نظریه شماره 7/88/1020 مورخ 1400/04/19 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره مستحق للغیر درآمدن مهریه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/88/1020
شماره نظریه۷/۸۸/۱۰۲۰
شماره پرونده۹۹-۹/۲-۱۰۲۰ ح
تاریخ نظریه۱۴۰۰/۰۴/۱۹
موضوع نظریهحقوق مدنی
محور نظریهمهریه

چکیده نظریه شماره 7/88/1020 مورخ 1400/04/19 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره مستحق للغیر درآمدن مهریه: 1- در صورت مستحق للغیر در آمدن مهریه غیر منقول زوجه، وی مستحق بدل آن است همچنین بدل باید اقرب به اصل مال باشد و فوت زوج تأثیری در این حکم و محاسبه قیمت بر اساس تاریخ فوت وی ندارد. 2- در چنین موردی، محل و موجبی برای مطالبه اجرت المثل از ناحیه زوجه نیست.

استعلام

چنانچه در عقد دائم مهریه زوجه عین معین از نوع غیرمنقول باشد و پس از عقد کاشف به عمل آید که مهریه موصوف مستحق للغیر و در حال حاضر زوج نیز فوت نموده است با عنایت به مواد ۱۰۸۴ و ۱۱۰۰ قانون مدنی ۱- آیا زوجه مستحق قیمت زمان مطالبه مهریه می باشد یا زمان فوت زوج؟

۲-آیا زوجه می تواند درخواست مطالبه اجرت المثل مهریه عین معینی را نماید که مستحق للغیر است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱- در فرض سؤال که مهریه زوجه (مال غیر منقول) مستحق للغیر بوده و زوج فوت کرده است؛ اولا، موضوع منصرف از حکم ماده ۱۰۸۴ قانون مدنی است و بر اساس ماده ۱۱۰۰ این قانون، زوجه مستحق بدل آن اعم از مثل یا قیمت مال است؛ مگر آن که صاحب مال اجازه دهد. ثانیا، بدل باید اقرب به اصل مال از حیث مالیت، صفات و خصوصیات باشد و فوت متعهد (در فرض سؤال زوج) تأثیری در این حکم و محاسبه قیمت بر اساس تاریخ فوت وی ندارد و با استفاده از ملاک ماده ۴۶ قانون اجرای احکام مدنی مصوب ۱۳۵۶ قیمت مال موضوع مهریه با تراضی طرفین (در فرض سؤال دیگر وراث زوج) و در صورت عدم تراضی، توسط دادگاه و با ارجاع امر به کارشناس رسمی دادگستری تعیین می شود و بدیهی است که ارزیابی کارشناس باید بر اساس قیمت روز ملک صورت گیرد.

۲- در فرض سؤال که مهریه مستحق للغیر بوده است؛ محل و موجبی برای مطالبه اجرت المثل از ناحیه زوجه نیست؛ زیرا مالکیت و حقی برای زوجه در ملک موضوع مهریه محقق نشده است تا وی بتواند اجرت ایام تصرف آن توسط زوج را مطالبه کند.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته