اصل هم ترازی حقوق اصحاب دعوا در فرایند دادرسی های کیفری: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''اصل هم ترازی حقوق اصحاب دعوا در فرایند دادرسی های کیفری''' نام مقاله ای از عباس تدین و محمد رضا خانجانی بوده که در دوره نهم شماره سی و دوم (تابستان 1395) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است. == چکیده == رعایت اصل هم ترازی در فرآین...» ایجاد کرد)
 
(+ 8 categories using HotCat)
 
خط ۴۹: خط ۴۹:
* [[ماده 450 قانون آیین دادرسی کیفری]]
* [[ماده 450 قانون آیین دادرسی کیفری]]
* [[ماده ۴۶۸ قانون آیین دادرسی کیفری|ماده 468 قانون آیین دادرسی کیفری]]
* [[ماده ۴۶۸ قانون آیین دادرسی کیفری|ماده 468 قانون آیین دادرسی کیفری]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1395]]
[[رده:فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]]
[[رده:مقالات دوره نهم شماره سی و دوم فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی]]
[[رده:مقالات عباس تدین]]
[[رده:مقالات محمد رضا خانجانی]]
[[رده:مواد قرمز]]
[[رده:مقالات حقوق کیفری]]
[[رده:حقوق اصحاب دعوا]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۲۳:۱۷

اصل هم ترازی حقوق اصحاب دعوا در فرایند دادرسی های کیفری نام مقاله ای از عباس تدین و محمد رضا خانجانی بوده که در دوره نهم شماره سی و دوم (تابستان 1395) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است.

چکیده

رعایت اصل هم ترازی در فرآیند دادرسی در زمره حقوق قانونی اصحاب دعوا و جزء اساسی ساختار ترافعی دادرسی است که بر مفهوم رسیدگی و محاکمه به عنوان نزاعی طرفینی، استوار است. هر دو طرف دادرسی باید از حقوق مساوی برخوردار باشند و بر هم خوردن این توازن، می تواند دادرسی را ناعادلانه نماید. اصل هم ترازی مقتضی آن است که طرفین، از یک سو، فرصت کافی برای اقامه دعوا و بیان دیدگاه ها و دغدغه های خود و دفاع در آن را داشته و از سوی دیگر، امکان یکسان دسترسی به اسناد و مدارک پرونده را برخوردار باشند. در اسناد بین المللی به ویژه اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاقین آن و همچنین اساسنامه های دادگاه های کیفری بین المللی، اصل هم ترازی حقوق اصحاب دعوا به رسمیت شناخته شده است و از این طریق حقوق داخلی کشورها نیز متأثر گردیده است. بر این اساس، در مقررات جدید قانون آیین دادرسی کیفری ایران نیز این اصل در چارچوب اتهامی شدن مرحله تحقیقات مقدماتی و گرایش به ترافعی شدن این مرحله نمود یافته است. در این مقاله برآنیم تا ضمن بررسی مفهوم و ویژگی های اصل هم ترازی حقوق اصحاب دعوا در فرآیند دادرسی های کیفری، مهم ترین جلوه ها و مصادیق این اصل را به ویژه در بستر مقررات قانون آیین دادرسی کیفری و اسناد بین المللی شناسایی و مقایسه نماییم.

کلیدواژه ها

  • دادرسی عادلانه
  • اصل هم ترازی حقوق
  • اصل برابری سلاح ها
  • اصل ترافعی بودن دادرسی
  • آیین دادرسی کیفری
  • اسناد بین المللی

مواد مرتبط