ماده 39 قانون ثبت احوال
ماده 39 قانون ثبت احوال: به منظور ثبت مشخصات ساکنان شهرها و روستاها از تاریخ اجرای این قانون ظرف مدتی که از طرف دولت تعیین و اعلام خواهد شد سرپرست هر خانوار موظف است نشانی محل یا محل های سکونت اعم از ملکی یا استیجاری را همراه با مشخصات خود و کلیه افرادی که با او زندگی میکنند به کلانتری یا شهربانی یا ژاندارمری محل سکونت خود (حسب مورد) کتباً اعلام و رسید دریافت دارند. افرادی که به صورت انفرادی یا جمعی زندگی میکنند نیز مشمول این مقررات خواهند بود. هرگاه محل سکونت افراد تغییر یابد سرپرست خانوار یا کسانی که به صورت انفرادی یا جمعی زندگی میکنند مکلفند حداکثر ظرف پانزده روز مراتب را به کلانتری یا شهربانی یا ژاندارمری محل (حسب مورد) اعلام کنند.
کلیه موجرین اعم از مالک و نماینده او نیز موظفند پس از عقد اجاره اعم از رسمی یا غیر رسمی مشخصات مستأجر یا مستأجرین خود را حداکثر ظرف ۴۸ ساعت به کلانتری یا شهربانی یا ژاندارمری محل مورد اجاره ( حسب مورد) اعلام دارند.
متخلفین از مقررات فوق یا کسانی که اعلام خلاف واقع نمایند برای مرتبه اول به جزای نقدی از پنج هزار و یک ریال تا سی هزار ریال محکوم میگردند. در صورت تکرار به حداکثر جزای نقدی مذکور محکوم خواهند شد. در صورت احراز سوء نیت به حبس جنحهای تا سه سال محکوم میشوند مجازات موجرین در صورت تکرار جرم در هر حال حبس جنحهای تا سه سال خواهد بود در مورد اماکنی که قبل از اجرای این قانون به اجاره واگذار شدهاند موجرین برای اطلاع مراتب به مراجع مربوط سه ماه مهلت خواهند داشت.
تبصره ۱ – در صورتی که مستأجر از مقدمین علیه امنیت کشور شناخته شود موجر یا نماینده او که مقامات انتظامی یا امنیتی را ظرف مهلت مقرر مطلع نکرده باشد به عنوان شریک جرم قابل تعقیب خواهد بود.
تبصره ۲ – مسئولان اماکن عمومی در مورد واردین و ساکنان محل خود و مسئولان مؤسسات و اشخاص حقوقی در مورد کسانی که در این محل ها سکونت دارند مکلفند به ترتیب مقرر در مورد موجرین مراتب را با مشخصات افراد به مراجع مربوط اطلاع دهند. متخلفان از مقررات این تبصره نیز مشمول مجازات مقرر درباره موجرین خواهند بود.
تبصره ۳ – طرز اعلام نشانی محل سکونت و مشخصات ساکنین و تعیین سرپرست یا مسئول خانوار و مسئولان اماکن عمومی و مؤسسات و اشخاص حقوقی و چگونگی تنظیم دفاتر و ثبت و حذف نام و مشخصات اشخاص در محل های سکونت جدید و قدیم و شماره ترتیب ثبت ساختمانهای مسکونی در دفاتر و سایر مسائل مربوط به موجب آییننامه اجرایی این ماده که به تصویب وزارت خانههای کشور و دادگستری خواهد رسید معین میشود.
پیشینه
ماده 39 قانون ثبت احوال مصوب 1355 به موجب لایحه قانونی الغای قوانین: متحد الشکل نمودن البسه اتباع ایران در داخله مملکت، تشدید مجازات اشخاص بد سابقه و شرور، شکاربان های شکارگاه ها و قرق های سلطنتی، حفظ و گسترش فضای سبز و جلوگیری از قطع بی رویه درخت و ماده 39 قانون ثبت احوال ملغی اعلام شده است.[۱]
نکات توصیفی هوش مصنوعی ماده 39 قانون ثبت احوال
محتوای مندرج در این قسمت توسط هوش مصنوعی تولید شده است. |
- سرپرست هر خانوار موظف است نشانی محل سکونت را به کلانتری یا شهربانی یا ژاندارمری اعلام کند.
- اعلام نشانی محل سکونت شامل افراد ساکن در ملک و همچنین افرادی که بهصورت انفرادی یا جمعی زندگی میکنند نیز میشود.
- تغییر محل سکونت باید حداکثر ظرف ۱۵ روز به مراجع مربوط اطلاع داده شود.
- موجرین باید مشخصات مستأجر را حداکثر ظرف ۴۸ ساعت ثبت و اعلام کنند.
- عدم رعایت مقررات یا اعلام نشانی نادرست، جریمه نقدی از ۵,۰۰۰ ریال تا ۳۰,۰۰۰ ریال دارد.
- تکرار تخلف منجر به اعمال حداکثر جریمه نقدی میشود.
- اثبات سوءنیت فرد متخلف میتواند منجر به حبس جنحهای تا سه سال شود.
- تکرار تخلف توسط موجرین در هر حال میتواند منجر به حبس جنحهای تا سه سال شود.
- اماکن اجارهای قبل از اجرای قانون، سه ماه مهلت دارند تا اطلاعات را اعلام کنند.
- در صورت شناخت مستأجر بهعنوان مقدمة علیه امنیت کشور و عدم گزارش موجر، وی شریک جرم محسوب میشود.
- مسئولان اماکن عمومی و مؤسسات در مورد ساکنان باید اطلاعات را بهمراجع مربوط اطلاع دهند و در صورت تخلف مشمول مجازات موجرین خواهند شد.
- مقررات اجرایی شامل جزئیات اعلام نشانی، ثبت و حذف نام و مشخصات و سایر موارد بهموجب آییننامهای که به تصویب وزارتخانههای کشور و دادگستری خواهد رسید، تعیین میگردد.
منابع
- ↑ محمد درویش زاده و محمد درویش زاده. قانون ثبت احوال در نظم حقوقی کنونی. چاپ 1. داد و دانش، 1397. ,شماره فیش در پژوهشکده حقوق و قانون ایران: 6445468