رای دادگاه درباره اصل تبرعی بودن استفاده زوج از اموال همسر در زندگی مشترک (دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۰۲۷۰۱۰۱۲۱۴): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات رای دادگاه تجدیدنظر (حقوقی)|شماره دادنامه=۹۱۰۹۹۷۰۲۷۰۱۰۱۲۱۴|تاریخ دادنامه=۱۳۹۱/۱۰/۱۳|نوع رأی=رأی شعبه|تاریخ شعبه=شعبه ۵۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران|قاضی=متولی{{سخ}}اهوارکی{{سخ}}رمضانی|موضوع=اصل تبرعی بودن استفاده زوج از اموال هم...» ایجاد کرد)
 
(لینک کردن برخی عبارات و مواد و افزودن جستارهای وابسته)
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات رای دادگاه تجدیدنظر (حقوقی)|شماره دادنامه=۹۱۰۹۹۷۰۲۷۰۱۰۱۲۱۴|تاریخ دادنامه=۱۳۹۱/۱۰/۱۳|نوع رأی=رأی شعبه|تاریخ شعبه=شعبه ۵۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران|قاضی=متولی{{سخ}}اهوارکی{{سخ}}رمضانی|موضوع=اصل تبرعی بودن استفاده زوج از اموال همسر در زندگی مشترک}}'''چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره اصل تبرعی بودن استفاده زوج از اموال همسر در زندگی مشترک''': در زندگی زناشویی اصل بر تبرعی بودن استفاده زوجه از اموال همسر است.  
{{جعبه اطلاعات رای دادگاه تجدیدنظر (حقوقی)|شماره دادنامه=۹۱۰۹۹۷۰۲۷۰۱۰۱۲۱۴|تاریخ دادنامه=۱۳۹۱/۱۰/۱۳|نوع رأی=رأی شعبه|تاریخ شعبه=شعبه ۵۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران|قاضی=متولی{{سخ}}اهوارکی{{سخ}}رمضانی|موضوع=اصل تبرعی بودن استفاده زوج از اموال همسر در زندگی مشترک}}'''چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره اصل تبرعی بودن استفاده زوج از اموال همسر در زندگی مشترک''': در زندگی زناشویی اصل بر [[تبرع|تبرعی]] بودن استفاده زوجه از اموال همسر است.  


