نظریه شماره 7/98/1929 مورخ 1399/02/16 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره ربودن پلاک خودرو و تغییر در ارقام آن و الصاق به وسیله ی دیگر

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/98/1929
شماره نظریه۷/۹۸/۱۹۲۹
شماره پرونده۹۸-۲۱۹-۱۹۲۹ ک
تاریخ نظریه۱۳۹۹/۰۲/۱۶
موضوع نظریهکیفری اختصاصی-کیفری عمومی
محور نظریهسرقت-تغییر در پلاک وسیله نقلیه-تشدید مجازات

چکیده نظریه شماره 7/98/1929 مورخ 1399/02/16 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره ربودن پلاک خودرو و تغییر در ارقام آن و الصاق به وسیله ی دیگر:مرتکب دو جرم شامل سرقت پلاک اتومبیل و جرم موضوع ماده ۷۲۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ شده است و مجازات وی باید با لحاظ مقررات تعدد تعیین شود.

استعلام

۱- چنانچه شخصی اقدام به ربودن پلاک خودروی دیگری کند و با تغییر در ارقام پلاک و الصاق به وسیله نقلیه دیگری، از آن وسیله نقلیه استفاده کند، مرتکب چه عناوین مجرمانه ای شده است؟

۲- با توجه به قاعده فقهی التعزیر دون الحد میزان شلاق در جرایم تعزیری صرفا تا ۷۴ ضربه است. آیا در صورت وجود ضوابط تعدد و تکرار جرایم تعزیری، صدور حکم به بیش از ۷۴ ضربه شلاق میسر است؟

۳- چنانچه فردی با وسایل تهیه شده برای سرقت نظیر شاه کلید موفق به سرقت شود، آیا مشمول تعدد جرم است یا فقط به مجازات سرقت می بایست محکوم شود؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱- در فرض سؤال که فردی اقدام به ربودن پلاک خودرو کرده و با تغییر در ارقام پلاک مسروقه و الصاق آن به وسیله نقلیه دیگر، چنین وسیله ای را مورد استفاده قرار داده است، مرتکب دو جرم شامل سرقت پلاک اتومبیل و جرم موضوع ماده ۷۲۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ شده است و مجازات وی باید با لحاظ مقررات تعدد در ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ (قسمت اول) تعیین شود؛ با این توضیح که هر چند تغییر در ارقام پلاک وسیله نقلیه موتوری و الصاق پلاک وسیله نقلیه موتوری دیگر و استفاده از چنین وسیله ای ، سه عنوان مجرمانه جداگانه است که در ماده ۷۲۰ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب ۱۳۷۵ آمده است لیکن منصرف از مواردی است که تغییردهنده ارقام پلاک وسیله نقلیه موتوری و الصاق کننده پلاک خودروی دیگر و استفاده از چنین وسیله نقلیه موتوری یک نفر باشد. به عبارت دیگر، چنان چه تغییردهنده ارقام پلاک خودرو با الصاق آن به خودروی دیگر شخصا از چنین وسیله نقلیه موتوری استفاده کند، فقط مرتکب یک جرم موضوع ماده ۷۲۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ شده است و عبارت یا چنین وسایلی را با علم به تغییر یا تعویض پلاک تقلبی مورد استفاده قرار دهد ، در ماده اخیرالذکر، ناظر به شخصی غیر از تغییردهنده ارقام پلاک است.

۲- تشدید مجازات جرایم تعزیری به لحاظ شمول تعدد جرم و مقررات تکرار جرم موضوع مواد ۱۳۴ و ۱۳۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ صرف نظر از این که پس از اعمال این مقررات میزان مجازات چقدر می شود، به حکم قانون صورت می پذیرد و مجازات شلاق تعزیری نیز مستثنی نشده است. بنابراین در فرض سؤال چنانچه با اعمال مقررات تعدد و تکرار، مجازات تشدید شده و تعداد شلاق تعزیری مورد حکم از هفتاد و چهار ضربه هم تجاوز کند، چون این امر مستند به قانون بوده، لذا

فاقد اشکال است. ضمنا متذکر می شود علل مشدده مجازات نظیر تعدد و تکرار جرم در اصل میزان مجازات جرم تعزیری که کمتر از حد است، تغییری ایجاد نمی کند و مجازات اصلی همان است که در قانون آمده است و تشدید مجازات، امری ثانوی و جدای از مجازات اصلی جرم است که به آن اضافه می شود.

۳- چنان چه عرفا مقدمه ضروری و لازم جرمی، انجام اقدامات مذکور در ماده ۶۶۴ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ (تعزیرات) باشد، در این صورت ارتکاب مجموع اعمال مجرمانه توسط یک نفر (شخص واحد) صرفا مشمول مجازات جرم اخیر است؛ بنابراین در فرض استعلام که سارق با ساختن کلید مبادرت به سرقت کرده است، تنها به مجازات بزه سرقت محکوم خواهد شد.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته