواعد دادرسی و لحاظ مقررات حاکم بر موضوع می باشد. لذا با رد تجدیدنظرخواهی مطروحه مستندا به ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی دادنامه تجدیدنظرخواسته را در قسمت مذکور تأیید و استوار می نماید. تجدیدنظرخواهی در خصوص آن قسمت از رأی معترض عنه که دلالت بر صدور حکم به بی حقی وارد ثالث دارد درخور تأیید و موجه می باشد. زیرا دعوی وارد ثالث مطابق مقررات قانونی طرح نشده است. بر اساس ماده ۱۳۰ قانون آیین دادرسی مدنی وارد ثالث می بایست دعوی را به نحوی طرح کند که مستقلا حقی برای خود قایل باشد یا اینکه خود را در محق شدن یک طرف ذی نفع بداند. در حالی که مشارالیه صرفا درخواست صدور حکم به بی حقی خواهان دعوی اصلی را مطرح نموده اند. از جهت دیگر افزایش خواسته موضوع ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی مربوط به خواهان دعوی اصلی است وارد ثالث نمی تواند با استفاده از این ماده ضمن افزایش خواسته نقص دادخواست وارد ثالث را رفع نماید ایضا براساس ماده ۳۴۹ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه تجدیدنظر صرفا در موضوعی که در مرحله بدوی موضوع حکم بوده است می تواند رسیدگی کند و دادگاه بدوی در خصوص افزایش خواسته اظهارنظر ننموده است. بنا به مراتب فوق ورود دادگاه بدوی در ماهیت موضوع دعوی وارد ثالث منطبق با موازین قانونی نبوده با پذیرش تجدیدنظرخواهی به استناد مواد ۳۵۸ و ۲ قانون آیین دادرسی مدنی دادنامه تجدیدنظرخواسته را نقض و قرار عدم استماع دعوی وارد ثالث را صادر و اعلام می نماید. خواهان وارد ثالث می تواند با طرح دعوی مقتضی راجع به احقاق حقوق احتمالی خود اقدام نماید. رأی قطعی است.

مستشاران شعبه سوم دادگاه تجدید نظر استان تهران

دکتر رضا خشنودی - رسول امیری