== رأی دادگاه بدوی ==
== رأی دادگاه بدوی ==


در خصوص دعوی ع.ط. به وکالت از ن.ش. به طرفیت ه.ش. به خواسته مطالبه اجرت المثل یک واحد آپارتمان از تاریخ ۱/۵/۷۶ لغایت ۱/۳/۱۳۸۹ به مدت ۱۵۴ ماه با جلب نظر کارشناس و پرداخت هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل. با توجه به شرح دادخواست تقدیمی و مستندات ابرازی از سوی وکیل خواهان و نظر به نتیجه تحقیقات و بررسی های به عمل آمده که مبین محق بودن خواهان نسبت به مطالبه اجرت المثل موضوع خواسته می باشد و با عنایت به حصول شرایط قانونی موضوع به کارشناسی ارجاع و کارشناس منتخب در نظریه مثبوت به شماره ۸۸۸ ۳۰/۵/۱۳۹۰ میزان اجرت المثل مورد مطالبه وکیل خواهان را از تاریخ ۱/۵/۷۶ لغایت ۱/۳/۱۳۸۹ به مدت ۱۵۴ ماه به تفکیک هر سال جمعا به مبلغ ۰۰۰/۲۰۰/۴۱۰ ریال تعیین و اعلام نموده که این نظریه به طرفین ابلاغ و مصون از اعتراض باقی مانده، و با توجه به اینکه با اوضاع و احوال تحقق قضیه نیز مغایرتی ندارد و دفاعیات خوانده و وکیلش را نیز به شرح صورت جلسات دادگاه به لحاظ اینکه متکی به ادله متقن نبوده مؤثر در دعوا ندانسته، لذا دادگاه دعوی وکیل خواهان را محمول بر صحت و ثابت تشخیص و به استناد مواد ۱۹۸ و ۵۱۵ و ۵۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی، حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ ۰۰۰/۲۰۰/۴۱۰ ریال بابت اجرت المثل مورد مطالبه وکیل خواهان از تاریخ ۱/۵/۷۶ لغایت ۱/۳/۱۳۸۹ به مدت ۱۵۴ ماه به عنوان اصل خواسته و مبلغ ۰۰۰/۲۰۴/۸ ریال هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل طبق تعرفه در حق خواهان صادر و اعلام می گردد. رأی صادره حضوری است و ظرف مهلت ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه های تجدیدنظر استان تهران می باشد.  
در خصوص دعوی ع.ط. به [[وکالت]] از ن.ش. به طرفیت ه.ش. به [[خواسته]] مطالبه [[اجرت المثل]] یک واحد آپارتمان از تاریخ ۱/۵/۷۶ لغایت ۱/۳/۱۳۸۹ به مدت ۱۵۴ ماه با جلب نظر [[کارشناس رسمی دادگستری|کارشناس]] و پرداخت هزینه [[دادرسی]] و [[حق‌الوکاله|حق الوکاله]] [[وکیل]]. با توجه به شرح [[دادخواست]] تقدیمی و مستندات ابرازی از سوی وکیل [[خواهان]] و نظر به نتیجه تحقیقات و بررسی های به عمل آمده که مبین محق بودن خواهان نسبت به مطالبه اجرت المثل موضوع خواسته می باشد و با عنایت به حصول شرایط قانونی موضوع به کارشناسی ارجاع و کارشناس منتخب در نظریه مثبوت به شماره ۸۸۸ ۳۰/۵/۱۳۹۰ میزان اجرت المثل مورد مطالبه وکیل خواهان را از تاریخ ۱/۵/۷۶ لغایت ۱/۳/۱۳۸۹ به مدت ۱۵۴ ماه به تفکیک هر سال جمعا به مبلغ ۰۰۰/۲۰۰/۴۱۰ ریال تعیین و اعلام نموده که این نظریه به طرفین ابلاغ و مصون از اعتراض باقی مانده، و با توجه به اینکه با اوضاع و احوال تحقق قضیه نیز مغایرتی ندارد و دفاعیات [[خوانده]] و وکیلش را نیز به شرح صورت جلسات دادگاه به لحاظ اینکه متکی به ادله متقن نبوده مؤثر در دعوا ندانسته، لذا دادگاه دعوی وکیل خواهان را محمول بر صحت و ثابت تشخیص و به استناد مواد [[ماده ۱۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی|۱۹۸]] و [[ماده ۵۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی|۵۱۵]] و [[ماده ۵۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی|۵۱۹]] قانون آیین دادرسی مدنی، حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ ۰۰۰/۲۰۰/۴۱۰ ریال بابت اجرت المثل مورد مطالبه وکیل خواهان از تاریخ ۱/۵/۷۶ لغایت ۱/۳/۱۳۸۹ به مدت ۱۵۴ ماه به عنوان اصل خواسته و مبلغ ۰۰۰/۲۰۴/۸ ریال هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل طبق تعرفه در حق خواهان صادر و اعلام می گردد. [[رای دادگاه|رأی]] صادره حضوری است و ظرف مهلت ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل [[تجدیدنظر خواهی|تجدیدنظرخواهی]] در [[دادگاه تجدیدنظر|دادگاه های تجدیدنظر]] استان تهران می باشد.  


رئیس شعبه ۸۴ دادگاه عمومی حقوقی تهران متولی  
رئیس شعبه ۸۴ دادگاه عمومی حقوقی تهران متولی  
خط ۹: خط ۹:
= رأی دادگاه تجدیدنظر استان =
= رأی دادگاه تجدیدنظر استان =


