نظریه شماره 7/99/407 مورخ 1399/04/15 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره منظور از جرایم غیر مختلف

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/99/407
شماره نظریه۷/۹۹/۴۰۷
شماره پرونده۹۹-۱۸۶/۲-۴۰۷ک
تاریخ نظریه۱۳۹۹/۰۴/۱۵
موضوع نظریهقانون مجازات اسلامی
محور نظریهتعدد جرم

چکیده نظریه شماره 7/99/407 مورخ 1399/04/15 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره منظور از جرایم غیر مختلف: ارتکاب یک جرم خاص به صورت متعدد؛ شروع، معاونت و مباشرت در یک جرم؛ رفتارهای متعدد مجرمانه که موضوع آن ها واحد است؛جرایمی که به رغم تعدد عنصر قانونی و متفاوت بودن مجازات ها، تحت عنوان جرم واحد شناخته می شوند؛

استعلام

۱۲ و ۲۷- سؤال: منظور از جرایم غیر مختلف در ماده ۱۲ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب ۱۳۹۹ (ماده ۱۳۴ اصلاحی قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ ) چیست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱۲ و ۲۷- در موارد زیر جرایم غیر مختلف محسوب می شوند:

۱- ارتکاب یک جرم خاص به صورت متعدد؛ مانند ارتکاب متعدد سرقت های منطبق با یک ماده مشخص.

۲- جرایمی که به رغم تعدد عنصر قانونی و متفاوت بودن مجازات ها، تحت عنوان جرم واحد شناخته می شوند؛ مانند سرقت های متعدد، جعل اسناد مختلف، صدور چک بلامحل به هر شیوه که در قانون مقرر شده است.

۳- رفتارهای متعدد مجرمانه که موضوع آن ها واحد است؛ مانند حمل، نگهداری، فروش، صادرات، واردات و ساخت مواد مخدر از نوع واحد، مشروبات الکلی، تجهیزات دریافت از ماهواره و اسلحه و مهمات از نوع واحد.

۴- دو یا چند رفتار مجرمانه که در یک ماده قانونی ذکر و برای آن ها مجازات پیش بینی شده است.

۵- ارتکاب جرایمی که مجازات جرم دیگر درباره آن ها مقرر شده است یا طبق قانون جرم دیگری محسوب می شود؛ مانند کلاهبرداری و جرایمی که مجازات کلاهبرداری درباره آن ها مقرر شده است و یا طبق قانون کلاهبرداری محسوب می شود.

۶- شروع، معاونت و مباشرت در یک جرم.

ضمنا در مواردی که به موجب نص خاص یا رأی وحدت رویه دیوان عالی کشور از قبیل رأی شماره ۶۲۴ مورخ ۱۸/۱/۱۳۷۷ هیأت عمومی دیوان عالی کشور (جعل و استفاده از سند مجعول) بر خلاف ضوابط و معیارهای فوق احکام خاصی مقرر شده باشد به همان ترتیب عمل می شود.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته