رای دادگاه درباره ارتباط نحله و مهریه (دادنامه شماره ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۳۰۰۱۵۵۲)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۲۲۳۰۰۱۵۵۲
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۰۹/۲۳
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعارتباط نحله و مهریه
قاضیمحمدیان امیری
محرمعلی بیگدلی
عظیمی

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره ارتباط نحله و مهریه: در فرض طلاق از جانب زوج به دلیل بدرفتاری زوجه و ترک زندگی خانوادگی توسط وی، اگر مهریه ای که به زوجه پرداخت می گردد زیاد باشد، نحله به زوجه تعلق نمی گیرد.

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دعوای آقای ح.ن. به طرفیت خانم ز.ق. به خواسته گواهی عدم امکان سازش، با عنایت به اوراق و محتویات پرونده از جمله کپی مصدق سند ازدواج به شماره ترتیب ... که در دفتر رسمی ثبت ازدواج شماره ... حوزه ثبت تهران تنظیم و پیوست پرونده است، زوجیت دائم خواهان و خوانده محرز و مسلم است. خواهان در شرح دادخواست تقدیمی و در جلسه ۱۳۹۳/۵/۱۴ این دادگاه زندگی خود را به گونه ای توصیف کرد که توأم با اختلافات و مشکلات لاینحل می باشد و از این نظر قادر به ادامه زندگی مشترک نیست و تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش نمود. دادگاه در مقام اجرای ماده ۲۷ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱/۱۲/۱ مجلس شورای اسلامی، قرار ارجاع امر به داور صادر، مساعی خویش و داوران را برای صلح و سازش مبذول داشت که مؤثر واقع نشد، خواهان بر طلاق اصرار دارد. داور وی نیز موافقت خود برای صدور گواهی عدم امکان سازش و اجرای صیغه طلاق را اعلام نمود. لذا دادگاه با توجه به قاعده فقهی الطلاق بید من اخذ بالساق و به استناد ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و ماده ۲۶ قانون حمایت خانواده یاد شده، گواهی عدم امکان سازش خواهان و خوانده را صادر و اعلام می نماید. خواهان می تواند با مراجعه به یکی از دفاتر رسمی ثبت طلاق پس از انشاء و ایقاع صیغه طلاق، نسبت به ثبت رسمی آن اقدام نماید. احراز شرایط صحت اجرای صیغه طلاق از جمله رعایت مفاد ماده ۱۱۴۰، ۱۱۳۴، ۱۱۳۵ و ۱۱۴۱ قانون مدنی بر عهده مجری صیغه طلاق است. نوع طلاق رجعی و نوبت اول آن است. عده این طلاق به استناد ماده ۱۱۵۱ همان قانون، سه طهر است. با توجه به ماده ۱۱۴۸ و ۱۱۴۹ قانون پیش گفته، شوهر حق دارد در زمان عده به همسر خود رجوع کند و حق اخراج وی از منزل را در زمان عده ندارد. مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ثبت طلاق، سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رأی قطعی یا قطعی شدن رأی است. چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود، یا خواهان ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند، گواهی صادره از اعتبار ساقط است. ارائه گواهی پزشک ذیصلاح در مورد وجود جنین یا عدم آن برای ثبت طلاق الزامی است. اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفتر رسمی ثبت طلاق، موکول به تأدیه حقوق شرعی و قانونی زوجه به صورت نقد و به شرح ذیل است: ۱- مهریه طبق دادنامه ۲۶۰۰۶۵۳/۹۲ و دادنامه ۹۲۰۹۹۷۰۲۰۲۶۰۱۲۲۶ مورخ ۱۳۹۲/۶/۲۰ هر دو صادره از شعبه ۲۵۶ دادگاه خانواده ۱ تهران ۲- نفقه معوقه به شرح دادنامه ۱۳۹۲/۱۲/۲۰ -۹۱۰۰۸۲۲ صادره از شورای حل اختلاف ۲۲۰۲ حوزه تهران ۳- اجرت المثل با توجه به عدم قصد اجرت از سوی خوانده دادگاه به استناد بند ب تبصره ۶ ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مبلغ ۶/۰۰۰/۰۰۰ تومان به عنوان نحله تعیین، خواهان را مکلف به پرداخت آن می نماید. ۴- نفقه ایام عده جمعا ۷۵۰/۰۰۰ تومان طبق توافق طرفین در جلسه دادگاه. زوجین فاقد فرزند می باشند. رأی حضوری است و ظرف بیست روز پس از ابلاغ، قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران و پس از انقضای مهلت فوق، ظرف بیست روز قابل فرجام خواهی در دیوان محترم عالی کشور می باشد.

دادرس شعبه ۲۵۴ دادگاه عمومی حقوقی تهران

محمدیان امیری

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ح.ن. به طرفیت همسرش خانم ز.ق. نسبت به دادنامه شماره ۸۵۴ مورخ ۱۳۹۳/۵/۲۷ صادره از شعبه ۲۵۴ دادگاه خانواده تهران که به موجب آن با درخواست زوج گواهی عدم امکان سازش طرفین صادر و به زوج اجازه اجرای صیغه طلاق و ثبت آن با تأدیه مهریه و نفقه معوقه و ایام عده و مبلغ شش میلیون تومان بابت نحله در حق زوجه داده شده است؛ زوج اعلام کرده در مورد پرداخت مهریه و نفقه برابر احکام صادره مشکلی ندارد، لکن توان تأدیه نحله تعیین شده را ندارد و به همین سبب نسبت به رأی دادگاه، تجدیدنظرخواهی کرده است. بنا به مراتب مذکور و با عنایت به اینکه مهریه زوجه ۵۶۰ سکه تمام بهار آزادی است که مهریه سنگینی است و زوج در حال پرداخت اقساطی آن می باشد، از طرفی درخواست طلاق از ناحیه زوج به دلیل بد رفتاری زوجه و ترک زندگی خانوادگی از سوی او صورت گرفته است و از سوی زوجه در این خصوص دفاعی صورت نگرفته و ادعای زوج مورد تکذیب قرار نگرفته است و زوجه نیز با طلاق موافق است، در مقابل اعتراض زوج نیز دفاعی نکرده است؛ با این وصف الزام زوج به پرداخت شش میلیون تومان بابت نحله، مغایر با تبصره ۶ ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق است که تعیین نحله مقرر در بند ب تبصره مذکور را در صورتی مجاز شمرده که درخواست طلاق ناشی از سوء رفتار زوجه نباشد و همین طور برخلاف عدل و انصاف است که با وجود مهریه سنگین، مبلغی نیز به عنوان بخشش به زوج تحمیل شود. لذا با استناد به ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، رأی دادگاه در مورد تعیین نحله نقض و کأن لم یکن اعلام و دادنامه تجدیدنظرخواسته بدون نحله تأیید می گردد. این رأی قطعی است و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ، قابل فرجام خواهی است.

رئیس و مستشار شعبه ۳۰ دادگاه تجدیدنظر استان تهران

بیگدلی - عظیمی

مواد مرتبط