نظریه شماره 7/1400/970 مورخ 1400/09/10 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره مقررات قرار تعلیق تعقیب و صدور قرار تامین کیفری

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/1400/970
شماره نظریه۷/۱۴۰۰/۹۷۰
شماره پرونده۱۴۰۰-۱۶۸-۹۷۰ ک
تاریخ نظریه۱۴۰۰/۰۹/۱۰
موضوع نظریهآیین دادرسی کیفری
محور نظریهقرار تعلیق تعقیب
قرار تامین کیفری

چکیده نظریه شماره 7/1400/970 مورخ 1400/09/10 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره مقررات قرار تعلیق تعقیب و صدور قرار تامین کیفری : 1- اجرای مقررات مربوط به قرار تعلیق تعقیب به عهده معاونت اجرای احکام کیفری دادسرای مربوط است. 2- با اعتراض به حکم غیابی، اجرای حکم متوقف می‌شود و چنانچه قبلا از متهم تأمینی اخذ نشده باشد، با توجه به این که مقامات دادسرا و اجرای احکام در این حالت حق اخذ تأمین از محکوم علیه را ندارند، بنابراین قاضی اجرای احکام کیفری یا مجری نیابت، جز انعکاس درخواست واخواهی محکوم علیه با اعزام وی به دادگاه وظیفه ای ندارد. همچنین، اخذ تأمین از محکوم علیه غیابی از وظایف دادگاه است و دادگاه می تواند با اعطای نیابت به دادگاهی که محکوم علیه غیابی در حوزه قضایی آن بازداشت است، انجام اقدامات لازم را درخواست کند.

استعلام

۱- با توجه به مشخص بودن شرح وظایف اجرای احکام کیفری در قانون آیین دادرسی کیفری و تصریح به اجرای قرار تعلیق اجرای مجازات که دلالت بر احکام دادگاه دارد، آیا اجرای قرار تعلیق تعقیب موضوع ماده ۸۱ قانون آیین دادرسی کیفری و نظارت بر اجرای دستورات قرار تعلیق مذکور در صلاحیت و وظایف اجرای احکام کیفری است یا شعبه صادرکننده قرار یابد بر اجرای دستور نظارت کند؟

۲- وفق تبصره ۲ ماده ۴۰۶ قانون آیین دادرسی کیفری اخذ تامین کیفری در آرای غیابی بر عهده دادگاه است در مواردی در اعطای نیابت از شعب اجرای احکام کیفری درخواست اخذ تامین از محکومینی می شود که جلب شده اند یا در زندان حوزه قضایی مجری نیابت حاضر به خواب هستند و امکان اعزام آن ها وجود ندارد. آیا در این موارد امکان صدور قرار تامین کیفری توسط مرجع مجری نیابت وجود دارد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱- مستفاد از مواد ۸۱، ۸۸ و ۵۳۷ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ و به ویژه تبصره ۶ ماده ۸۱ این قانون، اجرای مقررات مربوط به قرار تعلیق تعقیب به عهده معاونت اجرای احکام کیفری دادسرای مربوط است که تحت نظارت دادستان مربوط اقدام می کند.

۲- اولا، با اعتراض محکو م علیه غایب به حکم غیابی، اجرای حکم باید به طور موقت و تا پایان رسیدگی به واخواهی او متوقف بماند و چنانچه قبلا از متهم تأمینی اخذ نشده باشد، با توجه به این که مقامات دادسرا و اجرای احکام در این حالت حق اخذ تأمین از محکوم علیه را ندارند، بنابراین قاضی اجرای احکام کیفری یا مجری نیابت، جز انعکاس درخواست واخواهی محکوم علیه با اعزام وی به دادگاه وظیفه ای ندارد.

ثانیا، اخذ تأمین از محکوم علیه غیابی از وظایف دادگاه است؛ بنابراین مراجع مجری حکم و نیز مجری نیابت در خصوص اجرای رأی، غیر از گزارش واخواهی محکوم علیه و نیز عدم امکان اعزام وی به علت زندانی -بودن یا به جهات دیگر به دادگاه ذی ربط تکلیفی ندارد و دادگاه می تواند با اعطای نیابت به دادگاهی که محکوم علیه غیابی در حوزه قضایی آن بازداشت است، انجام اقدامات لازم را درخواست کند.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته