نظریه شماره 7/1400/402 مورخ 1400/05/10 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره مجازات جایگزین حبس

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/1400/402
شماره نظریه۷/۱۴۰۰/۴۰۲
شماره پرونده۱۴۰۰-۱۸۶/۲-۴۰۲ ک
تاریخ نظریه۱۴۰۰/۰۵/۱۰
موضوع نظریهحقوق کیفری
محور نظریهجرایم و مجازات ها

چکیده نظریه شماره 7/1400/402 مورخ 1400/05/10 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره مجازات جایگزین حبس: در مورد بند ۱ ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین،فقط عبارت حداکثر مجازات کمتر از نود و یک روز حبس حذف شده است و بقیه عبارت بند مذکور نسخ نشده و به قوت و اعتبار خود باقی است.

استعلام

آیا تبصره ماده ۶ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب ۱۳۹۹، بند یک ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب ۱۳۷۳ را نسخ کرده است؟ چنانچه نسخ نشده باشد و مجازات قانونی جرم زیر نود روز حبس باشد، آیا جزای نقدی بند یک ماده ۳ قانون فوق، به عنوان مجازات قانونی و اصلی، ملاک صلاحیت مرجع رسیدگی کننده است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

اولا، تبصره ذیل ماده ۳۷ قانون مجازات اسلامی اصلاحی ۱۳۹۹ ناظر به موردی است که مجازات قانونی جرم بیش از نود و یک روز حبس است و دادگاه با اعمال کیفیات مخففه (الزاما یا اختیارا) حکم به حبس کمتر از نود و یک روز صادر کند که در این صورت، این مجازات به مجازات جایگزین مربوط تبدیل می شود.

ثانیا، با توجه به حذف عبارت حداکثر مجازات کمتر از نود و یک روز حبس و یا از بند ۱ ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین، به موجب ماده ۱۵ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب ۱۳۹۹، جرایمی که مجازات قانونی آن ها تا سه ماه حبس است (حبس تعزیری درجه هشت)، از شمول بند مذکور خارج است و مرتکبان این جرایم طبق مواد ۶۵ و ۶۸ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و رأی وحدت رویه شماره ۷۴۶ مورخ ۱۳۹۴/۱۰/۲۹ به مجازات جایگزین حبس محکوم می شوند.

ثالثا، طبق ماده ۱۵ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری فقط عبارت حداکثر مجازات کمتر از نود و یک روز حبس از بند ۱ ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین حذف شده است و بقیه عبارت بند مذکور نسخ نشده و به قوت و اعتبار خود باقی است.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته