رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره فرجام خواهی نسبت به قرار ابطال دادخواست تایید شده توسط دادگاه تجدیدنظر

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور شماره ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۷۲۰۰۵۸۸
شماره دادنامه۹۱۰۹۹۷۰۹۰۷۲۰۰۵۸۸
تاریخ دادنامه۱۳۹۱/۰۷/۲۵
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۱۲ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای حقوقی
موضوعفرجام خواهی نسبت به قرار ابطال دادخواست تایید شده توسط دادگاه تجدیدنظر
قاضیقدرت اله طیبی
حیدری

رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره فرجام خواهی نسبت به قرار ابطال دادخواست تایید شده توسط دادگاه تجدیدنظر: قرار ابطال دادخواستی که از سوی دادگاه بدوی صادر میشود و در دادگاه تجدیدنظر نیز عینا تأیید میگردد قابل رسیدگی فرجامی نیست.

رأی خلاصه جریان پرونده

درتاریخ ۸۹/۸/۲ آقای ح.الف. به وکالت از طرف خانم گ.ش. دادخواستی به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش جهت اجرای صیغه طلاق به طرفیت آقای ن.پ. مجهول المکان تقدیم و توضیح می دهد خواهان در تاریخ ۷۶/۲/۱۲ به استناد تصویرهای مصدق سند ازدواج شماره۳۳۵۱ دفتر ازدواج شماره ۴۱۹ تهران و شناسنامه با خوانده ازدواج نموده اما به موجب استعلامیه محلی، خانه را ترک و به آنجا مراجعت نکرده است واین امر به لحاظ فوق، عسر و حرج زوجه را فراهم نموده لذا باتقدیم دادخواست، تقاضای رسیدگی و صدور حکم به شرح خواسته می شود. پرونده برای رسیدگی به شعبه ۲۷۹ دادگاه خانواده تهران ارجاع می گردد دادگاه در تاریخ ۸۹/۱۰/۱۸ با حضور خواهان و وکیل او تشکیل جلسه می دهد خوانده دعوا که از طریق مطبوعات دعوت به دادرسی شده که در جلسه شرکت نکرده است وکیل خواهان توضیح می دهد موکل با خوانده دارای دو فرزند مشترک دختر پنج ساله و ده ساله می باشد و مدت دو سال است که به لحاظ مشکلات مالی، زوج زندگی مشترک را ترک نموده است و زوجه در عسر و حرج قرارگرفته است. محل اقامت خوانده به وسیله دادگاه از نظام پزشکی تهران استعلام می گردد ( خوانده پزشک است ) که در آدرس اعلام شده نامبرده به دادرسی دعوت می گردد ولی اخطاریه به علت عدم شناسائی بدون ابلاغ اعاده می گردد دادگاه ضمنا وکیل خواهان را جهت پاره ای موارد، برای اخذ توضیح، ارائه دلیل ترک خانواده، دعوت می کند ; دادگاه در تاریخ ۹۰/۶/۲۶ در وقت مقرر بدون حضور طرفین تشکیل جلسه داده و با اعلام ختم دادرسی حسب رأی شماره ۸۵۲-۹۰۰-۹۰/۶/۳۰ به علت عدم ابلاغ اخطاریه و عدم امکان رسیدگی بدون اخذ توضیح از خواهان دادگاه مستندا به ماده ۹۵ قانون آیین دادرسی مدنی مصوب سال ۱۳۷۹ قرار ابطال دادخواست خواهان را صادر می نماید ; که پس از ابلاغ خانم گ.ش. با وکالت آقای ح.الف. نسبت به آن تجدیدنظرخواهی می کند که پرونده برای رسیدگی به شعبه یازدهم دادگاه تجدیدنظراستان تهران ارجاع می گردد دادگاه با اعلام ختم رسیدگی طی رأی شماره ۰۰۳۹-۹۱/۱/۱۶ دادنامه تجدیدنظرخواسته را با توضیحاتی در خصوص حکم صادرشده تأیید و استوار می نماید رأی در تاریخ ۹۱/۲/۹ به زوجه ابلاغ و آقای ح.ح. به وکالت از طرف مشارالیه نسبت به آن در تاریخ ۹۱/۲/۱۷ فرجام خواهی می کند پرونده پس از تبادل لوایح و ابلاغ رأی به خوانده از طریق مطبوعات به دیوان عالی کشور ارسال که برای رسیدگی به این شعبه ارجاع می-گردد.

