شناسایی و اجرای آرای داوری خارجی در حقوق ایران و عراق
عنوان | شناسایی و اجرای آرای داوری خارجی در حقوق ایران و عراق |
---|---|
رشته | حقوق خصوصی |
دانشجو | عصمت عادل فریجی |
استاد راهنما | عبدالله خدابخشی |
استاد مشاور | رضا معبودی |
مقطع | کارشناسی ارشد |
سال دفاع | ۱۳۹۶ |
دانشگاه | دانشگاه فردوسی مشهد |
شناسایی و اجرای آرای داوری خارجی در حقوق ایران و عراق عنوان پایان نامه ای است که توسط عصمت عادل فریجی، با راهنمایی عبدالله خدابخشی و با مشاوره رضا معبودی در سال ۱۳۹۶ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی مشهد دفاع گردید.
چکیده
رای داوری در تجارت بین المللی و مسایل مختلف بین المللی حایز اهمیت است. در ایران داوری بیش از یک قرن است که در متون قوانین تعریف و لحاظ شده است و در عراق، بیش از ۵۰ سال در این زمینه پیشینه قانونی وجود دارد. حقوق ایران و عراق در زمینه داوری، تعاریف مشترک و یکسانی داشته ولی شرایط شناسایی، شرایط اجرا و موانع اجرای آرای داوری خارجی در حقوق هر دو کشور متفاوت است. کنوانسیون نیویورک در سال ۱۹۵۸ میلادی، با لزوم شناسایی و اجرای آرای داوری خارجی در کشورهای مختلف، رویه یکسانی را در جامعه جهانی ایجاد کرده است. حقوق ایران، اگرچه در قانون خاصی، به موضوع داوری تجارت بین المللی پرداخته است، به کنوانسیون فوق الذکر نیز در سال ۲۰۰۱ میلادی ملحق شده است. ولی حقوق عراق نه به این موضوع در قانون خاص و نه در خصوص الحاق به این کنوانسیون توجه نکرده است. وجه اشتراک حقوق ایران و عراق این است که قواعد مربوط به داوری داخلی در قالب قانون آیین دادرسی مدنی به ترتیب در قوانین سال های ۱۹۱۱ و ۱۹۶۱ میلادی تبییین شده است که از آن در داوری خارجی نیز بهره می برند. به این ترتیب، حقوق ایران، ضمن بهره مندی از حقوق فرانسه، از اسناد بین المللی بهره بیشتری برده و حقوق عراق، ضمن بهره مندی از حقوق مصر و فرانسه، رویه گذشته حقوق دو کشور مذکور را در زمینه شناسایی و اجرای آرای داوری خارجی مدنظر قرار داده است. شرایط شکلی اجرای رای داوری که به صورت مشترک در حقوق ایران و عراق وجود دارد، عبارت است از شرایط ظاهری رای داوری، مهلت اجرای رای، اجرای رای داوری پس از ابلاغ آن، رفع ابهام و اختلاف از رای و اجرای آرای داوری قطعی. موانع داوری مشترک میان ایران و عراق، صدور رای داوری برخلاف نظم عمومی، صدور رای داوری برخلاف حقیقت، صدور رای داوری براساس اشتباه فاحش غیرقابل تصحیح و رفع نیاز از داوری پس از صدور رای داوری است. بدیهی است که شرایط و موانع داوری در حقوق ایران با توجه به تعدد قوانین ایران به نسبت عراق بیشتر می باشد. این تحقیق به بررسی شرایط شناسایی و اجرا و موانع اجرای آرای داوری خارجی در حقوق ایران و عراق خواهد پرداخت و ضمن بررسی مفهوم داوری در حقوق سایر کشورها، مقایسه تطبیقی با کنوانسیون نیویورک ۱۹۵۸ جزء اهداف این نوشته می باشد.
ساختار و فهرست پایان نامه
مقدمه ۱الف: بیان مساله ۲ب: اهمیت و ضرورت تحقیق ۳ج: اهداف تحقیق ۵د: سوالات تحقیق ۵ه–: فرضیات تحقیق ۵و: پیشینه تحقیق ۶ز: روش تحقیق ۸ح: ساختار تحقیق ۹فصل اول: بررسی مفاهیم و انواع رای داوری خارجیمبحث اول: مفهوم و انواع رای داوری ۱۱گفتار اول: مفهوم رای داوری در ایران و عراق ۱۱گفتار دوم: مفهوم رای داوری در برخی کشورهای دیگر ۱۳گفتار سوم: تصمیم داور و انواع آن ۱۵بند اول: رای نهایی ۱۵بند دوم: رای جزیی ۱۶بند سوم: اقدامات موقت ۱۷۱–دستور موقت ۱۷۲–تامین خواسته ۱۸۳–آرای موقت ۱۹بند چهارم: آرای مربوط به شیوه های جایگزین اختلاف ۱۹گفتار دوم: انواع رای داوری ۲۰بند اول: رای داخلی و خارجی ۲۱بند دوم: رای فراملی ۲۲مبحث دوم: مفاهیم مرتبط با شناسایی و اجرای آرای داوری خارجی در ایران و عراق ۲۶ گفتار اول: قوانین مربوط به شناسایی و اجرای آرای داوری خارجی ۲۶گفتار دوم: مفهوم شناسایی آرای داوری ۲۹بند اول: رفتار م–تقابل ۳۰بند دوم: ع–دم مغایرت ب–ا نظم عمومی ۳۰بند سوم: قطعی و لازم الاجراء بودن حکم ۳۱بند چهارم: جزء اموال غیرمنقول نبودن ۳۱گفتار سوم: مفهوم اجرای آرای داوری ۳۳فصل دوم: حقوق ایران و عراق در زمینه شناسایی و اجرای داوری خارجی مبحث اول: شرایط اجرای آرای داوری خارجی ۴۹گفتار اول: شرایط شکلی اجرای آرای داوری خارجی ۵۰بند اول: شرایط ظاهری رای داوری ۵۰بند دوم: مهلت اجرای رای ۵۱بند سوم: اجرای رای داوری پس از ابلاغ آن ۵۲بند چهارم: رفع ابهام و اختلاف از رای ۵۲بند پنجم: اجرای آرای داوری قطعی ۵۴گفتار دوم: شرایط ماهوی اجرای آرای داوری خارجی ۶۵بند اول: در قوانین داخلی ایران و قوانین بین المللی ۶۵بند دوم: در قوانین داخلی عراق و قوانین بین المللی ۶۷۱– صدور رای داوری خارجی مطابق با افکار عمومی ۶۷۲– صدور رای داوری خارجی بدون غش وجعل وتزویر وخالی از اشتباه وخطا ۶۸۳– صدور رای داوری خارجی مستند به دادخواست ۶۹مبحث دوم: موانع شناسایی و اجرای آرای داوری خارجی ۷۷گفتار اول: صدور رای داوری برخلاف نظم عمومی ۸۴گفتار دوم: صدور رای داوری برخلاف حقیقت ۸۵گفتار سوم: صدور رای داوری براساس اشتباه فاحش غیرقابل تصحیح ۸۶گفتار چهارم: رفع نیاز از داوری پس از صدور رای داوری ۸۷نتیجه گیری ۸۹فهرست منابع ۹۳پیوست: کنوانسیون شناسایی و اجرای احکام داوری بین المللی، نیویورک ۱۹۵۸ ۹۹
کلیدواژه ها
- داوری
- شناسایی رای داوری
- اجرای رای داوری
- رای داوری
- کنوانسیون نیویورک
- حقوق ایران
- حقوق عراق