رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره مصداق مجازات نامتناسب (دادنامه شماره ۹۴۰۹۹۷۰۹۱۰۶۰۰۰۳۶)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۴۰۹۹۷۰۹۱۰۶۰۰۰۳۶
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۹۱۰۶۰۰۰۳۶
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۰۱/۱۵
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۳۳ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعمصداق مجازات نامتناسب
قاضیمحمد نیازی
سید مجتبی قریشی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره مصداق مجازات نامتناسب: عدم تعیین مجازات جایگزین حبس، در مورد جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آن ها ۹۱ روز تا ۶ ماه حبس می باشد با وجود شرایط قانونی، مصداق تعیین مجازات نامتناسب است.

رأی خلاصه جریان پرونده

به موجب دادنامه شماره ۶۱۲- ۱۳۹/۰۵/۳۰ شعبه ۱۰۳ دادگاه عمومی جزایی ز. آقای ش. به اتهام مزاحمت تلفنی توأم با توهین نسبت به شاکی و مستندا به ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی به مجازات تحمل سه ماه و یک روز حبس تعزیری محکوم و به لحاظ عدم تجدیدنظر خواهی اصحاب پرونده در تاریخ ۱۳۹۳/۰۷/۰۸ رأی صادره قطعیت یافته است. وکیل محکوم علیه ضمن پرداخت هزینه دادرسی و با ارسال لایحه به دیوان عالی کشور، مستندا به بند ۵ ماده ۲۷۲ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری خواستار اعاده دادرسی گردیده است و در توضیح بیان نموده که: ۱- طبق اظهارات شاکی در (صفحات ۱ و ۹ و ۳۵ )پرونده موکل در تاریخ ۱۳۹۲/۰۵/۱۰ لغایت ۱۳۹۲/۰۶/۰۱ اقدام به ایجاد مزاحمت تلفنی برای همسر وی نموده و این در حالی است که حسب شهادت شهود و اقرار نامه ای که به پیوست تقدیم حضور می باشد، موکل در مرداد ماه سال ۱۳۹۲ در شهرستان الف. مشغول به خدمت سربازی بوده و هم چنین سیم کارت به شماره ... را مفقود نموده و موکل به علت فقدان سند مالکیت موفق به انسداد سیم کارت نشده است. ۲- طبق اظهارات شاکی در( صفحه ۳۵) پرونده سیم کارت متعلق به همسرش بوده و ایشان سمتی در طرح شکایت نداشته است. پرونده، پس از ثبت در دبیرخانه دیوان عالی کشور، در مورخ ۱۳۹۳/۱۲/۱۰ به این شعبه ارجاع گردیده است و به شرح آتی اظهار نظر و اتخاذ تصمیم می نماید. هیئت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید پس از قرائت گزارش آقای سید مجتبی قریشی عضو ممیز و اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رأی می دهد.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

با توجه به این که مجازات مقرر قانونی در ماده استنادی دادگاه، حبس از یک ماه تا شش ماه است و در ماده ۶۶ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ مقرر شده است که مرتکبان جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آنها نود و یک روز تا شش ماه حبس است، به جای حبس به مجازات جایگزین حبس محکوم می گردند، محکومیت نامبرده را مصداق مجازات غیر متناسب تشخیص و بر بند ۶ ماده ۲۷۲ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری منطبق می داند. لذا با استناد به ماده ۲۷۴ قانون آیین دادرسی موصوف، ضمن تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره ۶۱۲-۱۳۹۳/۰۵/۳۰ صادر شده از شعبه ۱۰۳ دادگاه عمومی جزایی ز. پرونده را جهت رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض دادگاه صادر کننده حکم قطعی ارجاع می نماید. رئیس شعبه ۳۳ دیوان عالی کشور- مستشار محمد نیازی- سید مجتبی قریشی