ماده 68 قانون مدیریت خدمات کشوری

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۷ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۱:۳۴ توسط Shadmehr (بحث | مشارکت‌ها) (افزودن رویه قضایی)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ماده ۶۸ قانون مدیریت خدمات کشوری: علاوه بر پرداختهای موضوع ماده (۶۵) و تبصره‌های آن و ماده (۶۶) که حقوق ثابت تلقی می‌گردد فوق‌العاده‌هایی به شرح زیر به کارمندان قابل پرداخت می‌باشد:

کارکنان موضوع بند ۲ ماده واحده قانون "ارتقاء بهره وری کارکنان بالینی نظام سلامت " مصوب ۱۳۸۸/۰۱/۳۰از مزایای این ماده و ماده ۶۷ برخوردار می‌باشند.

با توجه به جزء (ب۳) بند ۱۱ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۸۸ کل کشور مصوب ۱۳۸۷/۱۲/۲۶ مجلس شورای اسلامی، «پرداخت فوق العاده‌های بندهای ۵ و۶ ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری مشروط به اصلاح ساختار موضوع جزء الف این بند و از محل منابع حاصل از صرفه جویی می‌باشد.»

بر اساس مصوبه شماره ۱۶۲۸۶۲/ت۵۴۰۵۷هـ مورخ ۱۳۹۵/۱۲/۲۱، سقف حداکثر امتیازات مواد (۶۵)، (۶۶)، (۶۸) و (۷۱) قانون مدیریت خدمات کشوری پنجاه درصد افزایش می‌یابد. افزایش امتیازات و فوق‌العاده‌های مواد مذکور در دستگاه‌های اجرایی مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری، موکول به طی مراحل پیش‌بینی شده در قانون مذکور و آیین‌نامه‌های اجرایی مربوط و در سقف اعتبارات مصوب مربوط است. در آن دسته از دستگاه‌های اجرایی که با تصویب مجلس شورای اسلامی یا هیئت وزیران از افزایش‌های موضوع بند (الف) ماده (۵۰) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران برخوردار شده‌اند، افزایش مورد نظر پس از کسر افزایش‌های قبلی قابل اعمال است.

۱ـ فوق‌العاده مناطق کمتر توسعه یافته و بدی آب و هوا برای مشاغل تخصصی که شاغلین آنها دارای مدارک تحصیلی کارشناسی ارشد و بالاتر می‌باشند تا به میزان بیست و پنج درصد (۲۵٪) امتیاز حقوق ثابت و برای سایر مشاغل تا بیست درصد (۲۰٪) حقوق ثابت هر کدام از کارمندان واجد شرایط پرداخت خواهد شد. فهرست این مناطق در هر دوره برنامه پنجساله با پیشنهاد سازمان به تصویب هیئت وزیران می‌رسد.

به موجب بند (ث) ماده (۱۱۲) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (۱۴۰۰–۱۳۹۶) مصوب ۱۳۹۵/۱۲/۱۴ مجلس شورای اسلامی.

سازمان و سازمان اداری و استخدامی کشور موظفند اعتبار لازم را برای اعمال سقف فوق‌العاده پیش‌بینی شده در بند (۱) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری برای کارکنان شاغل در این مناطق از سال اول اجرای قانون برنامه تأمین و اعمال نمایند.

باتوجه به مصوبه شماره ۱۲۰۵۶۹/ت ۴۴۸۰۹ن مورخ ۱۳۸۹/۵/۳۱- امتیازات موضوع بند (۱) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری برای کارمندان رسمی و پیمانی که به مناطق موضوع تصویبنامه شماره ۱۲۰۵۶۹/ت ۴۴۸۰۹ن منتقل می‌شوند، تا بیست و پنج درصد امتیاز حقوق ثابت افزایش می‌یابد.

