ماده 106 آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی مصوب 1361

ماده ۱۰۶ آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی مصوب ۱۳۶۱: منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴ - لایحه بودجه کل کشور و یا چند دوازدهم و متمم و اصلاحیه های آن دو شوری است و ترتیب رسیدگی به شرح ذیل میباشد:

الف (منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴)– به منظور رسیدگی به لایحه بودجه کل کشور و ایجاد هماهنگی لازم بین کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی کمیسیونی مرکب از اعضاء ذیل تشکیل میگردد:

۱ (منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴)– کلیه اعضاء کمیسیون امور برنامه و بودجه.

۲ (منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴)– یک نفر از هر یک از کمیسیونهای مجلس به انتخاب همان کمیسیون ( به غیر از کمیسیونهای تدوین آیین نامه، تحقیق و قوانین قبل از انقلاب).

ب (منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴)– لایحه بودجه کل کشور یک شوری خواهد بود و ترتیب رسیدگی به شرح ذیل میباشد:

۱ (منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴)– نمایندگان مجلس از زمان تقدیم لایحه بودجه و پیوست ها توسط دولت و توزیع آن تا مدت ده روز میتوانند پیشنهادهای خود را به کمیسیونهای تخصصی مجلس تقدیم نمایند.

۲ (منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴)– کمیسیونهای تخصصی موظفند حداکثر تا ده روز پس از پایان مهلت اخذ پیشنهادهای نمایندگان، گزارش خود را به کمیسیون اصلی تقدیم نمایند.

تبصره ۱ (منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴)– در جلسه علنی تنها پیشنهادهایی که توسط نمایندگان و کمیسیونها در زمان مقرر دریافت و به چاپ رسیده است مشروط به عدم مغایرت با قانون برنامه قابل طرح میباشد.

۳ (منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴)– کمیسیون اصلی موظف است حداکثر ظرف مدت پانزده روز ضمن رسیدگی به گزارش کمیسیونهای تخصصی گزارش نهائی خود را تنظیم و به مجلس شورای اسلامی تقدیم نماید.

۴ (منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴)– در جلسه علنی پس از رسیدگی به کلیات بودجه و تصویب آن به پیشنهادهای مربوط به درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار بودجه عمومی دولت رسیدگی و سقف آن به تصویب خواهد رسید و پس از آن پیشنهادهای مربوط به تبصره ها و ردیف ها رسیدگی میگردد.

تبصره ۱ (منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴)– در جلسه علنی تنها پیشنهادهایی که توسط نمایندگان و کمیسیونها در زمان مقرر دریافت و به چاپ رسیده است مشروط به عدم مغایرت با قانون برنامه قابل طرح میباشد.

تبصره ۲ (منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴)– نحوه رسیدگی به چند دوازدهم، متمم و اصلاحیه های بودجه و سایر مواردی که در این ماده پیش بینی نشده است طبق مقررات معمول در آیین نامه خواهد بود.

تبصره ۳ (منسوخه ۱۹/۰۷/۱۳۷۴)–[این ماده اصلاحی] این قانون از زمان تصویب لازم الاجرا است.

الف (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– شور اول:

.۱ – نمایندگان مجلس از زمان تقدیم لایحه بودجه توسط دولت تا مدت پنج روز میتوانند پیشنهادهای درآمدی و حداکثر تا سه روز پس از تصویب شور اول در مجلس، دیگر پیشنهادهای خود را کتبا به کمیسیونهای تخصصی و رونوشتی از آن را به کمیسیون برنامه و بودجه تحویل نمایند.

.۲ (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– کمیسیون های تخصصی موظفند حداکثر پس از دو هفته از تاریخ ارجاع لایحه به کمیسیون ضمن بررسی پیشنهادهای نمایندگان، گزارش خود را در زمینه درآمدهای مربوط به بخش خود به کمیسیون برنامه و بودجه تقدیم نمایند.

.۳ – کمیسیون مشترک برنامه و بودجه و امور اقتصادی و دارائی و تعاون در شور اول درآمدهای مالیاتی، نفت، سایر درآمدها و درآمدهای اختصاصی را بررسی نموده و پیشنهادهای کمیسیونهای تخصصی را مورد توجه قرار می دهد. در صورت وجود اختلاف نظر با کمیسیون تخصصی موضوع باحضور و حق رأی اعضاء کمیسیون مربوطه مجددا بررسی و تصمیم نهایی اتخاذ میگردد.

تبصره ۱ (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– در هنگام رأی گیری اعضاء کمیسیون تخصصی و کمیسیون برنامه و بودجه حق رأی خواهند داشت.

تبصره ۲ (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– کمیسیون مشترک برنامه و بودجه و امور اقتصادی و دارائی و تعاون موظفند حداکثرظرف مدت یک ماه از تاریخ تقدیم بودجه، گزارش شور اول به انضمام قسمت درآمدها را جهت بررسی به مجلس تقدیم نمایند.

.۴ – در شور اول پس از بحث در کلیات بودجه و تصویب آن، بحث در مورد درآمدها ( نفت، مالیات،درآمدهای اختصاصی و سایر درآمدها) انجام خواهد شد.

