ماده ۴۳ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ماده ۴۳ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری: شعبه دیوان می‌تواند هریک از طرفین دعوا را برای ادای توضیح دعوت نماید و در صورتی که شکایت از ادارات و واحدهای مذکور در ماده (۱۰) این قانون باشد، طرف شکایت مکلف به معرفی نماینده است.

تبصره ۱- در صورتی که شاکی پس از ابلاغ برای ادای توضیح حاضر نشود یا از ادای توضیحات مورد درخواست استنکاف کند، شعبه دیوان با ملاحظه دادخواست اولیه و لایحه دفاعیه طرف شکایت یا استماع اظهارات او، اتخاذ تصمیم می‌نماید و اگر اتخاذ تصمیم ماهوی بدون اخذ توضیح از شاکی ممکن نشود، قرار ابطال دادخواست صادر می‌گردد.

تبصره ۲- در صورتی که طرف شکایت، شخص حقیقی یا نماینده شخص حقوقی باشد و پس از احضار، بدون عذر موجه، از حضور جهت ادای توضیح خودداری کند، شعبه او را جلب می‌نماید یا به انفصال موقت از خدمات دولتی به مدت یک ماه تا یک سال محکوم می‌کند.

تبصره - عدم تعیین نماینده توسط طرف شکایت یا عدم حضور شخص معرفی شده در مهلت اعلام شده از سوی شعبه دیوان، موجب انفصال موقت از خدمات دولتی از دو ماه تا یک سال است.

مواد مرتبط

پیشینه

ماده ۱۶ قانون دیوان عدالت اداری ۱۳۶۰ مقرر داشته: «دیوان می‌تواند در صورتی که مقتضی بداند طرفین دعوی را برای رسیدگی و اخذ توضیح دعوت نماید و… مجازات مقرر است برای موردی که دیوان احتیاج به اخذ توضیح از نماینده واحدهای مذکور در بند الف ماده ۱۱ دارد و مسئول مربوط از تعیین نماینده خودداری کند یا نماینده تعیین شده از حضور در دیوان استنکاف نماید».

نکات توضیحی تفسیری دکترین

رسیدگی دیوان عدالت اداری غیرحضوری است و نیازی به تعیین وقت و دعوت طرفین نیست. با این حال ممکن است دادخواست شاکی مبهم نباشد اما برای صدور رأی نیاز به اخذ توضیح از شاکی در خصوص دلایل اثبات کننده ادعا یا اسناد و مدارک ارائه شده باشد در این قبیل موارد شعبه می‌تواند شاکی را برای ادای توضیح دعوت نماید و چنانچه شاکی از حضور در شعبه خودداری کند یا از ادای توضیح خودداری نماید و شعبه با توجه به مفاد دادخواست نتواند اتخاذ تصمیم نماید، قرار ابطال دادخواست صادر می‌کند.[۱]

منابع

  1. غلامرضا مولابیگی. صلاحیت و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری. چاپ 1. جنگل، 1393.  ,شماره فیش در پژوهشکده حقوق و قانون ایران: 4683328