۲ ـ فوق‌العاده ایثارگری متناسب با درصد جانبازی و مدت خدمت داوطلبانه در جبهه و مدت اسارت تا (۱۵۰۰) امتیاز و به دارندگان نشان‌های دولتی تا (۷۵۰) امتیاز تعلق می‌گیرد.

به موجب تبصره ماده (۶۰)"قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران (۱۳۹۴–۱۳۹۰)" مصوب ۱۵ /۱۰ /۱۳۸۹، مناطق جنگزده موضوع بند (۲) ماده (۶۸) این قانون توسط هیئت وزیران تعیین می‌شود.

کارمندان و بازنشستگان که در زمان جنگ در مناطق جنگزده مشغول خدمت اداری بوده‌اند به ازاء هر سال خدمت در زمان جنگ (۱۲۵) امتیاز در نظر گرفته می‌شود.

۳ ـ فوق‌العاده سختی کار و کار در محیطهای غیرمتعارف نظیر کار با اشعه و مواد شیمیایی، کار با بیماران روانی، عفونی و در اورژانس و در بخشهای سوختگی و مراقبتهای ویژه بیمارستانی تا (۱۰۰۰) امتیاز و در مورد کار با مواد سمی، آتش زا و منفجره و کار در اعماق دریا، امتیاز یاد شده با تصویب هیئت وزیران تا سه برابر قابل افزایش خواهد بود.

۴ ـ کمک هزینه عائله مندی و اولاد به کارمندان مرد شاغل و بازنشسته و وظیفه بگیر مشمول این قانون که دارای همسر می‌باشند معادل (۸۰۰) امتیاز و برای هر فرزند معادل (۲۰۰) امتیاز و حداکثر سه فرزند. حداکثر سن برای اولادی که از مزایای این بند استفاده می‌کنند به شرط ادامه تحصیل و نیز غیرشاغل بودن فرزند، (۲۵) سال تمام و نداشتن شوهر برای اولاد اناث خواهد بود. کارمندان زن شاغل و بازنشسته و وظیفه بگیر مشمول این قانون که دارای همسر نبوده یا همسر آنان معلول یا از کار افتاده کلی می‌باشد یا خود به تنهایی متکفل مخارج فرزندان هستند از مزایای کمک هزینه عائله مندی موضوع این بند بهره‌مند می‌شوند. فرزندان معلول و از کارافتاده کلی به تشخیص مراجع پزشکی ذی‌ربط مشمول محدودیت سقف سنی مزبور نمی‌باشند.

با توجه به ماده واحده قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده مورخ ۱۱ /۴ /۱۳۹۲ به شماره ابلاغ ۷۷۹۱۱ از تاریخ لازم‌الاجراء شدن این قانون کلیه محدودیت‌های مقرر در قانون تنظیم خانواده و جمعیت مصوب ۲۶ / ۲ /۱۳۷۲ و اصلاحات آن و سایر قوانین که براساس تعداد فرزند برای والدین شاغل یا فرزندان آنان ایجاد شده‌است، لغو می‌شود فلذا قید حداکثر سه فرزند مذکور در این بند ملغی می‌گردد.

با توجه به بند ۳ ماده ۴۸ «قانون حمایت خانواده» مصوب ۱۳۹۱/۱۲/۰۱، قیود جدید این ماده راجع به پرداخت کمک هزینه اولاد الزامی است «فرزندان اناث در صورت نداشتن شغل یا شوهر و فرزندان ذکور تا سن بیست سالگی و بعد از آن منحصراً درصورتی که معلول از کار افتاده نیازمند باشند یا اشتغال به تحصیلات دانشگاهی داشته باشند حسب مورد از کمک هزینه اولاد، بیمه و مستمری بازماندگان یا حقوق وظیفه والدین خود برخوردار می‌گردند».

