ماده 10 قانون برنامه هفت ساله دوم عمرانی کشور
ماده ۱۰ قانون برنامه هفت ساله دوم عمرانی کشور مصوب ۱۳۳۴,۱۲,۰۸: عملیات برنامه از نظرطرز اجرا بر ۴ نوع است.
اول (منسوخه ۰۵/۰۸/۱۳۹۹)– عملیاتی که جزء امور عادی و جاری وزارتخانه ها و دستگاههای دولتی است از قبیل بهداشت عمومی – آموزش فنی و حرفه ای – دفع آفات نباتی – دامپروری و امثال آن. نسبت باین قبیل عملیات باید بطریق زیر اقدام شود:
۱ – برنامه عملیات با همکاری سازمان برنامه و دستگاه دولتی ذیربط تهیه میشود.
۲ – طرح و نقشه اجرایی را دستگاههای دولتی با همکاری و موافقت سازمان برنامه تهیه مینمایند.
۳ – اجرای عمل توسط دستگاههای دولتی با نظارت سازمان برنامه بعمل میآید.
دوم – عملیاتی که برای اجرای آن دستگاههایی در سازمانهای دولتی با موسسات عمومی وجود دارد ولی طرح و نقشه اجرایی آن بتشخیص سازمان باید توسط مهندسین مشاور تهیه شود از قبیل ساختمان راه و راه آهن – بنیاد و امثال آن نسبت باین قبیل عملیات باید بطریق زیر اقدام شود:
۱ – برنامه عملیات با همکاری سازمان برنامه و دستگاههای دولتی یا موسسات عمومی تهیه میشود.
۲ – طرح و نقشه اجرایی را مهندس مشاوری که سازمان برنامه انتخاب میکند با تماس دستگاههای دولتی یا موسسات عمومی ذیربط و جلب نظر آنها تهیه و بتصویب سازمان برنامه میرساند.
۳ – پیشنهاد انتخاب سازندگان و مقاطعه کاران توسط مهندس مشاور بعمل آمده و پس از تصویب سازمان برنامه قرارداد انجام کار با موافقت سازمان برنامه تهیه و بامضای دستگاه دولتی یا موسسه عمومی ذیربط منعقد میشود.
۴ – نظارت در اجرای عملیات توسط مهندس مشاور بنمایندگی سازمان برنامه بعمل میآید.
در صورتیکه دستگاههای دولتی برای تهیه طرح و نقشه عملیات مربوط بخود مجهز باشند میتوانند تهیه طرح و نقشه آن قسمت از عملیات فوق را که برای آن مجهز هستند با موافقت سازمان برنامه عهده دار شده و آنها را با نظارت سازمان برنامه بموقع اجرا بگذارند. در موارد فوق هر گاه بین سازمان برنامه و دستگاههای دولتی ذیربط اختلاف نظری بوجود آید رفع اختلاف بتشخیص هییت دولت بعمل خواهد آمد.
سوم – عملیاتی که برای اجرای آن در سازمانهای دولتی دستگاههایی وجود ندارد و طرح و نقشه اجرایی آن بتشخیص سازمان برنامه باید توسط مهندسین مشاور تهیه شود از قبیل ساختمان کارخانه ذوب آهن – کارخانه سیمان – کارخانه کود شیمیایی – سدهای بزرگ و امثال آن – نسبت باین قبیل عملیات باید بطریق زیر اقدام شود:
۱– برنامه عملیات توسط سازمان برنامه تهیه میشود.
۲ – طرح و نقشه اجرایی را مهندس مشاور منتخب سازمان برنامه تهیه و بتصویب سازمان برنامه میرساند.
۳ – پیشنهاد انتخاب سازندگان و مقاطعه کاران توسط مهندس مشاور بعمل آمده و قرارداد انجام کار را سازمان برنامه منعقد مینماید و نظارت در اجرای عملیات توسط مهندس مشاور بنمایندگی سازمان برنامه بعمل میآید.
برای اداره این قبیل تاسیسات طبق ماده ۱۹ دستگاه یا دستگاههای مناسبی بوجود خواهد آمد و چنانچه این دستگاهها قبل از ایجاد تاسیسات بوجود آمدند در تهیه طرح و نقشه اجرایی و انعقاد قرارداد اجرای عملیات طبق بند دوم این ماده دخالت خواهند نمود.
چهارم – عملیاتی که بتشخیص سازمان برنامه بوسیله افراد و موسسات خصوصی اجرا میشود. در این قبیل امور سازمان برنامه از طریق تهیه طرحها – راهنمایی ها – کمکهای فنی – مشارکت اعطای اعتبار یا تحصیل آن از منابع داخلی و خارجی (با تضمین یا بدون تضمین سازمان) موجبات تشویق و بکار افتادن سرمایه های خصوصی را فراهم خواهد ساخت.
برای انجام وظایف فوق سازمان برنامه میتواند بتشکیل بانک یا دستگاهی نظیر آن که سرمایه آن تماما متعلق بخود سازمان خواهد بود مبادرت نماید اساسنامه بانک یا دستگاه مزبور را سازمان برنامه بتصویب هییت وزیران خواهد رسانید.
تبصره ۱ – در صورت بروز اختلاف بین دستگاههای اجراکننده با مقاطعه کاران و فروشندگان هر اقدامی که برای حل اختلاف یا ارجاع بمحاکم صالحه انجام گیرد باید با موافقت و نظر سازمان برنامه باشد.
تبصره ۲ – پرداخت هزینه عملیات برنامه طبق آیین نامه ایکه بنا بپیشنهاد مدیر عامل سازمان برنامه به تصویب شورایعالی و هییت نظارت میرسد انجام خواهد گرفت.