درآمدی بر بازشناسی وکالت مطلق: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''درآمدی بر بازشناسی وکالت مطلق''' نام مقاله ای از اصغر زیرک باروقی بوده که در شماره چهارم دوره پانزدهم (دی 1402) مجله علمی مطالعات حقوقی منتشر شده است. == چکیده == قانون مدنی ایران در مواد 660 و 661 با...» ایجاد کرد)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۲۶ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۲۳:۵۱

درآمدی بر بازشناسی وکالت مطلق نام مقاله ای از اصغر زیرک باروقی بوده که در شماره چهارم دوره پانزدهم (دی 1402) مجله علمی مطالعات حقوقی منتشر شده است.

چکیده

قانون مدنی ایران در مواد 660 و 661 با اقتباس از قانون مدنی فرانسه به ‌اختصار بیان داشته چنانچه موضوع وکالت شامل تمام امور موکل باشد، «مطلق» بوده و مربوط به «اداره کردن اموال» او خواهد بود. این نوع وکالت با وکالت مطلق مذکور در متون فقهی قابل انطباق نبوده و فقدان سابقه فقهی و عدم تبیین کارکرد آن در سایر مواد قانونی و آثار حقوق‌دانان موجب متروک‌ ماندن آن شده است. در این پژوهش ضمن پاسخ به چیستی ماهیت وکالت مطلق، مفهوم اداره مال غیر، گستره اختیارهای مدیر و موارد انحلال آن بررسی و سعی شده است با استفاده از وحدت ملاک اداره مال غیر به نحو قانونی و فضولی و الهام از سایر نظام‌های حقوقی، تفسیری کارکردگرایانه از این نهاد حقوقی ارائه شود. اجمالاً می‌توان گفت که این نوع وکالت مربوط به «اداره اموال» بوده که در حقوق فرانسه از آن به «اداره ساده» اموال غیر یاد می‌شود و مدیر می‌تواند در صورت اقتضای نفعِ مالک قرارداد منعقد یا سایر اعمال حقوقی را اجرا کند و چنین وکالتی با عزل وکیل از سوی موکل فسخ لیکن با فوت یا حجر موکل منفسخ نمی‌شود.

کلیدواژه ها

  • اداره ساده
  • اداره فضولی امور غیر
  • اداره قانونی امور غیر
  • اداره کامل
  • وکالت مطلق
  • وکالت مقید

مواد مرتبط