۵ ـ فوق‌العاده شغل برای مشاغل تخصصی، متناسب با سطح تخصص و مهارتها، پیچیدگی وظایف و مسؤولیتها و شرایط بازار کار با پیشنهاد سازمان و تصویب هیئت وزیران برای مشاغل تا سطح کاردانی حداکثر (۷۰۰) امتیاز و برای مشاغل همسطح کارشناسی حداکثر (۱۵۰۰) امتیاز و برای مشاغل بالاتر حداکثر (۲۰۰۰) امتیاز تعیین می‌گردد. این فوق‌العاده با رعایت تبصره این ماده قابل پرداخت می‌باشد.

۶ ـ فوق‌العاده کارایی و عملکرد در چهارچوب ضوابط این بند و تبصره این ماده قابل پرداخت می‌باشد:

الف ـ به حداکثر هفتاد درصد (۷۰٪) از کارمندان هر دستگاه براساس رتبه‌بندی نمرات ارزشیابی کارمندان، طبق عملکرد کارمندان و با توجه به امتیازی که از عواملی نظیر رضایت ارباب رجوع، رشد و ارتقاء، اثربخشی و کیفیت و سرعت در اتمام کار کسب می‌نمایند. براساس دستورالعملی که سازمان ابلاغ می‌نماید تا (۲۰٪) امتیازات مربوط به حقوق ثابت وی در مقاطع سه‌ماهه قابل پرداخت می‌باشد.

ب ـ میزان بهره‌مندی کارمندان هر دستگاه از سقف هفتاد (۷۰٪) درصد مذکور در این بند متناسب با میزان موفقیت در تحقق تکالیف قانونی و اجراء برنامه‌ها و ارزیابی عملکرد دستگاه که توسط سازمان و تصویب شورای عالی اداری در سه سطح متوسط، خوب و عالی‌رتبه‌بندی می‌گردند به ترتیب (۳۰٪، ۵۰٪ و ۷۰٪) تعیین می‌گردد.

ج ـ مقامات دستگاه‌های اجرائی مذکور در ماده (۷۱) متناسب با رتبه دستگاه ذی‌ربط مشمول دریافت این فوق‌العاده می‌باشند.

۷ ـ به منظور جبران هزینه سفر و مأموریت روزانه داخل و خارج از کشور، نوبت کاری، جابه جایی محل خدمت کارمندان با تشخیص دستگاه اجرائی، کسر صندوق و تضمین، مبالغی با پیشنهاد سازمان و تصویب هیئت وزیران به کارمندان پرداخت خواهد شد.

۸ ـ به کارمندانی که در خارج از کشور در پستهای سازمانی اشتغال دارند فوق‌العاده اشتغال خارج از کشور براساس ضوابطی که به پیشنهاد سازمان به تصویب هیئت وزیران می‌رسد پرداخت می‌گردد.

با توجه به تصویبنامه «تسری جداول شماره (۱)، (۲) و (۴) اصلاحی پیوست آیین نامه فوق العاده اشتغال خارج از کشور مستخدمان دولت جمهوری اسلامی ایران (مأمورین ثابت) به کلیه کارمندان مشمول بند (۸) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری» مصوب ۱۳۹۶/۰۴/۱۸، جداول شماره (۱)، (۲) و (۴) اصلاحی پیوست آیین‌نامه فوق‌العاده اشتغال خارج از کشور مستخدمان دولت جمهوری اسلامی ایران (مأمورین ثابت) موضوع تصویب‌نامه شماره ۱۳۴۸۲۱ /ت۵۰۹۸۰ مورخ ۱۶ /۱۰ /۱۳۹۴، به کلیه کارمندان مشمول این بند در سقف اعتبارات مصوب مربوط تسری می‌یابد.

