رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره تکرار جرایم مشابه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۴۰۹۹۷۰۹۰۷۴۰۰۶۶۶
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۹۰۷۴۰۰۶۶۶
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۰۷/۰۷
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۱۴ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعتکرار جرایم مشابه
قاضیمحمد رضاالهی منش
محمدرضا صابر
محمد حسین راضی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره تکرار جرایم مشابه: تکرار جرایم مشابه توسط متهم قبل از دستگیری و محکومیت، مستوجب تعیین مجازات واحد بوده و تعیین مجازاتهای جداگانه برای هربار ارتکاب آن جرم،فاقد وجاهت قانونی است.

رأی خلاصه جریان پرونده

شعبه دوم دادگاه نظامی ۲ استان ق. به اتهام سرباز وظیفه پ. ک. دایر بر فرار از خدمت از تاریخ ۱- ۱۳۸۵/۹/۱۱ الی ۱۳۹۳/۱/۲۰ -۲- از تاریخ ۱۳۹۳/۱/۲۳ الی ۱۳۹۳/۷/۱ و ۳- ۱۳۹۳/۷/۲ الی ۱۳۹۳/۸/۶ که در پایان مراجعت کرده است موضوع کیفرخواست دادسرا رسیدگی و به شرح استدلال مقید در دادنامه شماره ۹۳۰۰۰۳۶۷-۱۳۹۳/۸/۱۷ بزهکاری وی احراز و به استناد بند ب ماده ۶۰ و ماده ۳ قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح و رعایت مواد ۱۸ و ۲۷ و ۳۸ و ۱۳۴ از قانون مجازات اسلامی سال ۱۳۹۲ به پرداخت مبلغ یک میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس در مورد فرار مرحله اول و به پرداخت مبلغ دو میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس تعزیری در مورد فرار مرحله دوم و نیز به تحمل سه ماه و دو روز حبس تعزیری در مورد فرار مرحله سوم محکوم و رأی حضوری و قطعی اعلام شده است محکوم علیه با اظهار عجز از پرداخت جزای نقدی در اجرای ماده یک قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی در ازای هر روز بازداشت با کسر مبلغ ۳۰۰/۰۰۰ ریال به زندان مرکزی ق. معرفی شده است. دادستان محترم دادسرای نظامی ق. طی شرحی به عنوان دادگاه نظامی ۲ ق. با استناد به ماده ۶۶ قانون مجازات اسلامی سال ۱۳۹۲ متذکر شود که می بایستی به جای حبس مجازات جایگزین تعیین می شد و رأی صادره را از این حیث مبنی بر اشتباه تلقی و اعلام و دادگاه نیز پرونده را به نظر دادگاه نظامی یک ارسال کرده است شعبه اول دادگاه نظامی یک ق. مورد را از جمله جهات اعاده دادرسی تشخیص و خود را فارغ از ورود به موضوع تشخیص داده و نهایتا پس از فراز و نشیب قضایی با تصویب و اجرای قانون جدید آیین دادرسی کیفری پرونده از سوی آقای دادستان نظامی ق. در اجرای بند ج ماده ۴۷۴ و بند ب ماده ۴۷۵ قانون جدید یاد شده با تقاضای اعاده دادرسی به دیوان عالی کشور ارسال و رسیدگی پس از وصول و ثبت به این شعبه محول شده است. هیأت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای محمد رضا صابر عضو ممیز و بررسی اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای محمد رضا الهی منش دادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر با عنایت به ماده ۴۷۴ ق.آ.د.ک تقاضای پذیرش درخواست اعاده دادرسی را دارد، مشاوره نموده چنین رأی می دهد:

رأی شعبه دیوان عالی کشور

درخواست اعاده دادرسی آقای دادستان نظامی ق. نسبت به دادنامه قطعی شماره ۹۳۰۰۰۳۶۷-۱۳۹۳/۸/۱۷ صادره از شعبه دوم دادگاه نظامی ۲ استان ق. از دو جهت قابل اجابت و پذیرش است؛ ۱- با توجه به میزان مجازات فرار از خدمت که از نوع درجه ۷ موضوع ماده ۱۹ و ماده ۶۶ قانون مجازات اسلامی سال ۱۳۹۲ می باشد، دادگاه مکلف به تعیین مجازات جایگزین حبس بوده و محکومیت متهم به حبس عدول از حکم مقنن و فاقد وجاهت قانونی است؛ ۲- تکرار بزه فرار از خدمت قبل از دستگیری و محکومیت در واقع از جمله جرائم مشابه بوده که فقط یک مجازات در حق متهم اعمال خواهد شد و تعیین مجازات سه گانه برابر سه فقره فرار که از جرائم مختلف نبوده، خلاف منظور مقنن و فاقد وجاهت قانونی است؛ کما اینکه رأی وحدت رویه شماره ۶۰۸-۱۳۷۵/۶/۲۷ هیئت عمومی دیوان عالی کشور مؤید همین عقیده و استدلال است، و وضوحا موضوع مانحن فیه از شمول ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی سال ۱۳۹۲ منصرف است؛ و حتی با پذیرش نظر مخالف، در قضیه پرونده حاضر نیز اجرای احکام فقط ملزم به اجرای مجازات اشد بوده و نه مجازات های سه گانه، به هر تقدیر با انطباق با فقره چ ماده ۴۷۴ و رعایت مواد ۴۷۶ و ۴۷۸ قانون آئین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی، ضمن تجویز اعاده دادرسی، رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده رأی قطعی ارجاع می گردد.

رئیس و مستشار شعبه ۱۴ دیوان عالی کشور

محمد رضا صابر - محمد حسین راضی