.۵ – در بررسی هر قسمت از درآمدها ابتدا پیشنهادهای چاپ شده کمیسیون های تخصصی و

سپس پیشنهادهای جامع نمایندگان مطرح خواهد شد و نهایتا پیشنهاد کمیسیون مشترک برنامه و بودجه و امور اقتصادی و دارائی و تعاون با تلفیق پیشنهادهای مصوب به رأی گذارده خواهد شد.

تبصره ۱ (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– پیشنهادهای کمیسیونهای تخصصی و نمایندگان بایستی همراه با گزارش کلیات بودجه توسط اداره کل قوانین تکثیر و توزیع گردد.

تبصره ۲ (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– در بررسی پیشنهادها، مطابق معمول شور دوم عمل میگردد.

ب (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– شور دوم:

.۱ – درآمدهای مصوب در شور اول غیر قابل تغییر بوده و هزینه ها بایستی حداکثر در سقف درآمدها تعیین گردد.

۲(منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– کمیسیون برنامه و بودجه پس از تعیین سقفهای درآمدی در شور اول موظف است سهم هر بخش را بر اساس منطق برنامه تعیین و همراه سیاستهای بودجه به کمیسیونهای تخصصی ابلاغ نماید. کمیسیونهای تخصصی بایستی ضمن بررسی پیشنهادهای نمایندگان حداکثر ظرف یک هفته گزارش خود را به کمیسیون برنامه و بودجه ارائه نمایند.

تبصره ۱ (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– ایجاد و یا حذف هر گونه ردیف با پیشنهاد کمیسیون تخصصی مربوطه خواهد بود.

تبصره ۲ (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– نمایندگان پیشنهاددهنده در صورتیکه پیشنهادهایشان در کمیسیون تخصصی تصویب

نشده باشد میتوانند پیشنهاد خود را در جلسه علنی مطرح نمایند.

۳(منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– کمیسیون برنامه و بودجه حداکثر یک هفته پس از تصویب شور اول نسبت به تشکیل کمیسیون مشترک با کمیسیونهای تخصصی بر اساس جدول زمانی اعلام شده اقدام نموده و نسبت به بررسی پیشنهادها و اخذ رأی اقدام می نماید. مدت زمان تشکیل کمیسیونهای مشترک حداکثر ده روز خواهد بود.

۴ (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– کمیسیون برنامه و بودجه پس از تشکیل آخرین جلسه کمیسیون مشترک حداکثر ظرف یک هفته نسبت به تنظیم مصوبات کمیسیونهای مشترک اقدام و گزارش نهائی را تقدیم مجلس می نماید.

تبصره (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– تنظیم نهائی گزارش در حد تراز نهائی درآمدها و هزینه ها و هماهنگی مصوبات با قانون

برنامه ( موضوع ماده ۱۱۳) مجاز می باشد.

۵ (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– در شور دوم، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه در مجلس مطرح میگردد و پیشنهاد جدید پذیرفته نمی شود، و به ترتیب به پیشنهادهای چاپی در مورد ماده واحده و تبصره ها و ردیف هارسیدگی میگردد.پیشنهادهای کمیسیونهای تخصصی و نمایندگان به ترتیب پیشنهاد جامعتر به تشخیص هیأت رئیسه از بین پیشنهادهای چاپ شده مطرح خواهد شد.

تبصره (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– آن تعداد از پیشنهادهای نمایندگان که در کمیسیونهای تخصصی بتصویب نرسیده باشد همراه با گزارش کمیسیونهای تخصصی و به کمیسیون برنامه و بودجه بایستی توسط اداره کل قوانین چاپ و همزمان با گزارش شور دوم کمیسیون برنامه و بودجه در بین نمایندگان توزیع گردد.

۶ (منسوخه ۲۳/۰۹/۱۳۷۲)– در بررسی پیشنهادها مدت توضیح توسط پیشنهاددهنده، مخالف، موافق، مخبر کمیسیون برنامه و بودجه و نماینده دولت هر کدام پنج دقیقه خواهد بود.

تبصره (منسوخه ۰۳/۱۰/۱۳۷۰)– کمیسیون برنامه و بودجه مکلف است به منظور بررسی پیشنهادات کمیسیونهای تخصصی مربوطه، جلسات مشترکی را حسب مورد با آنهاتشکیل دهد، اعضاء کمیسیونهای تخصصی مربوطه در جلسات مشترک فوق دارای حق رأی خواهند بود، لکن مسوولیت رسیدگی، هماهنگی، تلفیق نهائی بودجه و گزارش بودجه به مجلس و دفاع از آن در مجلس همچنان به عهده کمیسیون برنامه و بودجه بعنوان کمیسیون اصلی خواهد بود. درصورتیکه کمیسیونهای تخصصی پیشنهاد افزایش سقف اعتبارات جاری و عمرانی را بدهند در صورت پذیرش کمیسیون برنامه و بودجه مورد تصویب قرار میگیرد.