با توجه به تصویب‌نامه شماره ۱۱۹۵۱۸/ت۵۸۰۰۸هـ مورخ ۱۳۹۹/۱۰/۲۰، (۱- کلیه دستگاه‌های اجرایی محل خدمت کارمندان مشمول بند (۸) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری - مصوب ۱۳۸۶- و تصویب‌نامه شماره ۴۵۶۷۲ /ت۵۳۷۷۲هـ مورخ ۲۰ /۴ /۱۳۹۶ و وزارت امورخارجه مکلف به کاهش ارقام مندرج در جدول شماره (۲) تصویب‌نامه شماره ۱۳۴۸۲۱ /ت۵۰۹۸۰هـ مورخ ۱۶ /۱۰ /۱۳۹۴ به شرح زیر هستند: الف - رؤسای نمایندگی‌های خارج از کشور (اعم از رؤسای سفارتخانه‌ها و سرکنسولگری‌ها): سی درصد (۳۰٪) کاهش. ب- سایر مأموران اعزام شده و در حال اعزام به خارج از کشور: بیست درصد (۲۰٪) کاهش. پ- فوق‌العاده مأموریت‌های موقت: بیست درصد (۲۰٪) کاهش. تبصره - کلیه مزایایی که به عنوان درصدی از جدول مذکور به هر یک از مأموران ثابت تعلق می‌گیرد، شامل کمک هزینه مسکن، درصد استحقاقی خانه‌های سازمانی، هزینه پذیرایی، فوق‌العاده سختی معیشت، فوق‌العاده استراتژیک و فوق‌العاده مدرک تحصیلی، متناسب با بندهای (الف) و (ب) کاهش می‌یابد)

با توجه به تصویب‌نامه شماره ۱۴۲۱۷۶ /ت۵۶۶۴۸هـ مورخ ۰۵ /۱۲ /۱۳۹۹ با در نظر گرفتن بند (۸) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری، مبالغ ریالی فوق‌العاده اشتغال خارج از کشور و مأمورین ثابت موضوع تصویب‌نامه‌های شماره ۲۹۹۲۰ /ت۴۶۱هـ مورخ ۹ /۱۰ /۱۳۷۱ و شماره ۱۳۴۸۲۱ /ت۵۰۹۸۰هـ مورخ ۱۶ /۱۰ /۱۳۹۴ و اصلاحات بعدی آن در محاسبه مالیات بر درآمد حقوق مأموران ثابت خارج از کشور بر اساس مأخذ محاسبه ارز پیش‌بینی شده در ماده (۳) تصویب‌نامه شماره ۲۹۹۲۰ /ت۴۶۱هـ مورخ ۹ /۱۰ /۱۳۷۱ به منظور حل و فصل اختلافات موجود ملاک می‌باشد.

این گونه کارمندان در مدتی که از فوق‌العاده اشتغال خارج از کشور استفاده می‌کنند دریافت دیگری به استثناء مواردی که به موجب قوانین خاص برای اشتغال در خارج از کشور به این گونه کارمندان تعلق می‌گیرد نخواهند داشت.

۹ـ درصورتی که بنا به درخواست دستگاه، کارمندان موظف به انجام خدماتی خارج از وقت اداری گردند براساس آئین‌نامه ای که با پیشنهاد سازمان به تصویب هیئت وزیران می‌رسد، می‌توان مبالغی تحت عنوان اضافه کار، حق التحقیق، حق‌التدریس، حق الترجمه و حق التألیف به آنها پرداخت نمود.

به استاد بند ۳ ماده واحده قانون "ارتقاء بهره وری کارکنان بالینی نظام سلامت " مصوب ۱۳۸۸/۰۱/۳۰ مشمولین ماده واحده قانون اخیرالذکر اجازه کار بیش از دوازده ساعت متوالی را ندارند و می‌توانند حداکثر معادل نصف ساعت کار موظف ماهانه، با توافق کارفرما اضافه کار انجام دهند.

مجموع مبالغ قابل پرداخت تحت عنوان اضافه کار و حق‌التدریس به هر یک از کارمندان نباید از حداکثر (۵۰٪) حقوق ثابت و فوق‌العاده‌های وی تجاوز نماید.

در هر دستگاه اجرائی حداکثر تا (۲۰٪) کارمندان آن دستگاه که به اقتضاء شغلی، اضافه کار بیشتری دارند از محدودیت سقف (۵۰٪) مستثنی می‌باشند.