هیئت شعبه در تاریخ بالا تشکیل است پس از قرائت گزارش آقای قدرت اله طیبی عضو ممیز و اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رأی می دهد :

رأی شعبه دیوان عالی کشور

قطع نظر [از] اینکه شعبه ۲۷۹ دادگاه خانواده تهران پس از تعیین نشانی خوانده از طریق نظام پزشکی تهران حسب صورتجلسه مورخ ۹۰/۶/۸ طرفین را به دادرسی دعوت نموده و در متن تصمیم مورخ ۹۰/۶/۸ وکیل خواهان را جهت ارائه دلیل بر ترک زندگی مشترک توسط زوج و ادای توضیح در این باره دعوت به دادرسی نموده و اخطاریه مربوط به جلسه دادرسی ۹۰/۶/۲۷ ساعت ۱۰/۳۰ به وکیل خواهان ابلاغ شده است و نامبرده در جلسه دادرسی مذکور حضور نیافته و موضوع اخذ توضیح نیز در اخطاریه وکیل خواهان به طور واضح درج گردیده است و صرفنظر از اینکه دادگاه نخستین در خصوص دعوای مطروحه به استناد ماده ۹۵ قانون آیین دادرسی مدنی مصوب سال ۱۳۷۹ مبادرت به صدور قرار ابطال دادخواست خواهان...کرده است و حکمی در خصوص مورد نداده، ولی در رأی شماره ۰۰۰۳۹-۹۱/۱/۱۶ دادگاه تجدیدنظراستان تهران در مورد حکم استدلال شده است که به نظر می رسد مبنی بر اشتباه باشد زیرا در صدور رأی خود به دادنامه تجدیدنظرخواسته اشاره نموده و موضوع آنرا که در قرار ابطال بوده، به صراحت در رأی خود آورده است ولی اساسا قرار ابطال دادخواستی که از سوی دادگاه نخستین صادر و به کیفیت فوق با قید ( قرار ) از سوی شعبه ۱۱ دادگاه تجدیدنظراستان صادر گردیده است، به استناد بند ۱ قسمت (ب ) ماده ۳۶۸ قانون آیین دادرسی مدنی مصوب سال ۱۳۷۹ قابل طرح و رسیدگی در دیوان عالی کشور نیست چه به صراحت بند ۱ از قسمت ب ماده ۳۶۸ قانون مذکور در مقام احصاء قرارهای قابل رسیدگی فرجامی می باشد آمده است قرار ابطال یا رد دادخواست که از دادگاه تجدیدنظر صادرشده باشد ; درحالیکه حسب مندرجات پرونده قرار ابطال دادخواست بدوا از شعبه ۲۷۹ دادگاه خانواده تهران صادرگردیده که به شرح پیش گفته از سوی دادگاه تجدیدنظراستان تهران بعدا تأیید و استوار گردیده لذا از جمله قرار ابطال دادخواستی نبوده است که رأسا از ناحیه دادگاه تجدیدنظراستان صادر شده باشد بر این مبنا درخواست فرجام خواهی خانم گ.ش. با وکالت آقای ح.الف. نسبت به قرار یاد شده قابل طرح دردیوان عالی کشور نمی باشد [و] براین اساس درخواست رد می شود.

رئیس شعبه ۱۲ دیوان عالی کشور - مستشار

طیبی-حیدری

مواد مرتبط

جستارهای وابسته