ماده ۶۳ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری
ماده ۶۳ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری: شعبه رسیدگی کننده دیوان در مقام رسیدگی به آراء و تصمیمات مراجع مذکور در بند (۲) ماده (۱۰) این قانون به شرح زیر اقدام میکند:
۱ ـ در مواردی که رأی واجد ایراد و اشکال قانونی نباشد آن را تأیید و همچنین در مواردی که رأی دارای اشتباه یا نقصی باشد که به اساس رأی لطمه وارد نکند ضمن اصلاح رأی، آن را ابرام میکند.
۲ ـ در مواردی که موجبی برای رسیدگی در مراجع مذکور وجود نداشته باشد یا موضوع مورد رسیدگی منتفی شده یا از مصادیق تخلف نباشد، مبادرت به نقض بلاارجاع میکند.
۳ ـ در مواردی که شعبه دیوان تشخیص دهد که مرجع رسیدگی کننده صلاحیت رسیدگی را نداشتهاست رأی را نقض و ضمن تعیین مرجع صلاحیتدار، مرجع رسیدگی کننده را موظف میکند موضوع را ظرف یک هفته به مرجع دارای صلاحیت ارسال کند.
۴ ـ در مواردی که شعبه دیوان نقص تحقیقات یا ایراد شکلی یا ماهوی مؤثری در رأی صادره مشاهده کند با ذکر تمام جهات و دلایل قانونی، رأی صادره را نقض و موضوع را جهت رسیدگی مجدد به آن مرجع اعلام میکند. مرجع مذکور مکلف است با رعایت مفاد رأی شعبه دیوان حداکثر ظرف دو ماه نسبت به اتخاذ تصمیم یا صدور رأی اقدام کند. در صورت شکایت مجدد شاکی، پرونده به شعبه صادرکننده رأی قطعی در دیوان ارجاع میشود. در این صورت، اگر شعبه دیوان رأی صادره را صحیح تشخیص دهد آن را تأیید میکند و در صورتی که رأی صادره را بر خلاف قوانین و مقررات بداند آن را نقض و رأی مقتضی صادر میکند. چنانچه شعبه دیوان نظر کارشناس را لازم بداند، از نظر کارشناسان رسمی دادگستری یا متخصصان و مشاوران موضوع ماده (۷) این قانون استفاده میکند.
چنانچه اجرای این آراء مربوط به بخش غیردولتی بوده یا مستلزم انجام عملیات اجرائی در بخش غیردولتی باشد، از حیث تشریفات اجرای رأی، شرایط صدور اجرائیه، عملیات اجرائی و مرجع اجرای حکم تابع مقررات حاکم بر اجرای آرای هیئتها و کمیسیونهای مذکور میباشد و در سایر موارد تابع مقررات مربوط به نحوه اجرای احکام این قانون است.
تبصره ۱ (الحاقی ۱۴۰۲/۰۲/۱۰)ـ پس از لازم الاجرا شدن این ماده، رسیدگی به کلیه پروندههای موضوع این ماده در شعب تجدید نظر دیوان به عمل میآید.
تبصره ۲ (الحاقی ۱۴۰۲/۰۲/۱۰)ـ عدم رعایت مهلت مقرر در بند (۴) این ماده یا عدم رعایت مفاد رأی دیوان در تصمیم بعدی از سوی مرجع طرف شکایت موضوع این ماده، چنانچه مستند به عذر موجه یا دلایل قانونی نباشد موجب اعمال مجازات مستنکف مطابق ماده (۱۱۲) این قانون نسبت به اعضای مؤثر در مخالفت با حکم دیوان میشود. تخلف مستنکف با ارجاع رئیس دیوان در شعبه صادرکننده رأی قطعی دیوان رسیدگی میشود.
مواد مرتبط
- ماده ۷ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری
- ماده ۱۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری
- ماده ۱۱۲ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری
نکات توضیحی تفسیری دکترین
بر اساس ماده فوق دیوان عدالت اداری در مقام رسیدگی به اعتراض از آرای مراجع اداری (شبه قضایی) اختیار رسیدگی و نقض آرای این مراجع به جهت نقض قوانین و مقررات یا عدم رعایت مقررات و همچنین به جهت درستی یا نادرستی تصمیم مراجع نامبرده را دارد.[۱] شعبه رسیدگی کننده چنانچه رأی مرجع شبه قضایی را واجد ایراد و اشکال ماهوی یا شکلی تشخیص دهد آن را نقض میکند و رسیدگی مجدد را به همان مرجع واگذار میکند تا مرجع مذکور با توجه به مفاد حکم شعبه نسبت به رسیدگی مجدد اقدام کند.[۲]
منابع
- ↑ غلامرضا مولابیگی. صلاحیت و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری. چاپ 1. جنگل، 1393. ,شماره فیش در پژوهشکده حقوق و قانون ایران: 4685324
- ↑ غلامرضا مولابیگی. صلاحیت و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری. چاپ 1. جنگل، 1393. ,شماره فیش در پژوهشکده حقوق و قانون ایران: 4685356
رویه های قضایی
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری درباره "ابطال قسمت اول جزء ۵ ردیف ۱۱ بخش یازدهم بخشنامه شماره ۹۶۱۵؍۹۶؍۱۰۰۰-۵؍۹؍۱۳۹۶ سازمان تامین اجتماعی"
- رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۶۹۰ ،کلاسه پرونده: ۹۶/۱۴۰۵)
- رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ماده ۱ بخشنامه شماره ۱۲۲۳۱۲ مورخ ۲۸/۶/۹۴
- رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره چگونگی مجازات تعیین جریمه
- رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره ملاک احتساب جریمه تخلفات ساختمانی
- رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره لزوم مستدل بودن آرای دیوان
- رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره صدور حکم به تعطیلی محل به دلیل استفاده تجاری از ملک غیر تجاری-تغییر کاربری اراضی ز..
- رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره شورای اسلامی شهر و وضع عوارض برای بانک
- رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره دستور موقت مبنی بر توقف اجرای رأی تعطیلی محل کسب
- رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره دایره صلاحیت تصویب اخذ عوارض کسب و پیشه از سوی شوراهای اسلامی
- رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره تخریب بنای مغایر با کاربری در فضای سبز
- نظریه شماره 7/1401/398 مورخ 1401/10/19 اداره کل حقوقی قوه قضاییه