ماده 9 قانون مالیات بر درآمد مصوب 1334

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ماده ۹ قانون مالیات بر درآمد مصوب ۱۳۳۴ مصوب ۱۳۳۴,۰۵,۱۰: شرکتهای مشمول مالیات موظفند تا پایان تیر ماه هر سال ترازنامه و حساب سود و زیان سال پیش خود را که بتصویب مقامات صلاحیتدار شرکت رسیده باشد بدارایی محل که مرکز شرکت در آنجا واقع است تسلیم و مالیات متعلقه را پرداخت نمایند.

شرکتهایی که سال محاسباتی آن ها با سال شمسی تطبیق نکند و همچنین شرکتهای برچیده شده موظف هستند منتها تا چهار ماه پس از انقضاء دوره عمل یا خاتمه عملیات شرکت ترازنامه خود را تسلیم و مالیات متعلقه را پرداخت نمایند.

مالیات شرکتهای انتفاعی که مرکز اداری آنها در ایران نیست از سود کلیه عملیاتی که در ایران خواه بحساب شرکت اصلی و خواه بحساب دیگری انجام داده اند وصول میشود شرکتهای نامبرده باید برای معاملات فوق حساب جداگانه نگاهدارند و در محاسبه هزینه های عادی و اداری این شرکتها فقط هزینه موسسات واقعه در ایران قابل قبول خواهد بود.

نرخ مالیات شرکتهای سهامی همان نرخ مقرر در ماده ۱۶ خواهد بود.

تبصره ۱ – از سود ویژه شرکتهای سهامی بطور کلی معادل ده درصد سرمایه پرداخت شده قطعی از مالیات معاف است و مازاد آن مشمول نرخ مقرر در ماده ۱۶ خواهد بود.

تبصره ۲ – نرخ مالیات شرکتهای سهامی که حداقل سرمایه پرداخت شده آنها به ده میلیون ریال بالغ شود و برای امور تولیدی و بانکی و یا صنعتی و یا معدنی و یا کشاورزی و یا آبیاری و نظایر آنها باشد (باستثناء شرکت های سهامی که موضوع عمل آنها واردات است) معادل چند درصد سود حاصله نسبت بسرمایه شرکت میباشد (نسبت سود به سرمایه) و این نرخ فقط به نود درصد سود شرکت تعلق میگیرد (بعد از وضع ده درصد بخشودگی شرکتهای سهامی) و در هر صورت این نرخ از پنجاه درصد تجاوز نخواهد کرد.

تبصره ۳ – در صورت عدم تسلیم ترازنامه در موعد مقرر یا عدم ارایه دفاتر درآمد شرکت بر اساس ده درصد کل معاملات آن تشخیص و مالیات متعلقه وصول خواهد گردید.

در صورتیکه مسلم شود ترازنامه ناقص یا دفتری مخدوش است طبق تبصره ذیل ماده هفت رفتار خواهد شد.

تبصره ۴ – ماخذ مالیات آخرین سال عملیات شرکت ها قیمت حقیقی دارایی شرکت است منهای سرمایه پرداخت شده و ذخیره هاییکه مالیات آنها قبلا پرداخت شده در صورتیکه دارایی شرکت در اثر انحلال یا علل دیگر تقسیم شود باز هم قبل از تقسیم بترتیب بالا مالیات آخرین سال عملیات شرکت محسوب و وصول خواهد شد.

تبصره ۵ – در صورتیکه شرکت سهامی طبق ترازنامه خود در دوره عمل کرد سالیانه زیان داشته باشد میتواند زیان حاصله را بحساب سود و زیان سال بعد انتقال دهد.

اگر سود سال بعد جبران آن زیان را نکند شرکت میتواند تا پنج سال تدریجا این زیان را استهلاک کند و نسبت بمازاد سود مالیات بپردازد.

تبصره ۶ – مالیات شرکتهای هواپیمایی و کشتیرانی خارجی بوسیله شعب یا نمایندگی آنها در ایران بطریق زیر بطور مقطوع دریافت میگردد:

الف – از شعب شرکت های مزبور صدی سه کلیه وجوهی که بابت کرایه مسافر و حمل و نقل اعم از اینکه در ایران یا در مقصد وصول شود و هر گونه درآمد دیگری که داشته باشند مقطوعا بعنوان مالیات محسوب و دریافت می گردد.

ب – شعب شرکتهای مزبور موظفند آخر هر ماه صورت وجوه دریافتی خود را با مالیات مقرره باداره دارایی محل تادیه و رسید دریافت دارند.

ج – هر گاه یکی از شعب شرکتهای مذکور یا نمایندگی آنها صورتهای مقرره را بموقع تهیه و ارسال ندارد و یا مالیات متعلقه را پرداخت ننماید مراتب از طرف اداره دارایی رسما بشعبه یا نمایندگی مزبور ابلاغ و در ظرف مهلتی که نباید از ۱۵ روز کمتر باشد صورت و مالیات عقب افتاده مطالبه میشود چنانچه باز هم از طرف شعبه یا نمایندگی شرکت بمسامحه و تعلل برگزار شد اداره دارایی میتواند بوسایل مقتضی طلب خود را بماخذی که خود تشخیص میدهد از اموال شرکت در ایران تامین و عملیات شعبه یا نمایندگی را متوقف سازد.

د – ادارات دارایی می توانند در مواقع لزوم صورت های واصله را با دفاتر شعب شرکت تطبیق و رسیدگی نمایند و شعب مربوطه مکلف به تهیه وسایل رسیدگی می باشند و الا بوسیله مقامات ذی صلاحیت از عملیات آنها جلوگیری خواهد شد.

تبصره ۷ – بدارندگان سهام شرکتهای خارجی مقیم ایران طبق مقررات این قانون مالیات تعلق میگیرد.

تبصره ۸ – سود دریافتی از حساب های سپرده ثابت و یا جاری نزد بانکها و همچنین سود متعلق باوراق قرضه و اسناد خزانه دولتی از پرداخت مالیات معاف خواهد بود.