سرپرستی کودکان و نوجوانان در حقوق ایران

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سرپرستی کودکان و نوجوانان در حقوق ایران
عنوانسرپرستی کودکان و نوجوانان در حقوق ایران
رشتهحقوق خصوصی
دانشجوعلی اکبری
استاد راهنماحسین مهرپور
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۳
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی



سرپرستی کودکان و نوجوانان در حقوق ایران عنوان پایان نامه ای است که توسط علی اکبری، با راهنمایی حسین مهرپور در سال ۱۳۹۳ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی دفاع گردید.

چکیده

در همه جوامع گروهی هستند محروم از والدین و گروهی محروم از فرزند . می توان با یک راهکار مناسب که سرپرستی نام دارد این دو گروه را به هم نزدیک کرد. اولین اقدام قانون گذار در این زمینه در کشور ما در سال ۱۳۵۳ و اخرین اقدام در سال ۱۳۹۲ بوده است. به دنبال ان هستیم که ببینیم قانون گذار در اخرین اقدام خود چه مقدار از نیازهای جامعه را پاسخ داده است. و ایا این پاسخ گویی به نحو مطلوب تری نسبت به اقدام قبلی بوده است. قانون گذار تلاش کرده است به نیاز ها پاسخ بهتری بدهد و در مورد این مسیله گام های موثری برداشته است. مانند افزایش سن کودکان و نوجوانان برای ورود به خانواده های متقاضی، اجازه دادن به زنان بدون شوهر و دختران مجرد برای سرپرستی کردن از اناث، پیش بینی مزایای مستمری و تامین اجتماعی برای سرپرستان. از دیگر نقاط قوت این قانون می توان به اولویت داشتن افراد زیر پنجاه سال و بستگان در پذیرش کودک یا نوجوان اشاره کرد. البته در کنار این نقاط قوت ، نقاط ضعفی هم در اخرین اقدام قانون گذار مشاهده می شود. که به بررسی انها و ارایه راه حل می پردازیم.از نقاط ضعف این قانون می توان به مشخص نکردن حداکثر سن افراد برای قبول سرپرستی نام برد.اولویت دادن پذیرش به افرادی که ادعای یافتن طفلی را بنمایند که امکان دارد این یافتن به صورت مجرمانه صورت گرفته باشد که خطر افرین است .قانون گذار پرداخت نفقه را بر عهده متقاضیان نهاده اما مشخص نکرده است که این پرداخت باید به صورت مشترک توسط زن یا مرد باشد و یا توسط مرد انجام شود.در اغاز پذیرش سرپرستی، متقاضیان باید اموالی را به کودک یا نوجوان تملیک کنند قانون گذار مشخص نکرده است که در صورت فوت کودک یا نوجوان تکلیف این مال چیست چون طبق قانون مدنی این اموال به سرپرستان ارث نمی رسد.بررسی نکردن موضوعات مربوط به ولایت بر اشخاص در مورد کودک و نوجوان مانند اذن در نکاح می تواند از نقاط ضعف این قانون باشد.

ساختار و فهرست پایان نامه

مقدمه:۱فصل اول:مفهوم،ماهیت حقوقی و تاریخچه سرپرستی۴۱–فصل اول:مفهوم،ماهیت حقوقی و تاریخچه سرپرستی ۵۱–۱بخش اول:مفهوم و ماهیت سرپرستی۵۱–۱–۱مفهوم سرپرستی۵۱–۱–۲مفهوم کودک و نوجوان بیسرپرست۶۱–۱–۳مفهوم سرپرست۷۱–۱–۴ماهیت حقوقی سرپرستی :۸۲–۱خش دوم:تاریخچه سرپرستی ۱۰۱–۲–۱تاریخچه سرپرستی قبل از ظهور اسلام :۱۰۱–۲–۲تاریخچه سرپرستی بعد ازظهوراسلام۱۳۱–۲–۳تاریخچه سرپرستی در حقوق ایران۱۵۱–۲–۴تاریخچه سرپرستی در اقلیت های دینی۲۰فصل دوم :تحقق سرپرستی۲۶۲–فصل دوم:تحقق سرپرستی۲۷۲–۱بخش اول: شرایط درخواست کنندگان۲۷۲–۱–۱عدم حجر:۲۸۲–۱–۲وضعیت تاهل:۲۹۲–۱–۳شرط سنی:۳۰۲–۱–۴مدت زمان ازدواج و تقاضا:۳۳۲–۱–۵وضعیت اعتقادی و دینی:۳۴۲–۱–۶وضعیت مالی:۳۵۲–۱–۷وضعیت جسمی و اخلاقی:۳۶۲–۱–۸افراد دارای اولویت پذیرش سرپرستی:۳۸۲–۲بخش دوم شرایط کودک یا نوجوان اماده سرپرستی:۴۰۲–۲–۱شرط سنی کودک یا نوجوان:۴۱۲–۲–۲جنسیت و تعداد کودک یا نوجوان:۴۲۲–۲–۳بدون سرپرست بودن کودک یا نوجوان:۴۳۲–۲–۴ناشناس بودن سرپرست واقعی کودک یا نوجوان:۴۵۲–۳بخش سوم مراحل واگذاری سرپرستی:۴۶۲–۳–۱ارایه تقاضا به سازمان مربوط:۴۶۲–۳–۲رسیدگی در دادگاه:۴۷۲–۳–۳واگذاری سرپرستی به صورت آزمایشی:۴۹۲–۳–۴واگذاری سرپرستی به صورت دایم:۵۱فصل سوم:آثار سرپرستی۵۳۳فصل سوم :آثار سرپرستی۵۴۳–۱بخش اول:آثار مالی۵۴۳–۱–۱نفقه:۵۵۳–۱–۲ارث:۵۷۳–۱–۳اداره اموال:۵۹۳–۱–۴تامین اجتماعی۶۰۳–۲بخش دوم آثار غیر مالی۶۱۳–۲–۱ولایت۶۱۳–۲–۲ نام خانوادگی۶۳۳–۲–۳تربیت و نگهداری:۶۵۳–۲–۴مسیله محرمیت و ازدواج۶۶فصل چهارم:پایان سرپرستی۶۹۴–فصل چهارم :پایان سرپرستی۷۰۴–۱بخش اول :واگذاری سرپرستی به دیگران۷۰۴–۱–۱فوت کردن سرپرست۷۱۴–۱–۲طلاق گرفتن سرپرست۷۲۴–۲بخش دوم فسخ سرپرستی۷۳۴–۲–۱منتفی شدن شرایط قانونی:۷۳۴–۲–۲تقاضای سرپرست:۷۵۴–۲–۳توافق طرفین:۷۶۴–۲–۴مشخص شدن والدین واقعی:۷۷۴–۲–۵ازدواج سرپرست:۷۷نتیجه گیری و پیشنهادها:۷۹منابع و ماخذ:۸۴

کلیدواژه ها

  • فرزندخواندگی
  • بی سرپرست
  • بد سرپرست
  • سرپرستی
  • کودکان بی سرپرست
  • نفقه
  • ارث
  • نظام حقوقی
  • فرزند خواندگی
  • مراقبت از کودکان دیگران
  • والدین جایگزین
  • قیمومیت
  • حضانت کودک