بررسی جایگاه عدالت توزیعی در مسئولیت مدنی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(+ 8 categories using HotCat)
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۲: خط ۲:


== چکیده ==
== چکیده ==
[[مسئولیت مدنی]] و عدالت خواهی که در کنار آن توزیع عدالت در جامعه به شکل صحیح، از مباحث عدالت اجتماعی در جامعه می‌باشد. تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه‌ای به بررسی اثر عدالت توزیعی بر مسئولیت مدنی می پردازد. مسئولیت مبتنی بر تقصیر در پاسخگویی در برخی زمینه ها از جمله مسئولیت مدنی دولت در قبال شهروندان در برخی موارد انعکاس‌هایی در خصوص عدالت توزیعی در مسئولیت مدنی مشاهده می شود اما اساس مسئولیت مدنی همچنان بر اساس نظریه تقصیر استوار است. تقسیم و توزیع مساوی تقصیر میان چند عامل مشترک که درجه تقصیر آنها مشخص نیست و همچنین مسئولیت مدنی صندوق تامین خسارت بدنی، از مهمترین مصادیق انعکاس عدالت توزیعی در مسئولیت مدنی در حقوق ایران است. در حقیقت یافته های این مقاله بر این حاکیست در حقوق ایران تراز توزیع به دلیل فقدان های کارآمد صحیح توزیع نمی شود در مواری نیز می توان از دیدگاه فقها به تساوی موارد قانونی اشاره کرد چرا که قانون مدنی بر پایه حقوق شهروندی و همینطور در زمینه ی حقوق پایه‌ای از دیدگاه فقیه نیز باشد.
[[مسئولیت مدنی]] و عدالت خواهی که در کنار آن توزیع [[عدالت]] در جامعه به شکل صحیح، از مباحث عدالت اجتماعی در جامعه می‌باشد. تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه‌ای به بررسی اثر [[عدالت توزیعی]] بر مسئولیت مدنی می پردازد. [[مسئولیت مبتنی بر تقصیر]] در پاسخگویی در برخی زمینه ها از جمله [[مسئولیت مدنی دولت]] در قبال شهروندان در برخی موارد انعکاس‌هایی در خصوص عدالت توزیعی در مسئولیت مدنی مشاهده می شود اما اساس مسئولیت مدنی همچنان بر اساس [[نظریه تقصیر]] استوار است. تقسیم و توزیع مساوی تقصیر میان چند عامل مشترک که درجه [[تقصیر]] آنها مشخص نیست و همچنین مسئولیت مدنی صندوق تامین [[خسارت بدنی]]، از مهمترین مصادیق انعکاس عدالت توزیعی در مسئولیت مدنی در حقوق ایران است. در حقیقت یافته های این مقاله بر این حاکیست در حقوق ایران تراز توزیع به دلیل فقدان های کارآمد صحیح توزیع نمی شود در مواری نیز می توان از دیدگاه [[فقیه|فقها]] به تساوی موارد قانونی اشاره کرد چرا که [[قانون مدنی]] بر پایه [[حقوق شهروندی]] و همینطور در زمینه ی حقوق پایه‌ای از دیدگاه فقیه نیز باشد.


== کلیدواژه ها ==
== کلیدواژه ها ==
خط ۱۰: خط ۱۰:
* درجه تقصیر
* درجه تقصیر
* توزیع مساوی تقصیر
* توزیع مساوی تقصیر
== مواد مرتبط ==
* [[ماده ۳۶۵ قانون مجازات اسلامی|ماده 365 قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده ۵۵۰ قانون مجازات اسلامی (۱۳۹۲)|ماده 550 قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده ۵۵۱ قانون مجازات اسلامی (۱۳۹۲)|ماده 551 قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده ۵۶۰ قانون مجازات اسلامی (۱۳۹۲)|ماده 560 قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده 1 قانون مسئولیت مدنی]]
* [[ماده 4 قانون مسئولیت مدنی]]
* [[ماده ۱۶۵ قانون دریایی|ماده 165 قانون دریایی]]
* [[ماده 44 قانون تعهدات سوئیس]]
* [[ماده 2 قانون بیمه اجباری]]
* [[ماده 4 قانون بیمه اجباری]]
* [[ماده 8 قانون بیمه اجباری]]
* [[ماده 10 قانون بیمه اجباری]]
* [[ماده 17 قانون بیمه اجباری]]
* [[ماده 21 قانون بیمه اجباری]]
* [[ماده 22 قانون بیمه اجباری]]
* [[ماده 24 قانون بیمه اجباری]]
* [[ماده 25 قانون بیمه اجباری]]
* [[ماده 12 قانون بیمه]]
* [[ماده 190 قانون مدنی]]
* [[ماده 328 قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۲۱۶ قانون مدنی|ماده 1216 قانون مدنی]]
* [[ماده 2 قانون تجارت]]
* [[ماده 412 قانون تجارت]]
* [[ماده 418 قانون تجارت]]
* [[ماده 51 قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری]]


[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1398]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1398]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۲ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۳۵

بررسی جایگاه عدالت توزیعی در مسئولیت مدنی نام مقاله ای از حجت نصرارکن و بابک محمدرضاپور اوزان و یوسف مولایی بوده که در دوره دوازدهم شماره چهل و پنجم (پاییز 1398) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است.

چکیده

مسئولیت مدنی و عدالت خواهی که در کنار آن توزیع عدالت در جامعه به شکل صحیح، از مباحث عدالت اجتماعی در جامعه می‌باشد. تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه‌ای به بررسی اثر عدالت توزیعی بر مسئولیت مدنی می پردازد. مسئولیت مبتنی بر تقصیر در پاسخگویی در برخی زمینه ها از جمله مسئولیت مدنی دولت در قبال شهروندان در برخی موارد انعکاس‌هایی در خصوص عدالت توزیعی در مسئولیت مدنی مشاهده می شود اما اساس مسئولیت مدنی همچنان بر اساس نظریه تقصیر استوار است. تقسیم و توزیع مساوی تقصیر میان چند عامل مشترک که درجه تقصیر آنها مشخص نیست و همچنین مسئولیت مدنی صندوق تامین خسارت بدنی، از مهمترین مصادیق انعکاس عدالت توزیعی در مسئولیت مدنی در حقوق ایران است. در حقیقت یافته های این مقاله بر این حاکیست در حقوق ایران تراز توزیع به دلیل فقدان های کارآمد صحیح توزیع نمی شود در مواری نیز می توان از دیدگاه فقها به تساوی موارد قانونی اشاره کرد چرا که قانون مدنی بر پایه حقوق شهروندی و همینطور در زمینه ی حقوق پایه‌ای از دیدگاه فقیه نیز باشد.

کلیدواژه ها

  • عدالت توزیعی
  • مسئولیت‌مدنی
  • درجه تقصیر
  • توزیع مساوی تقصیر

مواد مرتبط