مسئولیت ناشی از قصور و تقصیر بیمه‌گر در صدور بیمه‌نامه در قانون بیمه اجباری مصوب 1395: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''مسئولیت ناشی از قصور و تقصیر بیمه‌گر در صدور بیمه‌نامه در قانون بیمه اجباری مصوب 1395''' نام مقاله ای از حمید افکار و رضا معبودی نیشابوری بوده که در شماره چهارم دوره پانزدهم (دی 1402) مجله علمی مطالعات حقوقی منتشر شده است. == چکیده == بقای م...» ایجاد کرد)
 
(+ 8 categories using HotCat)
 
خط ۴۳: خط ۴۳:
* [[ماده 9 آیین نامه اجرایی ماده 3 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه]]
* [[ماده 9 آیین نامه اجرایی ماده 3 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه]]
* [[ماده ۳ قانون مسئولیت مدنی|ماده 3 قانون مسئولیت مدنی]]
* [[ماده ۳ قانون مسئولیت مدنی|ماده 3 قانون مسئولیت مدنی]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1402]]
[[رده:مقالات مجله علمی مطالعات حقوقی]]
[[رده:مقالات شماره چهارم دوره پانزدهم مجله علمی مطالعات حقوقی]]
[[رده:مقالات حمید افکار]]
[[رده:مقالات رضا معبودی نیشابوری]]
[[رده:مواد قرمز]]
[[رده:مقالات حقوق خصوصی]]
[[رده:مسئولیت مدنی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۵ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۵۷

مسئولیت ناشی از قصور و تقصیر بیمه‌گر در صدور بیمه‌نامه در قانون بیمه اجباری مصوب 1395 نام مقاله ای از حمید افکار و رضا معبودی نیشابوری بوده که در شماره چهارم دوره پانزدهم (دی 1402) مجله علمی مطالعات حقوقی منتشر شده است.

چکیده

بقای مسئولیت بیمه‌گر در فرض تخلف در صدور بیمه‌نامه یکی از احکام جدید در قانون بیمه اجباری مصوب 1395 است که علی‌رغم بیان یک قاعده عمومی، به نتیجه‌ای خلاف قاعده نیز در برخی صور می‌توان دست یافت. حمایت از زیان‌دیده و ایجاد رویه واحد قضایی ایجاب می‌کند تا قلمروی مسئولیت بیمه‌گر در فروض مختلف تخلف ارزیابی و مسئولیت وی تحلیل شود. این پژوهش با روش توصیفی – تحلیلی به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که تقصیر بیمه‌گر در صدور اصل یا شرایط بیمه‌نامه تا چه اندازه مسئولیت مدنی و انتظامی وی را به دنبال دارد؟ نگارندگان پس از بررسی جهات قانونی و با در نظر گرفتن روح حاکم بر قانون بیمه اجباری به این نتیجه رسیدند که مبنای مسئولیت در فرض فقدان قرارداد بیمه مستلزم تبعیت از قواعد عمومی مسئولیت مدنی است. شناسایی مسئولیت قراردادی بیمه‌گر متخلف در فرض بطلان عقد بیمه نیز بر مبنای نهاد عدم قابلیت استناد بطلان که به ‌حکم قانون مقرر شده، مناسب‌تر است و حمایت بهتری از بیمه‌گذاری که به ‌ظاهر عقد بیمه اعتماد کرده را به دنبال دارد. تخلف بیمه‌گر از درج امتیازهای خاص قانونی بیمه‌گذار یا زیان‌دیده نیز باعث می‌شود تا توافق در این راه باطل و مطابق اراده قانون‌گذار، چنین امتیازهایی بر عقد طرفین تحمیل شود.

کلیدواژه ها

  • بیمه‌نامه
  • تقصیر
  • قصور
  • مسئولیت بیمه‌گر
  • بطلان بیمه‌نامه

مواد مرتبط