۱۰ـ فوق‌العاده ویژه در موارد خاص با توجه به عواملی از قبیل بازار کار داخلی و بین‌المللی، ریسک پذیری، تأثیر اقتصادی فعالیتها در درآمد ملی، انجام فعالیت و وظایف تخصصی و ستادی و تحقیقاتی و حساسیت کار با پیشنهاد سازمان و تصویب هیئت وزیران امتیاز ویژه ای برای حداکثر (۲۵٪) از مشاغل، در برخی از دستگاه‌های اجرائی تا (۵۰٪) سقف امتیاز حقوق ثابت و فوق‌العاده‌های مستمر مذکور در این فصل در نظر گرفته خواهد شد.

با توجه به بند (۱)تصویبنامه در خصوص اجتناب دستگاه‌های اجرایی ملی و استانی و شرکت‌های دولتی از ایجاد هرگونه تعهد مازاد بر تخصیص‌های ابلاغی به منظور رعایت تعادل در منابع و مصارف بودجه عمومی دولت مصوب ۱۳۹۵/۰۷/۲۵، هرگونه افزایش در نظام پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان و فوق‌العاده‌ها (از جمله برقراری فوق‌العاده ویژه مشاغل تخصصی موضوع بند (۱۰) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری) و نیز استخدام‌های جدید بدون اطمینان از تأمین بار مالی آن و اخذ موافقت سازمان برنامه و بودجه کشور ممنوع است.

تبصره - پرداخت فوق‌العاده‌های مذکور در بندهای (۵) و (۶) این ماده در هر کدام از دستگاه‌های اجرائی، مشروط به اعمال اصلاحات ساختاری، نیروی انسانی، فنآوری و واگذاری امور به بخش غیردولتی (احکام مذکوردراین قانون) و استفاده ازمنابع حاصل از صرفه جویی‌های به عمل آمده، در سقف اعتبارات مصوب از سال ۱۳۸۷ امکانپذیر می‌باشد و این فوق‌العاده‌ها جزء دیون منظور نمی‌گردد. انجام اصلاحات مذکور در این تبصره باید به تأیید سازمان برسد.

مشاهده ماده قبلی

مشاهده ماده بعدی

نکات توضیحی تفسیری دکترین

به طور منطقی فوق العاده بدی آب و هوا بایستی جزء فوق العاده های مستمر قرار گیرد، ولی در قانون از آن به عنوان فوق العاده های مستمر یاد نشده است.[۱]

رویه قضایی

قانون تفسیر بند 4ماده 68قانون مدیریت خدمات کشوری - مصوب 1390/11/18مجلس شورای اسلامی

موضوع استفساریه:

آیا کارمندن زن شاغل و بازنشسته و وظیفه بگیر مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386/7/8که دارای همسر نبوده و یا همسر آنان معلول و یا ازکارآفتاده کلی می باشد و یا خود به تنهایی متکفل مخارج فرزندان هستند از مزایای کمک هزینه عائله مندی و اولاد موضوع بند 4ماده 68قانون مذکور نیز برخوردار می شوند یا خیر؟

نظر مجلس:

بلی، از مزایای کمک هزینه عائله مندی و آولاد نیز برخوردر می شوند.

تفسیر فوق در جلسه علنی روز سه شنبه مورخ هجدهم بهمن ماه یکهزار و سیصد و نود مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ 1390/12/3به تایید شورای نگهبان رسید.

رییس مجلس شورای اسلامی - علی لاریجانی

مواد مرتبط

منابع

  1. محمد امامی و کورش استوارسنگری. حقوق اداری جلد اول (سازمان های اداری کشور، استخدام کشوری با توجه به قانون مدیریت خدمات کشوری، مسئولیت مدنی). چاپ 15. میزان، 1391.  ,شماره فیش در پژوهشکده حقوق و قانون ایران: 3899504