در این پرونده آقای ح.خ. به وکالت از آقای ه.ش. به طرفیت خانم ن.ش. از دادنامه شماره ۰۰۴۹۴ مورخ ۲۹/۶/۹۰ شعبه ۸۴ دادگاه عمومی حقوقی تهران تجدیدنظرخواهی کرده است. به موجب دادنامه موصوف دعوای تجدیدنظرخوانده به خواسته مطالبه اجرت المثل یک واحد آپارتمان از تاریخ ۱/۵/۷۶ لغایت ۱/۳/۱۳۸۹ به مدت ۱۵۴ ماه محمول بر صحت تشخیص و حکم به محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت مبلغ ۰۰۰/۲۰۰/۴۱۰ ریال بابت اصل خواسته و خسارات دادرسی صادر شده است. دادگاه با توجه به بررسی اوراق و مستندات پرونده و تشکیل جلسه دادرسی و استماع اظهارات حاضرین در جلسه، دادنامه تجدیدنظرخواسته مخدوش و مقتضی نقض است، زیرا در زندگی زناشویی اصل بر تبرعی بودن استفاده زوجین از اموال همسر خود می باشد، ضمن این که فرزند مشترک طرفین در جلسه دادرسی این دادگاه به تبرعی بودن سکونت پدر (تجدیدنظرخواه) در منزل مادرش (تجدیدنظرخوانده) اذعان داشته و اظهارکرده است هیچ گاه صحبتی از گرفتن اجرت المثل نبوده و برعکس انتفاع تجدیدنظرخواه از ملک تجدیدنظرخوانده مانند سایر همسران مجانی بوده است. از این رو عدم قصد تبرع طرفین در استفاده از ملک تجدیدنظرخوانده محرز نمی باشد. درخواست تجدیدنظر با بند ج ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی انطباق دارد، لذا به استناد ماده ۳۵۸ قانون مرقوم و رعایت ماده ۱۹۷ همان قانون و وحدت ملاک تبصره الحاقی ۹/۵/۸۱ ماده ۳۳۶ قانون مدنی، ضمن نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته، حکم به بی حقی خواهان بدوی (تجدیدنظرخوانده) صادر و اعلام می شود. این رأی قطعی است.  
در این پرونده آقای ح.خ. به وکالت از آقای ه.ش. به طرفیت خانم ن.ش. از دادنامه شماره ۰۰۴۹۴ مورخ ۲۹/۶/۹۰ شعبه ۸۴ [[دادگاه عمومی حقوقی]] تهران تجدیدنظرخواهی کرده است. به موجب [[دادنامه]] موصوف دعوای تجدیدنظرخوانده به خواسته مطالبه اجرت المثل یک واحد آپارتمان از تاریخ ۱/۵/۷۶ لغایت ۱/۳/۱۳۸۹ به مدت ۱۵۴ ماه محمول بر صحت تشخیص و حکم به محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت مبلغ ۰۰۰/۲۰۰/۴۱۰ ریال بابت اصل خواسته و [[خسارت|خسارات]] دادرسی صادر شده است. دادگاه با توجه به بررسی اوراق و مستندات پرونده و تشکیل جلسه دادرسی و استماع اظهارات حاضرین در جلسه، دادنامه تجدیدنظرخواسته مخدوش و مقتضی نقض است، زیرا در زندگی زناشویی اصل بر تبرعی بودن استفاده زوجین از اموال همسر خود می باشد، ضمن این که فرزند مشترک طرفین در جلسه دادرسی این دادگاه به تبرعی بودن سکونت پدر (تجدیدنظرخواه) در منزل مادرش (تجدیدنظرخوانده) اذعان داشته و اظهارکرده است هیچ گاه صحبتی از گرفتن اجرت المثل نبوده و برعکس [[انتفاع]] تجدیدنظرخواه از ملک تجدیدنظرخوانده مانند سایر همسران مجانی بوده است. از این رو عدم قصد تبرع طرفین در استفاده از ملک تجدیدنظرخوانده محرز نمی باشد. درخواست تجدیدنظر با بند ج [[ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی]] انطباق دارد، لذا به استناد [[ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده ۳۵۸ قانون مرقوم]] و رعایت [[ماده ۱۹۷ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده ۱۹۷ همان قانون]] و وحدت ملاک تبصره الحاقی ۹/۵/۸۱ [[ماده ۳۳۶ قانون مدنی]]، ضمن نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته، حکم به بی حقی خواهان بدوی (تجدیدنظرخوانده) صادر و اعلام می شود. این [[رأی قطعی]] است.  


رئیس شعبه ۵۶ دادگاه تجدیدنظراستان تهران مستشار دادگاه  
رئیس شعبه ۵۶ دادگاه تجدیدنظراستان تهران مستشار دادگاه  
خط ۱۵: خط ۱۵:
اهوارکی - رمضانی  
اهوارکی - رمضانی  


= مواد مرتبط =
* [[ماده ۳۳۶ قانون مدنی|ماده 336 قانون مدنی]]
* [[ماده ۱۹۷ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده ۱۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده ۵۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 515 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده ۵۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی|ماده 519 قانون آیین دادرسی مدنی]]
= جستارهای وابسته =
[[اجرت المثل]]
[[تبرع]]
[[رده:آراء و دادنامه های حقوقی صادره از دادگاه در سال ۱۳۹۱]]
[[رده:آراء و دادنامه های حقوقی صادره از دادگاه در سال ۱۳۹۱]]

نسخهٔ ‏۲۸ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۵:۵۹

رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۱۰۹۹۷۰۲۷۰۱۰۱۲۱۴
تاریخ دادنامه۱۳۹۱/۱۰/۱۳
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعاصل تبرعی بودن استفاده زوج از اموال همسر در زندگی مشترک
قاضیمتولی
اهوارکی
رمضانی

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره اصل تبرعی بودن استفاده زوج از اموال همسر در زندگی مشترک: در زندگی زناشویی اصل بر تبرعی بودن استفاده زوجه از اموال همسر است.

