نظریه شماره 7/99/918 مورخ 1399/07/30 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره جرایم ایراد صدمه بدنی عمدی یا غیر عمدی به کودک

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/99/918
شماره نظریه۷/۹۹/۹۱۸
شماره پرونده۹۹-۹/۳-۹۱۸ ک
تاریخ نظریه۱۳۹۹/۰۷/۳۰
موضوع نظریهکیفری اختصاصی
محور نظریهجرایم علیه اطفال و نوجوانان

چکیده نظریه شماره 7/99/918 مورخ 1399/07/30 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره جرایم ایراد صدمه بدنی عمدی یا غیر عمدی به کودک:تشخیص وصف مجرمانه و تعیین مجازات برای رفتار ایراد صدمه بدنی عمدی یا غیر عمدی توسط والدین یا غیر آنان بر اساس قوانین عام و از جمله قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب ۱۳۷۵ و قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات بعدی خواهد بود.

استعلام

با توجه به قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب ۱۳۹۹/۲/۳۱ آیا ۱- ایراد صدمه بدنی عمدی نسبت به کودک توسط پدر و مادر ۲- مورد صدمه قرار گرفتن کودک و ۳- کودک آزاری با ایراد صدمه بدنی توسط پدر و مادر مشمول قانون مذکور است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱- رفتار های واجد وصف کیفری ارتکابی علیه طفل و نوجوان ذیل فصل سوم از قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب ۱۳۹۹ به عنوان قانون خاص مشخص شده است و از آن جا که رفتار موضوع استعلام (ایراد صدمه بدنی عمدی یا غیر عمدی توسط والدین یا غیر آنان) از جمله رفتار های مجرمانه ذیل این فصل از قانون یاد شده نمی باشد، تشخیص وصف مجرمانه و تعیین مجازات برای این رفتار بر اساس قوانین عام و از جمله قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب ۱۳۷۵ و قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات بعدی خواهد بود.

۲- مورد صدمه قرار گرفتن کودک چنانچه ناشی از بی توجهی و سهل انگاری والدین (تبصره ماده ۹) یا دیگر اشخاص (صدر ماده ۹) باشد، با توجه به آثار و نتایج ناشی از بی توجهی و سهل انگاری (حسب بندهای الف تا ث این ماده)، مستوجب محکومیت مقصر به پرداخت دیه و تعزیر موضوع ماده ۹ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان خواهد بود.

۳- با توجه به نسخ صریح قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب ۱۳۸۱ وفق بند یک ماده ۵۱ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب ۱۳۹۹، عنوان مجرمانه کودک آزاری فاقد موضوعیت است؛ لیکن هر یک از جرایم عمدی ذیل فصل سوم از قانون پیش گفته از قبیل فریب کودک با هدف فرار وی از خانه یا مدرسه یا ترک تحصیل (ماده ۸)، آزار و سوء استفاده جنسی از کودک (ماده۱۰معامله نسبت به کودک (ماده ۱۱قاچاق کودک (ماده ۱۲)، قاچاق اعضاء و جوارح کودک (ماده ۱۳) و ... می تواند ذیل عنوان کودک آزاری قرار گیرد و مطابق این مواد از قانون، برای مرتکب که می تواند والدین یا غیر آن باشد، مجازات تعیین شود.

به هر حال تعیین و تشخیص عناوین مجرمانه و انطباق آن با مصادیق، با توجه به محتویات هر پرونده با قاضی رسیدگی کننده است.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته