مقایسه کاربردی هبه طلب به مدیون با ابرا در فقه و حقوق ایران
عنوان | مقایسه کاربردی هبه طلب به مدیون با ابرا در فقه و حقوق ایران |
---|---|
رشته | حقوق خصوصی |
دانشجو | الهه السادات سکاک |
استاد راهنما | حسین داوودی |
مقطع | کارشناسی ارشد |
سال دفاع | ۱۳۹۵ |
دانشگاه | دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین المللی بندر انزلی |
مقایسه کاربردی هبه طلب به مدیون با ابرا در فقه و حقوق ایران عنوان پایان نامه ای است که توسط الهه السادات سکاک، با راهنمایی حسین داوودی در سال ۱۳۹۵ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین المللی بندر انزلی دفاع گردید.
چکیده
ابراء و بخشش دین به عنوان دو جهت از جهات سقوط تعهدات شرایط و آثار خاص خود را دارند. شناخت ماهیت هر یک از این جهات، تفاوت بین آن ها را آشکار می سازد. ابراء به عنوان یک ایقاع وسیله مستقیم اسقاط حق است پس با ابراء، مالی برای مدیون ایجاد نمی شود و می توان از آن به عنوان تنها وسیله مستقیم سقوط تعهدات یاد کرد. از این رو که با اعلام و انشاء اراده داین دایر بر ابراء دین، بلافاصله حق و دین بدون پرداخت و ایفاء یا تبدیل و انتقال ساقط می شود. در حالی که رضایت مدیون شرط نیست و اگر مدیون صراحتا مخالفت کند باز هم ابراء ایجاد می شود اما در دیگر اسباب سقوط تعهدات اعم از وفای به عهد، تبدیل به تعهد، تهاتر، مالکیت مافی الذمه و بخشش طلب به مدیون نوعی پرداخت و یا انتقال و جابجایی دین مشهود است. مهم ترین خصیصه ای که بخشش طلب به مدیون را از ابراء متمایز می سازد، اولا عقد است و نیاز به توافق متهب دارد. ثانیا باعث ایجاد حق برای مدیون است ثالثا وجه تملیکی بودن دین (طلب) در بخشش دین به مدیون است. به عبارت دیگر هبه مزبور مستلزم انتقال طلب داین به حیطه مالکیت مدیون است و اینگونه است که مدیون مالک دین خویش یا طلب داین می شود و این اتحاد ذمه، تعهد او را ساقط می نماید. اگرچه نتیجه ابراء و هبه فوق در مورد زوال و سقوط تعهد و دین، برایت ذمه مدیون و عدم امکان رجوع به آن یکی است ولی احکام و آثار آن ها متفاوت می باشدواینکه آیاعنوان بخشش طلب به مدیون فایده عملی در برابر ابراءدارد اگر طلبکار یکی از مسیولین را ابراءکند حق رجوع به مسیولان دیگر وجود ندارد واگر حق خود را ببخشد متهب(بدهکار) حق رجوع دارد. آثار این تفاوت محدود به جنبه نظری و علمی این دو عمل حقوقی نیست بلکه نتایج عملی آن را می توان در تعاملات حقوقی اشخاص به ویژه در رابطه مالی چند جانبه داین ومدیون و ضامنین یا رابطه مالی زوجین، (بذل مهریه) در عقد نکاح ملاحظه نمود. در این تحقیق سعی شده است ضمن بررسی ماهیت ابراء و بخشش دین به مقایسه این دو عمل حقوقی پرداخته شود.
ساختار و فهرست پایان نامه
