ماده 1 قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور
ماده ۱ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور: دانشگاهها، مراکز و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و فرهنگستان ها و پارکهای علم و فناوری که دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر مراجع قانونی ذی ربط می باشند، بدون رعایت قوانین و مقررات عمومی حاکم بر دستگاههای دولتی به ویژه قانون محاسبات عمومی کشور، قانون مدیریت خدمات کشوری، قانون برگزاری مناقصات و اصلاحات و الحاقات بعدی آنها و فقط در چهارچوب مصوبات و آیین نامه های مالی، معاملاتی، اداری، استخدامی و تشکیلاتی مصوب هیأت امنا که حسب مورد به تأیید وزیران علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و در مورد فرهنگستان ها به تأیید رئیس جمهور و در مورد دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و تحقیقاتی وابسته به نیروهای مسلح به تأیید رئیس ستاد کل نیروهای مسلح می رسد، عمل می کنند.
تبصره ۱ – اعتبارات اختصاص یافته از منابع عمومی دولت به این مراکز و مؤسسات، کمک تلقی و بعد از پرداخت، به هزینه قطعی منظور می شود و بر اساس بودجه تفصیلی مصوب هیأت امنا و با مسؤولیت آنها قابل هزینه است.
تبصره ۲ – هرگونه استخدام جدید از محل منابع عمومی و توسعه تشکیلات اداری منوط به تأیید وزیران علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (حسب مورد) و سازمان اداری و استخدامی کشور است.
تبصره ۳ – هیأت امنا براساس ماده (۱۱) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) مصوب ۴ /۱۲ /۱۳۹۳ نمی تواند علاوه بر آنچه که از محل منابع عمومی و درآمدهای اختصاصی برای دانشگاهها و مراکز مزبور پادار می شود تعهد جدیدی برای سال تصمیم گیری و سالهای بعد مصوب کند.
تبصره ۴ – صندوق های رفاه دانشجویان مشمول این ماده و تبصره های آن می شوند.
تبصره ۵ – هرگونه اصلاح ساختار و مقررات مالی، اداری، معاملاتی، استخدامی و تشکیلاتی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی دولتی و همچنین فرهنگستان های تخصصی فقط مشمول این ماده و تبصره های آن است.
تبصره ۶ – دولت موظف است برای مشارکت انجمن های علمی، نخبگان و دانشمندان کشور در همایش ها و مجامع علمی و پژوهشی بین المللی و برتر جهان و بهره گیری از توانمندی های دانشمندان و نخبگان ایران در جهان و فراهم کردن فرصتهای مطالعاتی مناسب در داخل و خارج کشور ساز و کار لازم را ایجاد نماید.
تبصره ۷ – به منظور گسترش و ارتقای کیفیت و اثربخشی آموزش عالی و مهارت آموزی، دولت موظف است نسبت به تحقق موارد زیر اقدام کند:
۱ – اعضای هیأت علمی می توانند با موافقت هیأت امنای همان دانشگاه نسبت به تشکیل مؤسسات و شرکتهای صد درصد (۱۰۰ %) خصوصی دانش بنیان اقدام و یا در این مؤسسات و شرکتها مشارکت کنند.
این مؤسسات و شرکتها برای انعقاد قرارداد پژوهشی مستقیم و یا غیرمستقیم با دستگاههای اجرائی، مشمول قانون منع مداخله کارکنان دولت در معاملات دولتی و اصلاحات بعدی آن نیستند.
۲ – به دولت اجازه داده می شود به منظور حمایت از دانشجویان دانشگاههای دولتی، آزاد اسلامی، علمی – کاربردی و پیام نور و دانشگاههای فنی و حرفه ای و مؤسسات آموزش عالی غیردولتی که دارای مجوز از وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می باشند، تسهیلات اعتباری در اختیار صندوق رفاه دانشجویان و یا سایر نهادهای ذی ربط برای پرداخت وام بلندمدت قرض الحسنه به دانشجویان قرار دهد.
۳ – وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مکلفند با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مرکز آمار ایران، رشته های تحصیلی خود را متناسب با بازار کار تعیین نمایند.
۴– دانشگاه پیام نور مکلف است شصت درصد (۶۰ %) از درآمدهای حاصل از شهریه دانشجویان هر واحد را برای توسعه همان واحد و مابقی را برای توسعه و تجهیز واحدهای دانشگاهی در مناطق محروم اختصاص دهد.
رویه های قضایی
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری درباره عدم ابطال ماده ۱۲ مصوبه مورخ ۲۳؍۴؍۱۳۹۴ هیأت امناء دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری درباره عدم ابطال دستور بیست و دوم صورتجلسه مورخ ۲۰؍۳؍۱۳۹۶ اولین نشست هیأت امنای دانشگاه شهید بهشتی
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری درباره ابطالتبصره (۳) ماده (۳) آیین نامه استخدامی اعضای غیر هیأت علمی پژوهشگاه مواد و انرژی
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ماده ۲۷ بخشنامه شماره ۹۷۵۷؍۹۳؍۲۰۰-۱۹؍۷؍۱۳۹۳ معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری درباره ابطال دستور یازدهم جلسه مورخ ۲۷؍۱۲؍۱۳۹۱ هیأت امنای دانشگاه صنعتی شریف
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری درباره ابطال تبصره ۲ ماده ۴ آیین نامه استخدامی اعضای غیر هیأت علمی دانشگاه تبریز
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۱ صورتجلسه مورخ ۱۷؍۸؍۱۳۸۹ دومین نشست عادی از دوره پنجم هیأت امنای دانشگاه تهران
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند (الف) ماده ۳۹ آیین نامه استخدامی اعضای غیر هیأت علمی دانشگاه پیام نور
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری درباره ابطال اطلاق دستور دوم صورتجلسه مورخ ۲۹؍۲؍۱۳۹۵ هیأت امنای دانشگاه صنعتی شریف
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۸۴۰ ،کلاسه پرونده: ۹۷؍۹۸۳)
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۲۹۷۸ ،کلاسه پرونده: ۹۷۰۲۵۱۱)
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۲۴۶۶ ،کلاسه پرونده: ۹۷؍۳۴۷۶)
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۲۴۲۹ ،کلاسه پرونده: ۹۷؍۱۴۲۰)
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۸۵ ،کلاسه پرونده: ۹۷؍۳۸۶)
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۳۲۹ ،کلاسه پرونده: ۹۸۰۲۹۷۸)
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۰۷۳ ،کلاسه پرونده: ۹۷؍۲۲۹۶)
- رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره استدعای ابطال بخشنامه شماره ۲۳۲۴۰۲ مورخ ۱۰/۱۲/۱۳۹۳ از تاریخ تصویب
- رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۹ صورتجلسه هیأت امناء دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ارومیه مورخ ۱۲/۱۲/۹۶
- رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۲ مصوبه مورخ ۳۰/۲/۱۳۹۶ هیأت امنای دانشگاه علوم پزشکی گیلان
- رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۵۵۰ ،کلاسه پرونده: ه ع /۹۷/۳۶۲۳ )
- رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۸۸ ،کلاسه پرونده: ه ع/ ۹۷/۱۳۷۲ )
- رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۲۰۶ ،کلاسه پرونده: ه ع /۹۶/۱۲۱۹ )
- نظریه شماره 7/98/966 مورخ 1398/08/12 اداره کل حقوقی قوه قضاییه
- نظریه شماره 1302/96/7 مورخ 1396/06/08 اداره کل حقوقی قوه قضاییه