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دعوی ع.ط. به وکالت از ن.ش. به طرفیت ه.ش. به خواسته مطالبه اجرت المثل یک واحد آپارتمان از تاریخ ۱/۵/۷۶ لغایت ۱/۳/۱۳۸۹ به مدت ۱۵۴ ماه با جلب نظر کارشناس و پرداخت هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل. با توجه به شرح دادخواست تقدیمی و مستندات ابرازی از سوی وکیل خواهان و نظر به نتیجه تحقیقات و بررسی های به عمل آمده که مبین محق بودن خواهان نسبت به مطالبه اجرت المثل موضوع خواسته می باشد و با عنایت به حصول شرایط قانونی موضوع به کارشناسی ارجاع و کارشناس منتخب در نظریه مثبوت به شماره ۸۸۸ ۳۰/۵/۱۳۹۰ میزان اجرت المثل مورد مطالبه وکیل خواهان را از تاریخ ۱/۵/۷۶ لغایت ۱/۳/۱۳۸۹ به مدت ۱۵۴ ماه به تفکیک هر سال جمعا به مبلغ ۰۰۰/۲۰۰/۴۱۰ ریال تعیین و اعلام نموده که این نظریه به طرفین ابلاغ و مصون از اعتراض باقی مانده، و با توجه به اینکه با اوضاع و احوال تحقق قضیه نیز مغایرتی ندارد و دفاعیات خوانده و وکیلش را نیز به شرح صورت جلسات دادگاه به لحاظ اینکه متکی به ادله متقن نبوده مؤثر در دعوا ندانسته، لذا دادگاه دعوی وکیل خواهان را محمول بر صحت و ثابت تشخیص و به استناد مواد ۱۹۸ و ۵۱۵ و ۵۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی، حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ ۰۰۰/۲۰۰/۴۱۰ ریال بابت اجرت المثل مورد مطالبه وکیل خواهان از تاریخ ۱/۵/۷۶ لغایت ۱/۳/۱۳۸۹ به مدت ۱۵۴ ماه به عنوان اصل خواسته و مبلغ ۰۰۰/۲۰۴/۸ ریال هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل طبق تعرفه در حق خواهان صادر و اعلام می گردد. رأی صادره حضوری است و ظرف مهلت ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه های تجدیدنظر استان تهران می باشد.

رئیس شعبه ۸۴ دادگاه عمومی حقوقی تهران متولی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در این پرونده آقای ح.خ. به وکالت از آقای ه.ش. به طرفیت خانم ن.ش. از دادنامه شماره ۰۰۴۹۴ مورخ ۲۹/۶/۹۰ شعبه ۸۴ دادگاه عمومی حقوقی تهران تجدیدنظرخواهی کرده است. به موجب دادنامه موصوف دعوای تجدیدنظرخوانده به خواسته مطالبه اجرت المثل یک واحد آپارتمان از تاریخ ۱/۵/۷۶ لغایت ۱/۳/۱۳۸۹ به مدت ۱۵۴ ماه محمول بر صحت تشخیص و حکم به محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت مبلغ ۰۰۰/۲۰۰/۴۱۰ ریال بابت اصل خواسته و خسارات دادرسی صادر شده است. دادگاه با توجه به بررسی اوراق و مستندات پرونده و تشکیل جلسه دادرسی و استماع اظهارات حاضرین در جلسه، دادنامه تجدیدنظرخواسته مخدوش و مقتضی نقض است، زیرا در زندگی زناشویی اصل بر تبرعی بودن استفاده زوجین از اموال همسر خود می باشد، ضمن این که فرزند مشترک طرفین در جلسه دادرسی این دادگاه به تبرعی بودن سکونت پدر (تجدیدنظرخواه) در منزل مادرش (تجدیدنظرخوانده) اذعان داشته و اظهارکرده است هیچ گاه صحبتی از گرفتن اجرت المثل نبوده و برعکس انتفاع تجدیدنظرخواه از ملک تجدیدنظرخوانده مانند سایر همسران مجانی بوده است. از این رو عدم قصد تبرع طرفین در استفاده از ملک تجدیدنظرخوانده محرز نمی باشد. درخواست تجدیدنظر با بند ج ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی انطباق دارد، لذا به استناد ماده ۳۵۸ قانون مرقوم و رعایت ماده ۱۹۷ همان قانون و وحدت ملاک تبصره الحاقی ۹/۵/۸۱ ماده ۳۳۶ قانون مدنی، ضمن نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته، حکم به بی حقی خواهان بدوی (تجدیدنظرخوانده) صادر و اعلام می شود. این رأی قطعی است.

رئیس شعبه ۵۶ دادگاه تجدیدنظراستان تهران مستشار دادگاه

اهوارکی - رمضانی

مواد مرتبط

جستارهای وابسته

اجرت المثل

تبرع