فهرست مطالبعنوانصفحهمقدمه۲فصل اول: کلیات۷اعمال حقوقی۸۱–۱– تمیز عقود و ایقاعات۹۱–۱–۱–مفهوم لغوی واصطلاحی عقد۹۱–۱–۲– مفهوم ایقاع۱۲۱–۱–۳– اختلاط عقد و ایقاع در یک عمل حقوقی۱۳۱–۲–مفهوم دین۱۴۱–۲–۱–معنای لغوی واصطلاحی دین۱۷۱–۲–۲–موضوع واوصاف واحکام دین۱۹۱–۲–۳– ارکان دین۲۰۱–۲–۴–مقایسه دین با مال کلی وعمل:۲۲۱–۳–اسباب سقوط تعهدات۲۳۱–۳–۱– ابراء۲۴۱–۳–۲– زوال ارکان تعهد۲۴۱–۴–مفهوم و اوصاف وشرایط عقد هبه۲۵۱–۴–۱ –تعریف لغوی واصطلاحی عقد هبه۲۵۱–۴–۲– اقسام عقد هبه۲۷۱–۴–۳– اوصاف عقد هبه۲۷۱–۴–۳–۱–عقد بودن هبه۲۷۱–۴–۳–۲– مجانی بودن هبه۲۸۱–۴–۳–۳– هبه عقدی است تملیکی۲۸۱–۴–۳–۴– هبه عقداست عینی۲۸۱–۴–۳–۵– هبه عقد جایز یا لازم۲۹۱–۴–۴– شرایط عقدهبه۲۹۱–۴–۴–۱–قصد ورضا۲۹۱–۴–۴–۲–اهلیت طرفین۳۰۱–۴–۴–۲–۱–اهلیت واهب۳۰۱–۴–۴–۲–۲–اهلیت متهب۳۲۱–۴–۴–۳–موضوع عقد هبه۳۳۱–۴–۴–۴– جهت مشروع۳۶۱–۴–۴–۵–قبض۳۶۱–۵–مفهوم واوصاف و شرایط ابراء۳۹۱–۵–۱–تعریف لغوی واصطلاحی ابراء۳۹۱–۵–۲ –ارکان ابراء۴۰۱–۵–۳– انواع ابراء۴۲۱–۵–۴– اوصاف ابراء–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––۴۲۱–۵–۵– شرایط وقوع ابراء––––––––––––––––––––––––––––––––––––––۴۴۱–۵–۵–۱–شرایط ابراء کننده––––––––––––––––––––––––––––––––––––۴۴بند اول:اختیار قانونی۴۴بند دوم: اهلیت۴۵بند سوم: قصد و رضا۴۵۱–۵–۵–۲ شرایط ابراء شونده (مدیون)۴۶۱–۵–۵–۳ شرایط موضوع ابراء۴۶فصل دوم: مقایسه هبه طلب به مدیون با ابراء از حیث ماهوی۵۲۲–۱–ماهیت هبه وابراء۴۹۲–۱–۱–ماهیت هبه۵۰۲–۱–۲–ماهیت ابراء۵۰۲–۱–۲–۱– اسقاطی بودن ابراء۵۱۲–۱–۲–۱–۱– ارکان اسقاط حق۵۲۲–۱–۲–۱–۲–آثار اسقاط در ابراء۵۳۲–۱–۳–تملیکی بودن هبه طلب۵۴۲–۱–۴–عقددانستن هبه طلب۵۷۲–۱–۵–ایقاع دانستن ابراء۵۸۲–۱–۶–وجوه اشتراک هبه طلب به مدیون با ابراء۵۹۲–۱–۷ وجوه افتراق هبه طلب به مدیون با ابراء۵۹۲–۲– ماهیت هبه وابراء در روابط زوجین۶۲۲–۲–۱– ماهیت اجرت خانه داری زوجه۶۲۲–۲–۱–۱ ماهیت نحله زوجه۶۳۲–۲–۲ هبه و ابراء مهریه۶۴۲–۲–۲–۱ مهریه مطلقه غیرمدخوله۶۶۲–۲–۲–۲– ماهیت بذل مهریه در طلاق خلع–––––––––––––––––۷۰۲–۲–۳–اقتضای بذل مدت در نکاح منقطع۷۶۲–۳–لزوم وجواز –––––––––––––––––––––––––––––––––––––۷۷۲–۳–۱–لزوم و جواز هبه۷۸۲–۳–۲–لزوم وجواز ابراء۸۰فصل سوم: مقایسه هبه طلب به مدیون با ابراء در مصادیق ویژه (از حیث آثار)۸۱۳–۱– آثار هبه طلب وابراء۸۲۳–۲– اثر هبه طلب وابراءدرمسیولان پرداخت دین۸۴۳–۲–۱ اثرهبه طلب و ابراء در ضمان۸۵۳–۲–۲ اثر هبه طلب و ابراء در تعاقب ایادی۸۷۳–۲–۳ اثر هبه طلب و ابراء در مسیولان متضامن۹۰۳–۲–۴ اثر هبه طلب و ابراءدر تعدد بدهکار۹۲۳–۲–۵ اثر هبه طلب و ابراء در تعدد چند ضامن۹۳۳–۲–۶ اثر هبه طلب و ابراء در تعدد طلبکار۹۵۳–۳ اثر هبه وابراءدر عقود و ایقاعات مختلف۹۵۳–۳–۱ اثر هبه طلب و ابراءدر تعهدات طبیعی۹۵۳–۳–۲–اثر هبه طلب وابراء در حواله۹۶۳–۳–۳– اثر هبه طلب و ابراءدر کفالت۹۶۳–۳–۴–اثر هبه طلب و ابراءدر ودیعه۹۸۳–۳–۵–اثر هبه طلب و ابراء در رهن۹۸۳–۳–۶–اثر هبه طلب وابراءدر بیع کالی به کالی۹۹۳–۳–۷–اثر هبه طلب وابراء در مسیولیت پزشکان۹۹۳–۳–۷–۱–اثر هبه طلب و ابراءدر قتل خطایی، عمد و شبه عمد۱۰۳۳–۳–۷–۲–هبه وابراء ذمه مربی۱۰۳۳–۳–۷–۳ اثر هبه طلب وابراءدروصیت۱۰۴۳–۳–۷–۴ شرط ذمه ثالث۱۰۵نتیجه گیری۱۰۶منابع و مآخذ۱۱۱
کلیدواژه ها
- ابراء
- هبه طلب به مدیون