نظریه شماره 7/99/1181 مورخ 1399/08/19 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره عدم امکان تسلیم به رای در جرایم مستوجب اعدام و حبس ابد

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/99/1181
شماره نظریه۷/۹۹/۱۱۸۱
شماره پرونده۹۹-۵۴-۱۱۸۱ ک
تاریخ نظریه۱۳۹۹/۰۸/۱۹
موضوع نظریهآیین دادرسی کیفری
محور نظریهاعتراض به آراء

چکیده نظریه شماره 7/99/1181 مورخ 1399/08/19 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره عدم امکان تسلیم به رای در جرایم مستوجب اعدام و حبس ابد:محکومیت به اعدام و حبس ابد از مقررات مندرج در ماده ۴۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری خروج موضوعی دارد.

استعلام

شخصی وفق تبصره یک ماده ۸ قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر به حبس ابد محکوم شده و با اسقاط حق تجدید نظرخواهی، اعمال ماده ۴۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری را از دادگاه درخواست کرده است. دادگاه نیز با احراز شرایط ماده قانونی مذکور، مجازات حبس ابد را به بیست و پنج سال و یک روز تقلیل می دهد. در جریان اجرای حکم ماده ۴۵ الحاقی به قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۹۶ وضع و به موجب آن در مواردی که مجازات قانونی جرم حبس ابد باشد، به حبس و جزای نقدی درجه دو تبدیل می شود. قاضی اجرای احکام کیفری پرونده را جهت اعمال ماده قانونی مذکور به دادگاه صادرکننده حکم ارسال کرده است.

اولا، آیا دادگاه می بایست مجازات قانونی حبس ابد مندرج در دادنامه اولیه را بر اساس ماده ۴۵ الحاقی تبدیل به حبس درجه دو کند یا مجازات قضایی بیست و پنج سال و یک روز مندرج در دادنامه ثانوی؟

ثانیا، با توجه به تسلیم محکوم به رأی صادره و درخواست اعمال ماده ۴۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری، آیا پس از صدور رأی مجدد اعمال ماده قانونی اخیر جهت حفظ حقوق مکتسبه محکوم ممکن است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

اگرچه که در ماده ۴۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ عبارت تمام محکومیت های تعزیری آمده است، لیکن با عنایت به عبارت تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند ، معلوم می شود که محکومیت تعزیری باید دارای کمیتی اعم از مدت یا مقدار باشد تا بتوان آن را کاهش داد؛ بنابراین محکومیت به اعدام و حبس ابد از مقررات مندرج در ماده ۴۴۲ قانون یادشده خروج موضوعی دارد و لذا فرض سؤال سالبه به انتفاء موضوع است.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته