نظریه شماره 7/1400/740 مورخ 1400/10/01 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره واخواهی محکوم علیه پس از حدوث لوث

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/1400/740
شماره نظریه۷/۱۴۰۰/۷۴۰
شماره پرونده۱۴۰۰-۱۶۸-۷۴۰ ک
تاریخ نظریه۱۴۰۰/۱۰/۰۱
موضوع نظریهآیین دادرسی کیفری
محور نظریهواخواهی

چکیده نظریه شماره 7/1400/740 مورخ 1400/10/01 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره واخواهی محکوم علیه پس از حدوث لوث: رسیدگی به واخواهی مستلزم تشکیل جلسه رسیدگی و دعوت از طرفین است و صرف درخواست واخواهی محکوم علیه هرچند متکی به دلیل و مدرکی نباشد برای این امر کافی است. در اتهام ایراد صدمه بدنی غیر عمدی در حد لوث، خواه این درخواست پس از ایجاد لوث باشد و یا پس از اقامه قسامه توسط شاکی در هر حال دادگاه موظف به رسیدگی و اتخاد تصمیم است.

استعلام

در پرونده هایی که عنوان اتهامی متهم صرفا ایراد صدمه بدنی غیر عمدی در حد لوث است و متهم در جلسه رسیدگی حضور نیافته و شاکی اقامه قسامه نماید و محکوم علیه به رای غیابی صادره اعتراض نماید با توجه به این که محکوم علیه علی رغم اطلاع از وقت رسیدگی حتی تلفنی نیز به وی ابلاغ شده حضور نیافته است و شاکی اقامه قسامه نموده تکلیف دادگاه چیست؟

آیا اگر محکوم علیه غیابی دلایلی ارایه نماید امکان رسیدگی به آنها علی رغم اقامه قسامه توسط شاکی وجود دارد اگر وجود ندارد واخواهی در این پرونده ها چه معنایی دارد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱- واخواهی بخشی از مرحله نخستین است و با توجه به اصول کلی و عمومات قانونی مربوط به دادرسی نخستین، رسیدگی به واخواهی مستلزم تشکیل جلسه رسیدگی و دعوت از طرفین جهت حضور در این جلسه است؛ بنابراین در رسیدگی به درخواست واخواهی محکوم علیه، هرچند که متکی به دلیل و مدرکی نباشد، دادگاه باید وقت رسیدگی تعیین و طرفین را به رسیدگی دعوت کند. در امور کیفری، ماده ۴۰۷ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ به این امر تصریح کرده است. چنانچه در مرحله واخواهی، به لحاظ ارائه دلیل از سوی متهم در برائت خویش، لوث منتفی شود دادگاه برابر مقررات اقدام می کند.

۲- در مرحله واخواهی، محکوم علیه از تمامی حقوق دفاعی از جمله ارائه ادله و مدارک بر بی گناهی خود یا خدشه به دلایل ارائه شده از ناحیه شاکی در مرحله بدوی برخوردار است؛ بنابراین چنانچه در مرحله رسیدگی نخستین، با احراز لوث توسط دادگاه، شاکی قسامه اقامه کرده باشد، دادگاه در مرحله رسیدگی به واخواهی مکلف است با عنایت به اقتضای ادله ارائه شده از سوی محکوم علیه اتخاذ تصمیم کند.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته